Την πρώτη του παρέμβαση για το θέμα της νέας έρευνας του FBI σχετικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον έκανε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης. Ο αμερικανός πρόεδρος ρίχνει το βάρος στο πλευρό της Δημοκρατικής υποψηφίου καθώς όλοι αναρωτιούνται αν ο Τραμπ μπορεί πραγματικά να την απειλήσει.

Ο Ομπάμα επέπληξε εμμέσως τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι κυβερνητικές έρευνες να μην αφήνουν περιθώριο για υπαινιγμούς ή υπόνοιες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν ήθελε να εμπλακεί στην διαδικασία, αφού το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντοπίσθηκαν νέα e-mails τα οποία πιθανώς να σχετίζονται με το γεγονός ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο χρησιμοποιούσε ιδιωτικό διακομιστή για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έχει δηλώσει ότι δεν είναι σαφές αν αυτά τα νέα μηνύματα είναι σημαντικά. Η απόφασή του να ανακοινώσει τα ευρήματα της υπηρεσίας του μόλις 11 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου επικρίθηκε σφόδρα από τους Δημοκρατικούς. «Πράγματι πιστεύω ότι υπάρχει ένας κανόνας ότι όταν γίνονται έρευνες δεν λειτουργούμε με υπαινιγμούς, δεν λειτουργούμε με ελλιπείς πληροφορίες και δεν λειτουργούμε με διαρροές» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην εκπομπή Now This News.

Ο Ομπάμα επέστρεψε στην καμπάνια της Κλίντον παίρνοντας μέρος σε προεκλογική εκδήλωσή της στο Οχάιο και τις επόμενες ημέρες στη Βόρεια Καρολίνα και στη Φλόριδα, τρεις πολιτείες κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα, όπου οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τους δύο υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. «Σας ζητώ το ίδιο που σας ζητώ τα τελευταία οκτώ χρόνια» είπε ο Ομπάμα. «Να πιστέψετε στη δική σας ικανότητα να φέρετε την αλλαγή». Δεν παρέλειψε όμως να θυμίσει ότι η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για όποια λάθη έχει κάνει, δηλαδή για τη χρήση προσωπικού ηλεκτρονικού λογαριασμού για απόρρητα έγγραφα. «Είναι καλός άνθρωπος, που ξέρει ακριβώς τι έχει κάνει. Θα γίνει θαυμάσια πρόεδρος» πρόσθεσε ο Ομπάμα που λίγο αργότερα χαρακτήρισε τον Τραμπ «ασταθή προσωπικότητα και ανίκανο για πρόεδρο».

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους δύο υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο να έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά μετά τη δημοσιοποίηση της νέας κίνησης του FBI, πολώνουν ακόμα περισσότερο το προεκλογικό κλίμα, καθώς ο Τραμπ φαίνεται να διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία έπειτα από πολλές εβδομάδες που η Κλίντον είχε σημαντικό προβάδισμα έως και 12 ποσοστιαίες μονάδες. Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της «Washington Post» που διεξήχθη τις τελευταίες τρεις ημέρες δίνει και στους δύο υποψηφίους από 46%. Το επιτελείο του νεοϋορκέζου επιχειρηματία δίνει μάχη για να συντηρήσει το θέμα των e-mails στην επικαιρότητα. Και έτσι οι προσωπικές επιθέσεις εκατέρωθεν είναι σφοδρές.

Η Κλίντον πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Τραμπ ότι «πέρασε τη ζωή του με το να δυσφημεί, να υποβαθμίζει, να εξυβρίζει και να επιτίθεται κατά των γυναικών. Εχει δείξει ότι δεν έχει την προσωπικότητα και τα προσόντα προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα προέδρου» τόνισε η 69χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η αντίπαλός του την οποία εδώ και μήνες αποκαλεί «ψεύτρα» και «διεφθαρμένη», ενσαρκώνει το «σκοτεινό παρελθόν» της Αμερικής. «Εμείς είμαστε το λαμπερό και ευπρεπές μέλλον» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος. Συνεργάτες του κατηγόρησαν επίσης την Κλίντον ότι «συνεχώς βάζει τα συμφέροντα του πορτοφολιού της πάνω από εκείνα των Αμερικανών». Βασικό σύνθημα του Τραμπ σε κάθε προεκλογική ομιλία του είναι να μπει η αντίπαλός του «πίσω από τα κάγκελα».

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με θύελλα επικρίσεων επειδή αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο για το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (2009 – 2013), κατηγορήθηκε εκ νέου χθες από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών ότι αποσιώπησε το θέμα των «διασυνδέσεων» που φέρεται να έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία. Ενημερωτικός ιστότοπος δημοσίευσε βίντεο του 1988, στο οποίο φαίνεται ο Τραμπ να συζητά άνετα με τον γνωστό μαφιόζο Ρόμπερτ Λι Μπούτι, τον οποίο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει.

Χαρακτηριστικό για το διεθνές ενδιαφέρον που έχουν οι αμερικανικές εκλογές είναι το γεγονός ότι χθες οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό επτά εβδομάδων, ενώ το δολάριο χάνει έδαφος έναντι του γεν και του ευρώ καθώς κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Κλίντον και Τραμπ. Οι αγορές ανησυχούν για τη δυναμική του Τραμπ και τις πιθανότητες να κερδίσει εκείνος. Γι’ αυτό και σημειώθηκε σημαντική μετακίνηση από επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε «ασφαλή καταφύγια», όπως το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός.

Εξι λόγοι για να μηνπανικοβληθούμε, ακόμα

Η προοπτική να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ και να αποκτήσει τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων τρομοκρατεί πολλούς. Χρειάζεται να ανησυχήσουμε; Οχι ακόμα, λένε οι αναλυτές. Εξι δείκτες-κλειδιά δείχνουν, προς το παρόν, ότι το ενδεχόμενο αυτό θα αποφευχθεί.

Η πρόωρη ψήφος

Οσοι προσέρχονται στις κάλπες πριν από την 8η Νοεμβρίου είναι κυρίως ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, σε κάποιες πολιτείες μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα μέχρι στιγμής είναι η Νεβάδα όπου η Κλίντον φέρεται να έχει τέτοιο προβάδισμα σε όσους έχουν ψηφίσει ήδη ώστε ο Τραμπ θα πρέπει να κερδίσει με τεράστια διαφορά την επόμενη Τρίτη. Παρόμοια δείχνει να είναι η τάση και σε μια άλλη κρίσιμη πολιτεία, τη Βόρεια Καρολίνα, όπου ήδη έχουν ψηφίσει 1,8 εκατομμύρια πολίτες σε σύνολο 4,4 εκατομμυρίων. Εκεί υπολογίζεται ότι η Κλίντον προηγείται με 11 ποσοστιαίες μονάδες. Τα νέα δεν είναι τόσο καλά για τη Φλόριδα όπου η μάχη είναι ακόμα πολύ δύσκολη.

Οι ψήφοι της Επιτροπής των Εκλεκτόρων

Από τις 270 ψήφους εκλεκτόρων που χρειάζεται ο νέος πρόεδρος, η Κλίντον έχει εξασφαλισμένες 246 ενώ ο Τραμπ 180. Φυσικά μπορεί να συμβούν αναπάντεχες εξελίξεις. Η Κλίντον όμως μπορεί να χάσει κρίσιμες πολιτείες όπως η Φλόριδα, το Οχάιο, η Βόρεια Καρολίνα, το Κολοράντο, η Αριζόνα και η Αϊοβα και παρ’ όλα αυτά να συγκεντρώσει τις 270 απαραίτητες ψήφους.

Η συμμετοχή των ισπανόφωνων είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου. Εάν αυτό συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες μπορεί να κάνει τη διαφορά σε πολιτείες όπως η Φλόριδα, η Αριζόνα, το Κολοράντο, η Νεβάδα και το Νέο Μεξικό.

Η προσέλευση των μαύρων ψηφοφόρωνστις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου προβλέπεται να είναι μεγάλη. Η συμμετοχή των Αφροαμερικανών στις εκλογές αυξάνεται σταθερά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Κάποιοι βέβαια δεν θα πάνε επειδή δεν είναι πλέον υποψήφιος ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ο Τραμπ υπολογίζεται ότι έχει τη μικρότερη στήριξη των μαύρων ψηφοφόρων στη σύγχρονη Ιστορία.

Ενεργοποίηση της βάσης

Ο Μπαράκ Ομπάμα με ένα ευρύτατο δίκτυο τοπικών γραφείων και εθελοντών, καθώς και με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατόρθωσε να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους το 2008 και το 2012 όπως κανένας άλλος υποψήφιος πρόεδρος στο παρελθόν. Η Κλίντον έχτισε πάνω σε αυτό το δίκτυο και προσέλαβε έναν ειδικό, τον Ρόμπι Μουκ, για να στοχεύσει τις διαφημίσεις εκεί που πρέπει και να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι προβλέψεις της Moody’s

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η υψηλή δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα αποτελούν παράγοντες-κλειδιά οι οποίοι ευνοούν την εκλογή της Κλίντον, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, που έχουν προβλέψει σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα τις τελευταίες εννέα αναμετρήσεις. Υπολογίζουν ότι η Κλίντον θα εξασφαλίσει 332 εκλέκτορες και ο Τραμπ 206. Την επόμενη Τρίτη θα ξέρουμε εάν θα επιβεβαιωθούν.