«Ετσι όπως πάει η ΔΕΗ, κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη διετία θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης, δηλαδή bail out».

Ακόμη και τέτοιες ακραίες απόψεις έχουν φτάσει πλέον να ακούγονται στα γραφεία της Χαλκοκονδύλη, καθώς η ανησυχία ότι η ΔΕΗ θα «σκάσει» είναι διάχυτη, κανείς ωστόσο στην κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματα για το αύριο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας.

Αργά αλλά σταθερά η ΔΕΗ καταρρέει, και ακριβώς επειδή είναι συστημική επιχείρηση, όπως οι τράπεζες, η πολιτική ηγεσία δεν θα την αφήσει να πνιγεί. Ισως όμως χρειαστούν γενναίες αποφάσεις, όπως πωλήσεις μονάδων, ακόμη και εθελούσιες έξοδοι, που όμως κοστίζουν.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, πάνω από 510.000 πληρώνουν το ρεύμα μέσω διακανονισμού, πολλοί όμως εξ αυτών αδυνατούν στην πορεία να ανταποκριθούν στη ρύθμιση. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζουν 800 ρευματοκλοπές τον μήνα, ενώ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός έφτανε τις 7.500, έναντι 8.500 ολόκληρου του 2015. Το ρεύμα που πούλησε το πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ ήταν 300 εκατ. ευρώ λιγότερο από πέρυσι λόγω του ανταγωνισμού, ενώ με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα απολέσει τζίρο 257 εκατ. ευρώ.

Αυτά είναι που θα έπρεπε να απασχολούν την κυβέρνηση, τα οικονομικά αδιέξοδα της ΔΕΗ θα έπρεπε να φοβάται, και όχι το αν θα πουληθεί ή όχι το 17%. Ούτως ή άλλως, με τόσα προβλήματα που η Επιχείρηση κουβαλά, δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής να ρίξει λεφτά την επόμενη τριετία. Το έλεγε άλλωστε κατ’ ιδίαν και ο Σκουρλέτης, ότι ο συνεχής αυτός θόρυβος για το 17% είναι περισσότερο πολιτικός, παρά ουσιαστικός.

ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Σε αυτήν τη ΔΕΗ η κυβέρνηση μετέφερε, μέσω των δημοπρασιών υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος που περηφανεύεται ότι πέτυχε έναντι της Μικρής ΔΕΗ, την υποχρέωση να περιορίσει σταδιακά το μερίδιό της ώς το 2019 στο 49,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει 2,5 δισ. ευρώ τζίρο από τα περίπου 6 δισ. ευρώ σήμερα, δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα. Στο ταμείο της θα βάλει λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι αν πωλούσε κανονικά τις ίδιες ποσότητες στη σποτ αγορά, αφού αναγκάζεται να τις διαθέτει σε τιμή κάτω της χονδρικής. Η ίδια η Επιχείρηση υπολογίζει ότι τη διετία 2017-2018 θα μπει μέσα γύρω στα 300 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες.

Τελικά αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις δεν ξέρουν τι θέλουν για τη ΔΕΗ. Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, αντί να εντάξει πιο ποιοτικές μονάδες στη Μικρή ΔΕΗ, την προίκισε με μπόλικα «σαπάκια», υπονομεύοντας το εγχείρημα πριν καν ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήσει τον νόμο. Τώρα, η περίφημη ισοδύναμη λύση των δημοπρασιών παίρνει από τη ΔΕΗ το 40% του μεριδίου της, δίχως αυτή να βάλει στο ταμείο σεντ παραπάνω.

Σε αυτή την πετσοκομμένη ΔΕΗ, που καλείται φέτος και του χρόνου να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους 787 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση μετέφερε το καλοκαίρι, μέσω του νέου πλαισίου για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το μεγαλύτερο μέρος από τον λογαριασμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Μετέφερε στην ουσία το έλλειμμα 380 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές ρεύματος κατ’ αναλογίαν του μεριδίου τους, επιβαρύνοντας κυρίως τη ΔΕΗ, αφού συγκεντρώνει το 88% της λιανικής.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Στο πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση συμφωνούν τόσο η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση όσο και η ΝΔ! Μόνο στα νούμερα διαφωνούν. Τριακόσια εκατ. ευρώ εκτιμά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Σταύρος Γούτσος ότι θα χάσει τη διετία 2017-2018 η εταιρεία από τις δημοπρασίες, ενώ το ίδιο ποσό υπολογίζει και το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μόνο για του χρόνου.

Στα σκοινιά η ΔΕΗ, ντυμένη με τον κορσέ του Μνημονίου, θα κληθεί αργά ή γρήγορα να αγγίξει το θέμα-ταμπού που λέγεται προσωπικό, εκτιμούν έγκυροι κύκλοι. Είναι δυνατόν –αναρωτιούνται πολλοί -, όταν το 2020 ο τζίρος της θα είναι 40% μικρότερος από σήμερα, η ΔΕΗ, ακόμη και αν της αφαιρεθούν οι 1.450 του ΑΔΜΗΕ, να συνεχίζει να απασχολεί 17.000 εργαζομένους; Είναι δυνατόν να επιμένει να επιδεικνύει ανοχή σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα; Στο πρώτο ερώτημα απάντηση θα δώσει το Υπερταμείο, όπου και εντάχθηκε το 34% της εταιρείας, ενώ στο δεύτερο πρέπει να απαντήσουν όσοι πολιτεύθηκαν με πρόταγμα το «δεν πληρώνω», καλλιεργώντας μια νέα σεισάχθεια. Επιβεβαιώνεται έτσι το εξής οξύμωρο: αυτοί που κόπτονται για τον δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης –οι ίδιοι μάλιστα που θέλουν να κατοχυρώσουν συνταγματικά το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό –είναι οι ίδιοι που υπονόμευσαν τη ΔΕΗ με τη συνθηματολογία τους.

Λιγότερες πωλήσεις

Το ρεύμα που πούλησετο πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ ήταν 300 εκατ. ευρώ λιγότερο από πέρυσι λόγω του ανταγωνισμού, ενώ με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα απoλέσει τζίρο257 εκατ. ευρώ.