Πάντοτε θεσμικός και τυπικός, ο Δημήτρης Κουτσούμπας φοράει γραβάτα στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ετσι και χθες το πρωί που πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού και συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πέραν των γενικών θέσεων πάντως που διατύπωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ –συμπυκνώνονται στη φράση πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί» –δεν απέφυγε να απαντήσει και στη διένεξη που έχει προκληθεί μεταξύ ΚΚΕ και ΑΚΕΛ με αφορμή τις νέες θέσεις του Περισσού για το Κυπριακό.

Θυμίζω τις παραδοσιακές στενές σχέσεις των δύο κομμάτων που φαίνεται πως περνάνε κρίση. «Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ διαπράττει σοβαρό λάθος με την αντικατάσταση της διαχρονικής θέσης του Κόμματος για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με τη θέση για ενιαίο κράτος», λέει στην ανακοίνωσή του το αδελφό κυπριακό κόμμα.

«Το ΑΚΕΛ έχει δικαίωμα να έχει τις θέσεις του, όπως και το ΚΚΕ υπεύθυνα, σοβαρά και σταθερά αναπτύσσει τις θέσεις του γύρω από το κυπριακό πρόβλημα. Μόνο να σας θυμίσω ότι ήταν το ΚΚΕ που μίλησε για το σχέδιο Ανάν, για την ανάγκη να ρωτηθεί και ο κυπριακός λαός και να πει αυτό το στεντόρειο Οχι, που τελικά είπε. Εάν δεν υπήρχε το ΚΚΕ με αυτή του θέση και άλλες δυνάμεις, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εξέλιξη εκείνη την περίοδο. Ετσι και σήμερα», είπε ο Κουτσούμπας.

Και συμπλήρωσε: «Ο συμβιβασμός που είχε γίνει, για παράδειγμα, ο επώδυνος συμβιβασμός, όπως και το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας έλεγαν, σε σχέση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ήταν κυρίως θέση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού “κράτους” διαχρονικά, έφτασε να θεωρείται θέσφατο, θέση αρχής. Και μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά να εξελίσσεται σήμερα στην ουσία σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη. Δεν μιλάμε δηλαδή για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά μιλάμε για μία συνομοσπονδία, μιλάμε για δύο κράτη που θα έχουν δικό τους Σύνταγμα, δικιά τους σημαία και βεβαίως θα είναι επίφαση η ομοσπονδία και η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».