Ο προερχόμενος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός αιφνιδίασε άπαντες χθες μιλώντας σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, όταν είπε πως θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για «να υπάρχει λύση ιδίως στο θέμα της διαπραγμάτευσης». «Υπάρχει η θέληση και η κυρία Γεννηματά θα μπορούσε να δείξει συναίνεση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως ξεκάθαρη διάθεση σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα να καλωσορίζει –υπό όρους –κάτι τέτοιο.

«Προφανώς θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνευρεθεί με το ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να αφήσει τον σφικτό εναγκαλισμό με τον φιλελεύθερο χώρο και θα βλέπαμε μια κοινή πορεία. Αλλά να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να είναι “κώλος και βρακί” με τη ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά ο Μπαλάφας. Προφανώς εννοούσε να συνεργαστεί και όχι να συνευρεθεί, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Επειδή όμως –κατά τον Κρεμαστινό –έγινε παρεξήγηση και για να μην… ισχύσει ο στίχος «κι εξήγηση δεν δόθηκε…», έσπευσε με ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος επανέλαβε πως «η σταθερή θέση μου εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι η χώρα χρειάζεται την εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια».

Πρόσθεσα, λέει, ότι αν είχαμε επιδείξει την απαιτούμενη συναίνεση από το πρώτο Μνημόνιο, δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα να συζητάμε πιθανόν και για τέταρτο Μνημόνιο.