Προσδοκίες αποδυνάμωσης των πιέσεων των δανειστών για διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό του 2017 καλλιεργεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η θεαματική υπέρβαση των εσόδων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο δεκάμηνο τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν υπέρβαση 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (ανήλθαν σε 39,991 δισ. ευρώ έναντι στόχου 37,671 δισ. ευρώ), ενώ επιμέρους τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν 800 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα 3,9 δισ. ευρώ τα οποία απαιτούσε ο προγραμματισμός.

Προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το ύψος της υπέρβασης, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί μόνιμου χαρακτήρα, θα πρέπει να αναλυθούν τα οριστικά στοιχεία τα οποία αναμένονται γύρω στις 20 Νοεμβρίου. Τότε άλλωστε, θα βρίσκονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαν φανεί να πείθονται από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία η υπεραπόδοση των εσόδων θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2017, το οποίο κατά την εκτίμησή τους φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος της υπέρβασης των εσόδων έχει διατηρήσιμο χαρακτήρα και επομένως θα υπάρξουν θετικές επιδράσεις στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017, ακυρώνοντας έτσι τουλάχιστον ένα μέρος των απαιτούμενων, από τους δανειστές, περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Αν το κουαρτέτο μεταβάλει τη στάση του, θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πάντως ότι αν τον Σεπτέμβριο η υπέρβαση των εσόδων τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις εφάπαξ πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, τον Οκτώβριο δεν υπήρξε κάτι ανάλογο.