Το ελληνικό ΑΕΠ έχει κάνει βουτιά 25% και η τρόικα συζητούσε πόσες μέρες μπορεί το γάλα στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται φρέσκο. «Η τρόικα επέμενε για δέκα μέρες, η Ελλάδα έλεγε τέσσερις. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να επιλύσει τα ριζικά προβλήματα της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο Στίγκλιτς. Αλλά γνωρίζουμε τι έγινε. Κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να εξάγουν γάλα στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας, περισσότερη ανεργία, πιο ασθενής οικονομία. «Δεν βοηθά την Ελλάδα, αλλά κάποιους άλλους».

Πρόκειται για επιχείρημα που αναπτύσσει ενδελεχώς στο βιβλίο του ο Στίγκλιτς, κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στο ότι το μέτρο εξυπηρετούσε την ολλανδική γαλακτοβιομηχανία FrieslandCampina.

«Η ολλανδική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, δεν εξάγει γάλα στην ελληνική αγορά, αλλά και ούτε άλλη ολλανδική εταιρεία» ήταν η απάντηση του Ντεϊσελμπλούμ. «Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, η οποία, συμφωνώ, ήταν μικρής σημασίας, είχε στόχο να γίνει το γάλα πιο εμπορεύσιμο στην Ελλάδα, όπου η τιμή του είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ η αγορά είναι ελεγχόμενη και δύσκολη. Η ολλανδική εταιρεία δεν διαθέτει φρέσκο γάλα στην ελληνική αγορά».