Συμμάχους εκτός Ευρώπης και Αμερικής αναζητά, όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση που αυτή τη φορά έφτασε μέχρι το Ιράν, διακινδυνεύοντας σύγκρουση με τους εταίρους στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», σύμφωνα με το οποίο τον περασμένο μήνα η Αθήνα έκλεισε τα αφτιά σε αντιδράσεις από Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άσκησε βέτο σε απόφαση της ΕΕ να ανανεώσει το εμπάργκο στη μεγαλύτερη τράπεζα του Ιράν, την Bank Saderat.

Η απόφαση της Αθήνας να μπλοκάρουν οι κυρώσεις στην ιρανική τράπεζα «που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», όπως αναφέρει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ελήφθη –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές –από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κι αυτό σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις με το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα, όπως αποκαλύπτουν πηγές από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ελλάδα στην αμερικανική εφημερίδα.

Η Bank Saderat ελέγχεται εν μέρει από το κράτος, αν και η ιρανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι η τράπεζα εμπλέκεται στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η απόφαση αυτή της Ελλάδας μάλιστα φέρεται να ελήφθη παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις από αμερικανούς γερουσιαστές που έχουν «στενές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση», οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν επιτρέψει την επαναδραστηριοποίηση της Saderat.

Σημειώνεται ότι τα γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα είχαν βάλει λουκέτο όταν η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.

Μια ωραία ατμόσφαιρα για την Παιδεία…

Κωμικοτραγικές καταστάσεις και αντιπαράθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον… μόνιμο θαμώνα της στήλης υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο προκάλεσε η είδηση που δημοσίευσαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» και άλλες εφημερίδες, περί έκρηξης εγγραφών –εν μέσω κρίσης! –στα ιδιωτικά γυμνάσια.

Λέω «κωμικοτραγικές» διότι μόλις κυκλοφόρησε η είδηση, σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας, για τον προφανή λόγο ότι αν τα πράγματα είχαν έτσι, τότε η πολιτική Φίλη με τις αλλαγές στο –δημόσιο –Γυμνάσιο θα υφίστατο σοβαρό πλήγμα.

Ομως, αντί για το γραφείο Τύπου του υπουργείου, την είδηση ανέλαβε να διαψεύσει πρώτος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Χαρακόπουλο (που είχε δημοσιοποιήσει το θέμα), με την οποία τον κατηγόρησε για απόπειρα υπονόμευσης της δημόσιας και «γκρίζα» διαφήμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Γιατί; Επειδή τα στοιχεία –που αντλήθηκαν από το επίσημο πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας MySchool –ήταν ελλιπή, καθώς μέχρι πέρυσι τα ιδιωτικά σχολεία δήλωναν προαιρετικά τους μαθητές τους, ενώ φέτος υποχρεωτικά.

Ώς εδώ ας πούμε καλά. Ομως αργότερα, μιλώντας στον Βήμα FM, προέκυψε το σπάνιο φαινόμενο να… διαψεύδει τον εαυτό του ακόμα και ο ερευνητής που έδωσε τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι κακώς βγαίνει το συμπέρασμα περί αύξησης της πελατείας των ιδιωτικών σχολείων. Το οποίο συμπέρασμα περί αύξησης ο ίδιος είχε εξαγάγει –και δημοσιεύσει –πρώτος!

Γιατί ξεσπάθωσε ο Φίλης

Τότε ο Φίλης ξεσπάθωσε: κατηγόρησε τον Χαρακόπουλο για «ατζέντη συμφερόντων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης» που νόμιζε ότι βρήκε την κατάλληλη αφορμή να εξαπολύσει μία ακόμη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, που η παράταξή του «αγαπάει να μισεί». Στοιχεία όμως δεν έδωσε.

Ο Χαρακόπουλος αγρίεψε: «Ο κ. Φίλης, ο οποίος αρέσκεται να… θυματοποιεί τον εαυτό του κάνοντας λόγο για “δολοφόνους χαρακτήρων”, φαίνεται ότι έχασε την ψυχραιμία του, ίσως και υπό την ψυχολογική πίεση του επικείμενου ανασχηματισμού, και επιλέγει αντί της παράθεσης στοιχείων την εκτόξευση ύβρεων» δήλωσε.

Στο παιχνίδι μπήκε το βράδυ και το ΙΤΥΕ – Διόφαντος, ως τεχνολογικός πυλώνας του υπουργείου Παιδείας που χειρίζεται το σύστημα MySchool, και ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία είναι όντως ελλιπή γιατί πέρυσι μόνο 49 ιδιωτικά είχαν δηλώσει μαθητές, ενώ φέτος 123 μέχρι τώρα. Και πρόσθεσε ότι αξιόπιστα στοιχεία θα έχουμε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου!

Εγώ θέλω να προσθέσω σ’ αυτή την ωραία ατμόσφαιρα ότι οι ίδιοι οι σχολάρχες αποδέχονται την αύξηση στις φετινές εγγραφές τους. Ο πρόεδρός τους μιλούσε χθες για χιλιάδες επιπλέον παιδιά. Ισως θέλουν να κάνουν πολιτική πληρώνοντας περισσότερους φόρους; Τι να σας πω, δεν ξέρω…