Το παπόρι από την Περσία έχει ξεκινήσει και κουβαλάει δισεκατομμύρια. Τα λέω αυτά γιατί άκουσα πως η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ισχυρά ανταλλάγματα από τους Ιρανούς και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πριν από μία εβδομάδα έθεσε βέτο στην παραμονή της τράπεζας Bank Saderat στη μαύρη λίστα των Βρυξελλών.

Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση υψηλού ρίσκο από την Ελλάδα ενόψει και της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου. Πόσω μάλλον όταν χθες ήρθαν και οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις από Ουάσιγκτον. «Η ιρανική τράπεζα Bank Saderat παρά τον αποχαρακτηρισμό της από την ΕΕ, παραμένει στη λίστα των ΗΠΑ ως ύποπτη για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το ερώτημα, επομένως, είναι τι είδους ανταλλάγματα πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα από την Τεχεράνη προκειμένου να αψηφήσει την πρόθεση τόσο των λοιπών 27 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όσο και της Ουάσιγκτον, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ», στις 28-29 Σεπτεμβρίου όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Valiollah Seif και συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννη Δραγασάκη, ζήτησε να βάλει πλάτη η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου η Τεχεράνη να ξεπεράσει τις δυσκολίες στις τραπεζικές συναλλαγές που αντιμετωπίζει εντός ΕΕ.

Εθεσε επίσης θέμα διατραπεζικής σύνδεσης με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, κάτι για το οποίο όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη, κλίμα που είναι κυρίαρχο μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές, οι Ιρανοί όχι μόνο ζήτησαν αλλά και… έταξαν στην ελληνική κυβέρνηση, εφόσον τους βοηθήσει. Η πληροφορία που σας μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη είναι ότι αποκάλυψαν πως θέλουν να ανοίξουν τραπεζικό υποκατάστημα στην Αθήνα προκειμένου σε πρώτη φάση να μεταφέρουν σε αυτό… 5 δισ. δολάρια που έχουν στην Τουρκία. Σε δεύτερη φάση, όμως, και εφόσον αίρονταν οι κυρώσεις με ελληνική βοήθεια, θα μπορούσαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια, υποσχόμενοι ότι η χώρα θα μετατρεπόταν σε πύλη εισόδου ιρανικών κεφαλαίων.

Τάζουν και άλλα τελευταίως οι Ιρανοί στην Αθήνα, όπως η μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας αλλά και η κατασκευή διυλιστηρίων στη Θράκη. Αν γίνουν όλα αυτά, δεν αποκλείω σε λίγο καιρό να δούμε και ιπτάμενα χαλιά πάνω από την Ελλάδα.

Βολεύουν τους ημετέρους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο παρά πέντε της εισόδου των ιταλικών σιδηροδρόμων Ferrovie Dello Stato Italiane SpA στην ελληνική εταιρεία.

Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μαζί με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο σπεύδουν να αλλάξουν το οργανόγραμμα της εταιρείας, τοποθετώντας σε θέσεις ευθύνης «δικούς τους» ανθρώπους, με την ελπίδα ότι οι Ιταλοί θα τους διατηρήσουν στις θέσεις αυτές!

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι «εκεί που κυριολεκτικά γίνεται πάρτι αναβαθμίσεων» είναι οι διοικητικές υπηρεσίες, όπου πλέον ένας στους δύο εργαζομένους θα είναι «αξιωματούχος»!

Συγκεκριμένα, από τους συνολικά περίπου 200 εργαζομένους στις διοικητικές υπηρεσίες, οι Ιταλοί θα βρουν τους 87 σε θέσεις ευθύνης (διευθυντές, τμηματάρχες, τομεάρχες κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι στις παραγωγικές διευθύνσεις της έλξης και της κίνησης των τρένων (ΔΙΚΑΜ και ΔΙΠΕΚΑΜ), που απασχολούν συνολικά περίπου 460 εργαζομένους, οι θέσεις ευθύνης παραμένουν 63!

Πάντως, για τις «αναβαθμίσεις της τελευταίας στιγμής» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ενημερωθεί και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς μέχρι στιγμής να εκδηλώσει οποιαδήποτε αντίδραση…