Τρικυμία σε – κρυστάλλινο πάντως – ποτήρι χαρακτήρισε πηγή μου, με πολύ καλή γνώση των τραπεζικών, τα τεκταινόμενα στην Εθνική Τράπεζα για την εκλογή του νέου προέδρου της. Και πράγματι, εκεί που όλα έδειχναν ότι η διαδοχή της Λούκας Κατσέλη (φωτογραφία δεξιά) θα εξελισσόταν ομαλά – στο κάτω κάτω μιλάμε για μη εκτελεστικό πρόεδρο, όχι για CEO – ήρθε η ανατροπή. Το ΤΧΣ, με το 40% των μετοχών της τράπεζας, υπέβαλε πρόταση για τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει το κλίμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί όταν υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόνο 2 στους 10 (άλλα 3 μέλη δεν ψήφισαν, εκ των οποίων ένα η Κατσέλη ως παραιτηθείσα, η οποία πάντως ήθελε τον Τσιτσιράγκο).

Ετσι ο παλιός, έμπειρος και γενικώς συμπαθής Τάκης Θωμόπουλος επικράτησε κατά κράτος με την υποστήριξη του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη (φωτογραφία).

Να σημειώσω ότι οι υποψήφιοι που υπέβαλαν βιογραφικά ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 300 πρόσωπα από 21 χώρες. Οπως και ότι στην Εθνική τηρήθηκαν το γράμμα και το πνεύμα της σωστής εταιρικής διακυβέρνησης. Κοινώς, όλα ήταν κορέκτ.

Το ΤΧΣ, με λαβωμένο ασφαλώς το κύρος του, πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα προκαλέσει νέα κρίση, μη αποδεχόμενο τον Θωμόπουλο και ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, κατά την οποία μπορεί να ανατρέψει την απόφαση, ή αν θα αποδεχθεί την επιλογή του ΔΣ της τράπεζας για να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Μου λένε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η πρώτη επιλογή θα ήταν λάθος. Να δούμε αν θα εισακουσθεί την Τρίτη ή Τετάρτη, όταν θα συγκληθεί ξανά το ΔΣ της τράπεζας.

Και ο νέος διστακτικός

Τώρα θα μου πείτε ποιο ΤΧΣ να αποφασίσει για τη στάση του στο θέμα της Εθνικής, όταν αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με δύο από τα τρία μέλη της Εκτελεστικής του Επιτροπής, αφού ο τρίτος, ο Βασίλης Κατσικιώτης, το σκέφτεται ακόμη αν θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, παρότι διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα;

Να σας απαντήσω ότι – όπως με διαβεβαιώνουν οι πηγές μου – το Καταστατικό του ΤΧΣ επιτρέπει να ληφθεί απόφαση με μόνο δύο μέλη.

Οσο για τον Κατσικιώτη, μου λένε ότι το θέμα του δεν είναι οι χαμηλές απολαβές, όπως διαδόθηκε (220.000 ευρώ είναι οι ετήσιες αποδοχές του), αλλά η πρόβλεψη για εξάμηνη μόνο διάρκεια θητείας σε πρώτη φάση, κάτι που δεν τον καλύπτει φυσικά.

Να αποδώσω και αυτή την εμπλοκή στον απαράμιλλο ερασιτεχνισμό των υπευθύνων στην κυβέρνηση και στη διοίκηση; Νομίζω δεν θα τους αδικήσω.