Για να αποφύγει η Ελλάδα τη «σταύρωση» θα πρέπει απαραιτήτως να ανεβεί τον δικό της Γολγοθά και ει δυνατόν προ των Χριστουγέννων. Αυτό είναι επί της ουσίας το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα ενόψει των δύο επόμενων κρίσιμων συνεδριάσεων του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ, δηλαδή τη μεθαυριανή και αυτή της 5ης Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες εν πολλοίς αναμένεται να υιοθετηθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν τις τύχες της ελληνικής οικονομίας για τα ερχόμενα χρόνια.

«Η επίτευξη τελικής συμφωνίας για το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα σε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση είναι ένας στόχος φιλόδοξος αλλά πραγματοποιήσιμος» είπε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτατος παράγων του Eurogroup, θέλοντας εμφανώς να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας. Ωστόσο φρόντισε ταυτοχρόνως να διευκρινίσει ότι αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, «δεν έφθασε η καταστροφή».

Για να επιτευχθεί πάντως η τελική συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, να ληφθούν «γενναίες πολιτικές αποφάσεις» δημοσιονομικού χαρακτήρα με χρονικό ορίζοντα έως και το 2018, καθώς και αποφάσεις που αφορούν την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Ως προς τις δημοσιονομικού χαρακτήρα αποφάσεις και παρεμβάσεις, για τις Βρυξέλλες είναι σαφές ότι από το εύρος τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το εύρος των αποφάσεων που θα υιοθετήσουν οι εταίροι της Ελλάδας για το δημόσιο χρέος της, τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και μεσοπρόθεσμη βάση. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως παρότι στην παρούσα φάση δεν αφορά τη συνταξιοδοτική πτυχή του, εκ παραλλήλου όμως υπενθυμίζουν όσα αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία σε γενικές γραμμές προκρίνει για τη χρηματοδότησή του τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους έλληνες πολίτες στα 5.000 ευρώ ετησίως.

Αν η ελληνική πλευρά λάβει ανάλογες «γενναίες πολιτικές αποφάσεις» με χρονικό ορίζοντα το 2018, θα μπορούσε στη συνέχεια το Eurogroup να λάβει και αυτό τις δικές του αποφάσεις, τόσο για την εξομάλυνση των τοκοχρεολυσίων που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα το 2017 όσο και σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση, είναι η εκτίμηση που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια των Βρυξελλών, τα οποία θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση και το ΔΝΤ θα μπορούσε να άρει τις οποίες αντιρρήσεις αναμφιβόλως έχει ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οσον αφορά τα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ο ανώτατος παράγων του Eurogroup είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι με βάση τις παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου πολλά εξ αυτών θα υιοθετηθούν με τη λήξη του προγράμματος για την Ελλάδα, δηλαδή το 2018.

οι συζητησεισ. Καλά ενημερωμένοι κύκλοι των Βρυξελλών ανέφεραν, τέλος, χθες ότι οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης ευελπιστούν πως την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, οπότε συνεδριάζει το Συμβούλιο, θα ακούσουν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κάποιες νέες ιδέες επί των ανωτέρω ζητημάτων. Ιδέες που θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν σε ουσιαστικές συζητήσεις για τις ρυθμίσεις που έχουν δεσμευτεί ότι θα αναλάβουν για την ελάφρυνση της Ελλάδας από το άχθος του χρέους της. Στην περίπτωση αυτή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα ανοίξει ο δρόμος για την υιοθέτηση τον Δεκέμβριο ουσιαστικών αποφάσεων για το ζήτημα του χρέους, είτε από τους υπουργούς Οικονομίας που θα συνεδριάσουν στην αρχή του μήνα είτε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συνεδριάσουν μία εβδομάδα προ των Χριστουγέννων. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, φαίνεται πως για την ελληνική πλευρά θα ισχύσει το δόγμα «ό,τι πληρώσεις παίρνεις», βάσει του οποίου άλλωστε εκπονήθηκαν όλα τα κατά καιρούς ευρωπαϊκά Μνημόνια.