Ραντεβού στην Καλλιθέα. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Εκεί όπου τις τελευταίες 80 ημέρες κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται 35.000 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν κάποια από τις 1.046 εκδηλώσεις που έχουν φιλοξενηθεί στους ανοιχτούς χώρους του πάρκου και στους κοινόχρηστους της Βιβλιοθήκης. Στην περιοχή όπου καθημερινά οι μαθητές από έξι σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) επισκέπτονται τους χώρους, ξεναγούνται και απασχολούνται δημιουργικά.

Οι αριθμοί είναι ένα στοιχείο μέτρησης για την επιτυχία, είπαν χθες οι πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου έργου. Δηλαδή, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας παρέχοντας βοήθεια μέσω των δωρεών του σε 111 χώρες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 2 δισ. δολάρια έχουν διατεθεί συνολικά σε 3.646 δωρεές μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μάλιστα 50% των δωρεών το απορροφά η Ελλάδα και οι ελληνικού ενδιαφέροντος δραστηριότητες μη κερδοσκοπικών οργανισμών του εξωτερικού.

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Σε αυτή την εκδήλωση απολογισμού της εικοσάχρονης δραστηριότητας ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη δωρεά τους, η οποία στα τέλη του έτους θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί και να παρουσιάζει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. «Το έργο του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε πριν από την κρίση. Και στη διάρκειά της μας απασχόλησε αν πρέπει να συνεχίσουμε ένα τόσο μεγάλο και δαπανηρό πρόγραμμα. Πιστέψαμε ότι θα ήταν αποφασιστικό για το μέλλον της χώρας να υπάρχει ένα όραμα πολιτισμού. Συνεργαστήκαμε για την υλοποίησή του Ελληνες και ξένοι με όλες τις κυβερνήσεις πάντα σε κλίμα καλής συνεργασίας. Ολοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια από κοινού ώστε να λειτουργεί και να αφορά τον κόσμο. Η μεταβίβαση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου και η συνεργασία ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου θα συνεχιστεί χωρίς ατζέντες και ανταλλάγματα. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να υπηρετούν τον κόσμο».

Η μεταβίβαση του Κέντρου Πολιτισμού στο Δημόσιο θα το μετατρέψει σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα συνεισφέρει στον ετήσιο προϋπολογισμό της αναλαμβάνοντας την οργάνωση και χρηματοδότηση των εκδηλώσεων στους ανοιχτούς χώρους του πάρκου για τους επόμενους μήνες. Υπάρχει σκέψη έως και τρία με πέντε χρόνια πρόσθεσε ο Δρακόπουλος, ενώ στα μέσα Ιουνίου το Ιδρυμα θα διοργανώσει στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού με δικά του έξοδα το διεθνές ετήσιο Συνέδριο Φιλανθρωπίας, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα.

Εσοδα για την ΑΕ αναμένονται και από τη λειτουργία του πάρκινγκ, το οποίο προσωρινά λειτουργεί δωρεάν και εξυπηρετεί 4.500 – 5.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τις ρυθμίσεις για να λειτουργήσει με αντίτιμο από τις αρχές του νέου έτους.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ. Κι ενώ οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού για τον Νοέμβριο φιλοξενούν προβολές ταινιών, ελληνικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες τζαζ μουσικής, αθλητικές δραστηριότητες και μαθήματα γιόγκα και καγιάκ, από σήμερα ξεκίνησε και το πρόγραμμα εγγραφής μελών του ΚΠΙΣΝ. Με τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ετήσιων συνδρομών (από 30 έως 90 ευρώ) και ανάλογων προνομίων προς εκείνους και τις οικογένειές τους που θα αποκτήσουν την κάρτα μέλους.

Η δωρεά είναι η τέχνη της ενίσχυσης της έννοιας της κοινότητας, η στήριξη των κοινών οραμάτων, η παροχή υπηρεσιών σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και η διατήρηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου, υπογράμμισαν χθες τα μέλη του τμήματος δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τις νέες δωρεές που ανακοίνωσαν και αφορούν την επιστημονική έρευνα, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ. Το πρόγραμμα επαναλειτουργίας για το σύμπλεγμα των κινηματογράφων Απόλλων και Αττικόν που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2011 αλλά και η αναδιαμόρφωση του γύρω αστικού χώρου της οδού Σταδίου είναι μία από αυτές τις νέες σημαντικές δωρεές. Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Ιδρυμα Δεκόζη – Βούρου, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτίριο των κινηματογράφων Απόλλων και Αττικόν, συνεργάζονται με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ώστε να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασής τους.

O διεθνής οργανισμός International Rescue Committee (IRC) πρόκειται επίσης να λάβει δωρεά 15 εκατ. δολαρίων, μέσα σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών, από το ΚΠΙΣΝ για την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και υποδομής του οργανισμού. Η μεγάλη αυτή δωρεά αφορά την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία περιλαμβάνει και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ανακούφισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Μέσα από το πρόγραμμα δωρεών για την παιδεία η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας θα πραγματοποιηθεί σε 20 πανεπιστήμια της Κίνας, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κοτς το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρει δωρεά για τη δημιουργία Κέντρου Αρχαϊκών και Βυζαντινών Σπουδών που θα απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές.