Μ’ αυτά και μ’ εκείνα η υπόθεση – θρίλερ της Πειραιώς ξεχάστηκε για λίγο, αλλά στο παρασκήνιο οι διεργασίες συνεχίζονται εντατικά.

Μαθαίνω ότι για την περιζήτητη θέση του CEO «παίζουν» δυνατά αυτή τη στιγμή δύο ονόματα μεγαλοστελεχών άλλων μεγάλων συστημικών τραπεζών. Πρόκειται για τον Νίκο Καραμούζη και τον Παύλο Μυλωνά. Τον πρώτο –του οποίου το όνομα είχε ακουστεί και στο παρελθόν –τον προτιμά η πλευρά Πόλσον (εφόσον δεν περνά η ιδανική της υποψηφιότητα, ο πρώην διευθύνων Ανθιμος Θωμόπουλος), αλλά συναντά αντιδράσεις σε κάποια κυβερνητικά κλιμάκια –αν και κάποια άλλα τον εκτιμούν.

Για τον άλλο, με πιο χαμηλό προφίλ, ο Πόλσον βάζει μέχρι στιγμής βέτο.

Ολα αυτά αναμένεται να μας κρατήσουν συναρπαστική παρέα ώς τις 20-25 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η νέα προθεσμία που δόθηκε από τον SSM για να ληφθούν αποφάσεις.

Καμμένος… πύραυλος

Στον Καμμένο δεν το είπαν. Ηταν στην Τζακάρτα. Το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη όμως έχει πάρει χαρτί και μολύβι για να κόψει έως και 400 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας τη διετία 2017-18 και ήδη έκανε τις πρώτες κρούσεις στον Δημήτρη Βίτσα.

Το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών μού φαίνεται πως δεν αστειεύεται καθόλου αναφορικά με την ανάγκη εξοικονομήσεων από τον υπουργό Αμυνας. Οπως μου έλεγε άνθρωπος με γνώση, «είναι προτιμότερο αντί να αγοράζουμε πυραύλους, να κάνουμε κοινωνική πολιτική». Σχήμα λόγου φαντάζομαι, τουλάχιστον όσον αφορά τους πυραύλους.

Μου είπε και άλλη πηγή σχηματικά «τι τα θέλει τόσα στρατόπεδα εκπαίδευσης η Πελοπόννησος;». Τι να σας πω, δεν ξέρω.

Θα ήθελα όμως να είμαι από μια μεριά όταν συζητηθεί το θέμα με τον Πάνο. Φοβάμαι ότι θα το παίξει πύραυλος και θα πουλήσει πάλι τρέλα με τα σχέδια για το ΤΑΙΠΕΔ της περιουσίας των Ταμείων Ενόπλων Δυνάμεων που έκανε για να την αξιοποιήσει. Ενα ανέκδοτο με ακίνητα αξίας 34 δισ. ευρώ, η αξιοποίηση των οποίων θα απέφερε 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο…

Ξεχνούν ακόμα και την αλφαβήτα

Μπορεί η συμφωνία για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την αναμενόμενη δικαστική απόφαση, αλλά τα πιο πολλά καταστήματα έχουν αρχίσει να λειτουργούν έστω υποτυπωδώς. Την προοπτική διάσωσης του μεγάλου ασθενούς στον κλάδο του λιανεμπορίου, όμως, αντιμάχονται ορισμένοι εκ των ανταγωνιστών, αδιαφορώντας για την τύχη 13.000 θέσεων εργασίας και των χιλιάδων προμηθευτών που εξαρτούν την ύπαρξή τους από την έκβαση του deal. Φθάνουν στο σημείο να πιέζουν μάλιστα κάποιους προμηθευτές, ξεχνώντας ότι η αλφαβήτα της αγοράς δεν μπορεί να αγνοεί πως όταν καίγεται η γειτονιά σου δεν ρίχνεις λάδι, αλλά φωνάζεις πυροσβέστες.