Το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα προκαλεί κάθε χρόνο μετάλλαξη σε 150 έξτρα γονίδια των κυττάρων του πνεύμονα και σε 97 γονίδια των κυττάρων του λάρυγγα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μεταλλάσσει επίσης 39 γονίδια των κυττάρων του φάρυγγα, 23 γονίδια στα κύτταρα του στόματος, 18 γονίδια στα κύτταρα της ουροδόχου κύστεως και 6 γονίδια στα κύτταρα του ήπατος.

Οι αλλαγές αυτές είναι αθροιστικές και μόνιμες, αφού τα γονίδια δεν επανέρχονται στο φυσιολογικό όταν κόψει κάποιος το κάπνισμα, γι’ αυτό πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο έως ότου εξισωθεί ο κίνδυνος καρκίνου με αυτόν των μη καπνιστών.

Τα γονίδιά μας δεν είναι στατικά αλλά υφίστανται μεταλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Η διαδικασία αυτή, όμως, επιταχύνεται από τις κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, η χειρότερη εκ των οποίων είναι το κάπνισμα.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science, βασίζονται στην γενετική ανάλυση των όγκων 5.000 ασθενών και στη σύγκριση όσων προέρχονταν από καπνιστές με εκείνους που προέρχονταν από μη καπνιστές.

Όπως λένε οι ερευνητές είναι η πρώτη φορά που γίνεται ακριβής μέτρηση των καταστροφικών γενετικών αλλοιώσεων που προκαλεί το κάπνισμα όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα άλλα όργανα του σώματος που πλήττονται από αυτό.

Τα τσιγάρα περιέχουν περισσότερες από 7.000 διαφορετικές χημικές ουσίες, οι 70 από τις οποίες είναι γνωστά καρκινογόνα. Έτσι, το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 17 διαφορετικές μορφές καρκίνου στους ανθρώπους, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό με ποιους βιολογικούς μηχανισμούς επιτυγχάνεται αυτό.

Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν την πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεών του με το σώμα, λένε οι επιστήμονες από το βρετανικό ερευνητικό Ινστιτούτο Wellcome Trust Sangerκαι το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος (LANL) που υπάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Η μελέτη αυτή παρέχει νέες πληροφορίες για το πως προκαλεί καρκίνο το κάπνισμα», δήλωσε ο ερευνητής δρ Λουντμίλ Αλεξάντρωφ, από το LANL. «Έως τώρα είχαμε πολλά επιδημιολογικά δεδομένα για τη συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο, αλλά πλέον αρχίζουμε να βρίσκουμε και να μετράμε τις μοριακές αλλοιώσεις στο DNA πουευθύνονται γι’ αυτήν.

»Το εύρημα ότι ένας άνθρωπος, που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, υφίσταται κάθε χρόνο 150 έξτρα μεταλλάξεις στο DNA των πνευμονικών κυττάρων του εξηγεί γιατί είναι τόσο υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές».

Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη απολύτως αποτρέψιμη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι κάθε χρόνο σκοτώνει παγκοσμίως 6 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ προβλέπει ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, έως το τέλος του 21ου αιώνα θα έχει κοστίσει τη ζωή 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων.