Για τη ΝΔ μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά ξεκλειδώνει τη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Το δήλωσε επί λέξει χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Για Το Ποτάμι, πάλι, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις η κατάργηση του άρθρου 2, η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και, όπως χαρακτηριστικά λένε, «να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της κυβέρνησης στον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού». Γιατί τα επισημαίνουν όλα αυτά; Το κλίμα συναίνεσης που φάνηκε να δημιουργείται προχθές –από τις δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού και του Γιώργου Κουμουτσάκου –μάλλον τορπίλισε η επιμονή του υπουργού Επικρατείας στον αριθμό τέσσερα.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε την Τρίτη σε βραδινή εκπομπή του «Ε» και με το επιχείρημα ότι «αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων και όχι ολόκληρη η διαδικασία την νομοθέτησης» ενημέρωσε το τηλεοπτικό κοινό ότι πρόταση της κυβέρνησης παραμένει η χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Η υπουργική στάση όμως ενέτεινε την καχυποψία που ήδη υπήρχε στα επιτελεία της Πειραιώς και της Σεβαστουπόλεως για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Εξού και ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τα ερτζιανά του ΑΠΕ επανέλαβε ακόμη μία φορά χθες το πρωί πως «μόνο το ξεκαθάρισμα της νομικής βάσης, με κεντρικό θεμέλιό της την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, η αξιοποίηση του συνόλου του ψηφιακού φάσματος και η διασφάλιση της ελεύθερης, απρόσκοπτης, αχειραγώγητης ενημέρωσης των πολιτών δημιουργούν προϋποθέσεις για να πάμε στα πρόσωπα». Γιατί, όπως συμπλήρωσε, «τα πρόσωπα ακολουθούν τους θεσμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είπε από τον Σκάι ότι ελπίζει «μέχρι τέλους να ακυρώσουν όλες τις επίμαχες διατάξεις του νομού Παππά και να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να δούμε τι λέει η τροπολογία και να πάμε σε σταθερό έδαφος». Ο Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε και της θεσμικής, όπως το έθεσε, στάσης του κόμματος του δηλώνοντας ότι η ΝΔ έχει σταθερή προσέγγιση, «να εφαρμόσουμε ό,τι λέει το Σύνταγμα, τις προβλέψεις του άρθρου 15, και να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ». Προσέθεσε μάλιστα ότι «αυτός που κάνει ζιγκ ζαγκ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση λοιπόν τηρούν στάση αναμονής. Περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους την τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση. Και ανάλογα με το τι αυτή περιέχει, θα κινηθούν. Το ίδιο και στο Ποτάμι, παρότι στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων είχαν υπερψηφίσει την τελική πρόταση του Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οπως μάλιστα λένε στελέχη του κόμματος, η θέση τους για το ζήτημα του αριθμού των καναλιών δεν έχει αλλάξει και βασίζεται στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραντεβού που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτήν που συνοψίζεται στο τετράπτυχο «περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια των οικονομικών των καναλιών».

Με δυο λόγια, αν δεν τηρηθεί η υπόσχεση που έδωσε στην αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα ο Πρόεδρος της Βουλής, το πιθανότερο σενάριο είναι η νέα Διάσκεψη των Προέδρων, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα, να καταλήξει και αυτή άκαρπη.