Σοβαρά προβλήματα με τη χορήγηση φαρμάκων αντιμετωπίζουν κατά χρονικά διαστήματα οι ρευματοπαθείς στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, Κατερίνα Κουτσογιάννη. Τα σοβαρά προβλήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια και υποχρεώνουν χρόνιος πάσχοντες να μετακινούνται ακόμη και σε άλλο νομό για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα. «Παίρνω εδώ και 15 χρόνια βιολογικούς παράγοντες. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα φάρμακα σήμερα θα ήμουν ανάπηρη», υποστηρίζει η κ. Κουτσογιάννη.

Αναλυτικά τα προβλήματα των ρευματοπαθών αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του 8ου Κρητο-Κυπριακού Συμποσίου Ρευματολογίας που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 28 ως τις 30 Οκτωβρίου.

Όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου οι ασθενείς στο νομό Χανίων αντιμετώπισαν πρόσφατα σοβαρό πρόβλημα μετά την αποχώρηση του μοναδικού υπαλλήλου από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπήρχε κανείς να του προμηθεύσει τα φάρμακα. Η άμεση και δυναμική παρέμβαση του Συλλόγου έλυσε σχετικώς γρήγορα το πρόβλημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανέδειξε αδυναμίες του συστήματος.

Οι 20.000 Έλληνες ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της ρευματοπάθειας από την οποία πάσχουν έχουν συχνά προβλήματα με την προμήθεια των ακριβών αυτών φαρμάκων επειδή ακριβώς δεν μπορούν παρά να τα παίρνουν από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή δημόσια νοσοκομεία. Η δε συνταγογράφηση για τα φάρμακα αυτά γίνεται από ρευματολόγο και ακολουθεί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αρκεί στην περιοχή της Ελλάδας που ζει ο καθένας να υπάρχει ρευματολόγος στο δημόσιο νοσοκομείο ή το ΠΕΔΥ αλλά και φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Αλλιώς τα προβλήματα πρόσβασης πολλαπλασιάζονται…

Εξάλλου ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με την χορήγηση φαρμάκων είναι η συμμετοχή στην αγορά τους. Ενώ για τους βιολογικούς παράγοντες η συμμετοχή είναι μηδενική, για τα ανοσορυθμιστικά φάρμακα ανέρχεται στο 10%. Κι αν αυτό δεν επιβαρύνει πολύ τους ρευματοπαθείς, η συμμετοχή του τουλάχιστον 25% (που φτάνει ως και το 40%) στα φάρμακα για τις συννοσηρότητες από τις οποίες πάσχουν όλοι, τους διαλύει τον οικογενειακό προγραμματισμό! Κι αυτό συμβαίνει επειδή όλοι ανεξαιρέτως οι ρευματοπαθείς παρουσιάζουν καθώς προχωρά η νόσος τους, από οστεοπόρωση και υπέρταση, ως προβλήματα στο γαστρεντερικό και καρδιολογικά προβλήματα… Μην αναγνωρίζοντας η Πολιτεία ότι αυτά τα προβλήματα σχετίζονται άμεσα με την ρευματοπάθεια, τους αναγκάζει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη παρότι είναι σοβαρά, χρόνια πάσχοντες!

Το 8ο Κρητοκυπριακό Συμπόσιο

Το Κρητοκυπριακό Συμπόσιο έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός αφού για οκτώ συνεχή έτη πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με την ευθύνη της οργάνωσης από την Παγκρήτιας Ένωσης Υγείας ,της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ρευματολογίας Ηρακλείου, της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Αντιρρευματικού Συνδέσμου Κύπρου και του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης. Αυτή την χρονιά συμμετέχουν επίσης η Μονάδα Ρευματολογίας – Κλινικής Ανοσολογίας ΔΠΠΚ, του Νοσοκομείου Αττικόν, η Μονάδα Ρευματολογίας – Κλινικής Ανοσολογίας ΔΠΠΚ, Νοσοκομείο Ιπποκράτειον, η Μονάδα Ρευματολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Ρευματολογική Κλινική, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού δίδεται η ευκαιρία στους ρευματολόγους και όχι μόνο να συζητήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την ρευματολογία και άλλα σοβαρά θέματα της σύγχρονης ιατρικής.

Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα εξελίσσεται και το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει οι Σύλλογοι ασθενών της Κύπρου και της Κρήτης με βάση τα κοινά τους προβλήματα. Έτσι φέτος έχουν επιλεγεί να συζητηθούν θέματα που αφορούν: Την συμβολή των Συλλόγων ασθενών στην διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ρευματικά Νοσήματα, τις προσδοκίες των ασθενών αλλά και την εμπειρία από την Κύπρο σε σχέση με την εφαρμογή του δικούς του Σχεδίου Δράσης.

Η σημασία της φροντίδας των ρευματοπαθών από άλλους επαγγελματίες υγείας όπως είναι ο φυσικοθεραπευτής, ο ψυχολόγος και ο ποδολόγος είναι ένα ακόμα από τα θέματα που θα συζητηθούν. Τα ρευματικά νοσήματα στα παιδιά και η σπουδαιότητα της συνεργασίας του παιδορευματολόγου με τον γονέα για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των παιδιών καθώς και η άποψη της ψυχολόγου σε σχέση με την διαχείριση της δυσκολίας των γονέων να αποδεχτούν το νόσημα των παιδιών τους, αλλά και η παρουσίαση των δράσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες απασχόλησαν τους συνέδρους στην τρίτη θεματική ενότητα. Ακολούθησε η συνεδρία με τις ειδικευμένες νοσηλεύτριες στη Ρευματολογική Κλινική του Παγνή για την ανάδειξη του ρόλου των νοσηλευτριών στην φροντίδα των ρευματοπαθών και ακολούθησε εργαστήριο στο οποίο συζητήθηκαν οι ανάγκες των ρευματοπαθών που καλούνται να καλύψουν οι εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες καθώς και η θεσμοθέτηση του ρόλου και της εκπαίδευσης των νοσηλευτών.

Ως τελευταία θεματική ενότητα είχε καθοριστεί η συζήτηση για τα βιο-ομοειδή με την προσέγγιση από ρευματολόγο, ανάλυση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ατόμων με ρευματικά Νοσήματα σε σχέση με τα βιο-ομοειδή και η εμπειρία της Κύπρου καθώς και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Φέτος για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί να μιλήσουν οι Πρόεδροι Συλλόγων Ρευματοπαθών και Γονέων παιδιών με ρευματικά νοσήματα που δρουν στην Ελλάδα και συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με κοινές δράσεις.

Στα έναρξη του Συνεδρίου την Παρασκευή 28/10 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία ιατρών, ασθενών, νοσηλευτών και φορέων υγείας με θέμα τα προβλήματα στην πρόσβαση στις θεραπείες και την περίθαλψη των ρευματοπαθών στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.