Το πρώτο αφορά το παράπονο των εργαζομένων στα Μεταλλεία επειδή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης – που πραγματοποιεί επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Κοζάνη – δεν εδέησε να επισκεφθεί κι αυτούς.

«Η ανάπτυξη της χώρας δεν σταματά στη ΔΕΗ. Περιμένουμε από τον αρμόδιο υπουργό να μας συναντήσει στις στοές, ως έλληνες εργαζόμενους» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Το δεύτερο επεισόδιο αφορά την απόφαση Σκουρλέτη να μην κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Για να γίνει πιο κατανοητή η ιστορία, σας πάω πίσω στον Ιούλιο όταν ο υπουργός έκρινε ως ανεπαρκή την τεχνική μελέτη που είχε υποβάλει η εταιρεία για τη Μεταλλουργική Μονάδα Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος στην περιοχή Μαντέμ Λάκκου στη Χαλκιδική. Η μελέτη επεστράφη και η εταιρεία έπρεπε σε διάστημα δύο μηνών να υποβάλει νέα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ ετίθετο, μεταξύ άλλων, θέμα ανεπαρκών στοιχείων με το αρσενικό, ενώ επισημάνθηκε πως οι δόκιμες που έγιναν δεν φθάνουν μέχρι το σημείο της παραγωγής καθαρού μετάλλου.

Τον Σεπτέμβριο η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε τη λεγόμενη αίτηση θεραπείας, με την οποία ζητούσε την ανάκληση της απόφασης Σκουρλέτη. Κάτι που δεν έγινε αφού με νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος – που ανέβηκε την Τετάρτη στη Διαύγεια – αυτή απερρίφθη.

Επισήμως από την εταιρεία κρατούν σιγήν ιχθύος για το θέμα. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν καλά τα περί χρυσού αφήνουν να εννοηθεί πως το χαμηλό προφίλ κρατείται ενόψει του επερχόμενου ανασχηματισμού. Λέτε να ξέρουν κάτι περισσότερο;