Υπό κράτηση μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για το αίτημα έκδοσής τους ,παραμένουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί,οι οποίοι είχαν φτάσει στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι αιτούμενοι άσυλο.

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου να αφήσει ελεύθερους τους οκτώ Τούρκους ξεκίνησαν οι ποινικές διαδικασίες παρά το γεγονός πως ακόμα οι Τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στα διευκρινιστικά ερωτήματα που τους τέθηκαν σχετικά με το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Συγκεκριμένα οι Τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση των οκτώ για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και τηςαρπαγής διά της βίας ελικοπτέρου.

Ο δικηγόρος τους Χρίστος Μυλωνόπουλος τονίζει πως ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα το αίτημα των Τουρκικών αρχών ειναι απαράδεκτο καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου.

Σύμφωνα με τον κ.Μυλωνόπουλο ξεκινά μια διαδικασία ενώ γνωρίζουμε οτι στην Τουρκία ειναι αποκλεισμένη η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και οι Τούρκοι τους επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξετευλιστική μεταχείριση ενώ έχει εξαγγελθεί απο επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής.