Οι άνθρωποι που μονίμως ανησυχούν ότι έχουν ή ότι θα εκδηλώσουν κάποια σοβαρή ασθένεια, κατορθώνουν τελικά να πλήξουν την υγεία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Νορβηγία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 7.000 εθελοντές ανακάλυψαν ότι η υποχονδρίασή τους αύξανε με το πέρασμα του χρόνου τις πιθανότητες που είχαν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Το άγχος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση BMJ Openκαι το άγχος για την υγεία (ή υποχονδρίαση) ως φαίνεται δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Η υποχονδρίαση ορίζεται ως η επιμονή αγωνία για το αν έχει ή θα αποκτήσει κάποιος μια σοβαρή ασθένεια.

Οι πάσχοντες τρέχουν στους γιατρούς με το παραμικρό ενόχλημα, μεγεθύνοντας στο μυαλό τους τη σημασία του και πιστεύοντας ακράδαντα ότι έχουν κάτι σοβαρό από το οποίο κινδυνεύουν.

Ακόμα, δε, κι αν οι ιατρικές εξετάσεις δείξουν ότι δεν έχουν τίποτα, εκείνοι ησυχάζουν για πολύ λίγο καιρό ή πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα είναι λάθος και συνεχίζουν να αγωνιούν.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 7.052 εθελοντές, οι οποίοι την περίοδο 1997-1999 συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την σωματική και ψυχική υγεία, τον τρόπο ζωής και το μορφωτικό επίπεδό τους.

Εκείνη την εποχή, οι εθελοντές είχαν ηλικία 40 έως 46 ετών.

Έως το 2009, οι 234 από αυτούς (ή το 3,3% του συνόλου) είχαν υποστεί ένα ισχαιμικό επεισόδιο (είτε έμφραγμα είτε κρίση οξείας στηθάγχης).

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πιθανότητες ισχαιμικού επεισοδίου σε όσους ήταν υποχονδριακοί ήταν κατά 73% περισσότερες απ’ ό,τι σε όσους δεν αγωνιούσαν αναίτια για την υγεία τους. Και όσο εντονότερη ήταν η υποχονδρία τους, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υποχονδρίαση δεν πρέπει να θεωρείται μια αθώα υπερβολή της συμπεριφοράς, αλλά ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται καταλλήλως, λένε οι ειδικοί.