Ο χώρος η κεντρική αίθουσα στο Ζάππειο. Γύρω γύρω εικόνες με Αγίους της Ορθοδοξίας και στη μέση πηγαδάκια από ρώσους και έλληνες αξιωματούχους να ζυμώνονται με καραμανλικούς, από τον Σίμο Κεδίκογλου και τον Χρήστο Φώλια ώς το Τάσο Νεράντζη. Στο περιστύλιο να δεσπόζουν φωτογραφίες του Πούτιν με όλους τους έλληνες πρωθυπουργούς –από Σημίτη και Καραμανλή έως Παπανδρέου και Τσίπρα – πανταχού παρόν όμως το φάντασμα του Αμερικανού.

Από την ομιλία του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δεν είπε κουβέντα για αγωγούς παρά στάθηκε στην πνευματική εγγύτητα των δύο λαών ενθυμούμενος… τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και ότι οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώς το δεξί χέρι του Πούτιν και πρώην αφεντικό των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν που απέδωσε τη σημασία τέτοιων συνεδρίων περισσότερο στη προσπάθεια σύσφιγξης των σχέσεων των δύο χωρών παρά στην οικονομία. «Συχνά ωστόσο η πολιτική εμποδίζει τις μπίζνες», εξομολογήθηκε σε πηγαδάκι δημοσιογράφων ο Γιακούνιν, που επί θητείας του οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είχαν αποσυρθεί από την κούρσα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιβεβαιώνοντας τη ρήση «οι Ρώσοι πάντα ενδιαφέρονται, αλλά ποτέ δεν επενδύουν».

Ο μόνος που αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να έχει η επέκταση του ρωσικού αγωγού προς την Ελλάδα ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης. Επρόκειτο, με άλλα λόγια, για ένα συνέδριο με περισσότερους συμβολισμούς παρά ουσία, όπως συμβαίνει πάντα με τα ελληνορωσικά. Οσο για την προέλευση των εικόνων, τις προμήθευσαν οργανώσεις όπως το Ιδρυμα Καποδίστριας που συμμετέχει πάντα στις ελληνορωσικές εκδηλώσεις. Τοποθετήθηκαν στην κεντρική αίθουσα, λέει η πηγή μου, για να φτιάξουν ατμόσφαιρα.