Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι ευρωπαίοι δανειστές στην εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο στο Eurogroup τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στην Ευρω-αραβική Σύνοδο που έγινε στην Αθήνα.

Σ’ ένα έμμεσο μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αρνείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα κίνηση για το χρέος πριν από το 2018, ο Στουρνάρας έκανε σαφή αναφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, τονίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί και ότι αυτό αποτελεί μια από τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Τα προβλεπόμενα μέτρα διαχείρισης του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους», είπε, «δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί. Θα πρέπει να γίνουν επειγόντως ενέργειες για την εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την αποδοχή των ασκούμενων πολιτικών, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παγίωση της εμπιστοσύνης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, και θα διευκολύνει την επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Παράλληλα, ο Στουρνάρας απηύθυνε μήνυμα και προς την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρώσει χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή είναι, κατά τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, η δεύτερη προϋπόθεση για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έξοδο στις αγορές.

Οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% ώς το τέλος του 2019 και η χαλάρωση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων.

Οπως είπε εξάλλου ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος, θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018. Ειδικότερα, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς κατά 0,3% το 2016, αλλά να αυξηθεί στη συνέχεια κατά 2,5% και 3% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα προχωρήσει ομαλά και ότι οι δόσεις του δανείου θα εκταμιευθούν εγκαίρως, καθώς και ότι θα συνεχιστεί η διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τόνισε με νόημα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.