Την ύπαρξη διευθυντηρίου –πληροφοριοδοτών και συνδέσμων – που κινούσε τα νήματα , συντόνιζε και κατηύθυνε στην δράση των δυο συμμοριών διαρρηκτών οι οποίες είχαν λεηλατήσει εκατοντάδες σπίτια στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας αναζητούν πλέον οι Αρχές.

Στην τελική ευθεία των ερευνών για τη δράση των μαφιόζικων συμμοριών ,έχοντας σχηματίσει πιο σαφή εικόνα οι Αρχές δεν αποκλείουν να εμπλέκονται και πρόσωπα «υπεράνω υποψίας » στο δαιδαλώδες κύκλωμα του υποκόσμου.

Εμπλέκονται αστυνομικοί

Ηδη γίνεται έρευνα για την εμπλοκή αστυνομικών οι οποίοι υπηρετούν στην Αττική και κυρίως στην περιφέρεια ενώ εξετάζεται ο ρόλος επιχειρηματία Αθηναίου γνωστός λόγω της παρουσίας του σε κοσμικούς κύκλους . Από τις μέχρι τώρα έρευνες φέρεται οτι εμπλέκεται ως κλεπταποδόχος των κλοπιμαίων

Οργανωμένη στα πρότυπα της Ιταλικής μαφίας προηγούμενων δεκαετιών, οι φαμίλιες του κυκλώματος δρούσαν σε υποομάδες και είχαν παρακλάδια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Νίκος Τόσκας « ήταν οργανωμένοι με μορφή μαφιόζικη , όπως βλέπουμε στα έργα, με τον «κάπο» τον αρχηγό της οικογένειας επικεφαλής και άλλα μέλη ».

Επιασαν 35 αναζητούν 45

Από τις μέχρι τώρα αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν συλληφθεί 35 άτομα και αναζητούνται άλλα 45 . Τα μέλη του κυκλώματος ,κυρίως Ρομά, έχουν όπως διαπιστώθηκε διαπράξει περισσότερες από 2.000 κλοπές στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη , στην Ημαθία, στα Γιάννενα μέχρι τον Εβρο. Ανάμεσα στα σπίτια που λεηλάτησαν φέρεται ότι ήταν και της τραγουδίστριας Αννας Βίσσυ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών έχουν κατασχεθεί γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ , μεγάλης αξίας κοσμήματα ,καθώς και 60 πολυτελή αυτοκίνητα όπως Ferrari και Porche .Πολλά απο τα κοσμήματα που έκλεβαν , τα μετέτρεπαν σύμφωνα με πληροφορίες σε πλάκες χρυσού.

Απίθανες κρυψώνες

Τα κλοπιμαία ,τα έκρυβαν σε απίθανα σημεία -κρυψώνες ακόμα και πίσω από πλακάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτυλίχθηκαν κωμικοτραγικές σκηνές κατά τις έρευνες καθώς οι δράστες στις εφόδους προσπαθούσαν να κρύψουν κλοπιμαία από σπίτι σε σπίτι.

Αν και άνεργοι ,όπως δήλωναν οι αρχηγοί και μέλη της σπείρας, ζούσαν χλιδάτη ζωή σε πολυτελείς βίλες και οδηγούσαν πανάκριβα αυτοκίνητα.

Ακολουθώντας «οργανόγραμμα» μαφιόζικων οργανώσεων τα ηγετικά στελέχη έπαιρναν μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην εντοπισθούν. Ακόμα και στις μεταξύ τους συνομιλίες, που «έπιασε »ο κοριός, χρησιμοποιούσαν πέρα από τα κωδικά ονόματα ,μια παλιά διάλεκτο των Ρομά . Αστυνομικοί που μετείχαν στις έρευνες απευθύνθηκαν σε ηλικιωμένους Ρομά για να κάνουν την …μετάφραση και να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα των συνομιλιών.

Στις έρευνες και επιχειρήσεις για την εξάρθρωση του μαφιόζικου κυκλώματος μετείχαν τουλάχιστον 1.000 αστυνομικοί οι οποίοι εδώ και οκτώ μήνες εργάσθηκαν μελετημένα ,αθόρυβα και συστηματικά,