Ο κύκλος των δανείων των ΜΜΕ έκλεισε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και πλέον έχει ανοίξει αυτός που αφορά τα δάνεια των κομμάτων. Χθες κατέθεσε ο Θανάσης Σκορδάς (φωτογραφία), γενικός διευθυντής της ΝΔ από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012.

Ο Σκορδάς υποστήριξε ότι τα δάνεια του κόμματος είναι απολύτως σύννομα, καθώς και ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν εκείνη που μείωσε τις επιχορηγήσεις, αν και γνώριζε ότι αυτό θα επιφέρει πρόβλημα στα οικονομικά της ΝΔ. «Δεν έχουν παραβιαστεί οι τραπεζικοί κανονισμοί ούτε έγινε τίποτα εν κρυπτώ… Τα δάνεια όλων των κομμάτων πρέπει να πληρωθούν κι αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα για την κοινωνία» είπε, αν και εκτίμησε ότι με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να αποπληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ακόμη εξήγησε ότι η αύξηση των χρεών και η μη συνεπής αποπληρωμή τους από τη ΝΔ οφείλεται και στην καθυστέρηση από το κράτος της καταβολής των χρηματοδοτήσεων. Προφανώς βεβαίως, αυτό δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του.

«Μεγάλος πολιτικός ανταγωνισμός»

Σύμφωνα με τον Σκορδά, τα χρέη δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μονομερούς αύξησης των επιτοκίων –από 1,8% πήγε το 8,65% –της Αγροτικής Τράπεζας. Από τα λεγόμενά του προκύπτει επίσης ότι τα δάνεια που ελάμβανε το κόμμα προορίζονταν τόσο για τις μετακινήσεις ετεροδημοτών κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις όσο και για τα συνέδρια της ΟΝΝΕΔ ή τα ενοίκια τοπικών οργανώσεων κ.λπ. Τα «δεινά» δηλαδή της Μεταπολίτευσης ή «ο μεγάλος πολιτικός ανταγωνισμός» όπως κομψά περιέγραψε ο Σκορδάς τον δικομματισμό αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τη ΝΔ σε αυξημένες ανάγκες δανειοδότησης.

Ο πρώην γαλάζιος γενικός διευθυντής επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή θεσμικού πλαισίου για να ενισχυθούν τα έσοδα των κομμάτων και να μπορέσει να επιταχυνθεί η διαδικασία αποπληρωμής των δανείων τους. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν τα παραδείγματα που έδωσε στα μέλη της Εξεταστικής σε μια προσπάθεια να περιγράψει πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο. «Αυτό εδώ το πραγματάκι είναι μπρελόκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα να το φτιάξουν, να το πουλάνε και να έχουν έσοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά, βγάζοντας ένα μπρελόκ από την τσέπη του. Λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι μία τέτοια λύση θα ήταν και η απόκτηση ταξιδιωτικού πρακτορείου.

Αν και αρχικώς δήλωσε άγνοια, εντούτοις δεν απέκλεισε ότι το ύψος των δανείων της ΝΔ μπορεί να αγγίζει τα 210.800.000 ευρώ. Εως το τέλος Ιουνίου 2012, πρόσθεσε πάντως, τα δάνεια ήταν «απολύτως ενήμερα».