Στις 29 Σεπτεμβρίου, με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή δίνονταν οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος των αποδοχών για τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και για τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με εκείνες τις οδηγίες, κατόπιν των σχετικών αποφάσεων του Μισθοδικείου ο φόρος εισοδήματος για την τριετία 2013-15 θα υπολογιζόταν εκ νέου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αφαίρεση ποσού ίσου με το 25% των συνολικών τους αποδοχών. Οπως είναι προφανές, ο οφειλόμενος φόρος θα περιοριζόταν δραστικά.

Τη διαδικασία θα εφήρμοζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, «προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη επιβάρυνση των δικαστηρίων και ταλαιπωρία των πολιτών».

Υστερα από περίπου ένα μήνα το τοπίο αλλάζει. Νέα εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση για τα εισοδήματα των ετών 2013-15, οι δικαιούχοι δικαστικοί λειτουργοί (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, χωρίς κυρώσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στη συνέχεια οι αρμόδιες εφορίες θα προβούν σε νέα εκκαθάριση των (χειρόγραφων) τροποποιητικών δηλώσεων, ενώ στο μεταξύ οι συνταξιούχοι «θα πρέπει να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού».

Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ. Με τις νεότερες οδηγίες διευκρινίζεται παράλληλα ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προβλέπει την έκπτωση της δαπάνης αυτής (του 25% το οποίο έγινε δεκτό από το Μισθοδικείο ότι θα πρέπει να αφαιρείται όπως ακριβώς συμβαίνει για τους βουλευτές, με το αιτιολογικό της κάλυψης των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος) από το ακαθάριστο εισόδημα και συνεπώς επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και επί του 25%.

Οι δικαστικοί καλούνται να γράψουν το ποσό της έκπτωσης στους κωδικούς 659-660 της φορολογικής δήλωσης και ενώ γλιτώνουν τον φόρο, δεν γλιτώνουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στις αρχικές οδηγίες –ίσως εκ παραδρομής –δεν είχε γίνει παραπομπή στις ισχύουσες διατάξεις νόμου αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης.

Μία ακόμα διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχική εγκύκλιο αφορά την επισήμανση ότι «το ποσοστό αυτό (25%) μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών».

Επί της ουσίας, οι νέες οδηγίες Πιτσιλή αποσαφηνίζουν ότι οι δικαστικοί δεν γλιτώνουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο συνολικό τους εισόδημα, παρά το γεγονός ότι ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθεί μόνο στο 75%. Διευκρινίζεται επίσης ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, το ποσοστό της έκπτωσης 25% μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ορίζεται με σαφήνεια ότι για να πάρουν την έκπτωση φόρου οι δικαστικοί θα πρέπει να πάνε μια βόλτα από την Εφορία για να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

ΑΙΧΜΕΣ ΘΕΟΧΑΡΗ. Με δήλωσή του ο πρώην ΓΓΔΕ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης συσχετίζει ευθέως τις αποφάσεις του Πιτσιλή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων .

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι η ΓΓΔΕ μέσα σε έναν μήνα εξέδωσε αντιφατικές εγκυκλίους «υπό τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας» και τονίζει ότι «οι δικαστές καλούνται να πληρώσουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά με το κόψιμο των αναδρομικών που η ίδια η κυβέρνηση τους είχε χορηγήσει». Ο Θεοχάρης υπενθυμίζει άλλωστε ότι σε χρόνο σχεδόν παράλληλο με την έκδοση της αρχικής εγκυκλίου και πριν από την απόφαση του ΣτΕ, «ο Πρωθυπουργός κάλεσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου και τους υποσχέθηκε μελλοντικές αυξήσεις».