Οχι. Δεν είναι µόδα. Τουλάχιστον δεν έχει γίνει ακόµη. Η κουζίνα Nikkei (συνδυασµός γιαπωνέζικης και περουβιανής) βρίσκεται σε φάση σοβαρής ανάπτυξης και εξέλιξης στην Αθήνα. Πρόσφατα το Kiku στο Ψυχικό έγινε K for Kiku (Περικλέους 7, Ψυχικό,τηλ. 210-6776.759), άλλαξε την κουζίνα από ασιατική σε Nikkei και µείωσε έως και 60% τις τιµές. Υστερα από γευστική δοκιµή που έκανα, εκτιµώ ότι είναι από τα καλύτερα εστιατόρια που µπορεί κάποιος να επισκεφτεί και να δοκιµάσει τη συγκεκριµένη κουζίνα.

Διότι έχει πολλά πλεονεκτήµατα: όσα πιάτα δοκίµασα ήταν από πολύ καλά έως εξαιρετικά, οι πρώτες ύλες του είναι ό,τι πιο φρέσκο και ζωντανό, οι τιµές του είναι γενικά προσιτές (25 – 50 ευρώ το άτοµο µε κοκτέιλ από το µπαρ) γι’ αυτό που προσφέρει. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο σεφ Σταµάτης Σκριάπας. Η διαφορά φαίνεται από τα ορεκτικά όπως τα ενταµάµε (φασόλια σόγιας) που σερβίρονται όχι ως συνήθως στον ατµό αλλά σοτέ µε βούτυρο και picso (περουβιανό ουίσκι).

Το καλύτερο πιάτο που έφαγα και ένα από τα πιο νόστιµα µεταξύ εκατοµµυρίων dumplings που έχω φάει στη ζωή µου, είναι τα dumplings πάπιας µε σόγια σος και πιπεριά χαλαπένιο. Το team της κουζίνας φέρεται να έχει κάνει «διατριβή» στον πουρέ, αφού παρασκευάζεται µε οποιοδήποτε υλικό και έρχεται ως συνοδευτικό σε αρκετά πιάτα. Είναι τόσο εξαιρετικός που ανεβάζει ακόµη περισσότερο τη γευστική αξία των φρέσκων θαλασσινών που συνόδευσε. Τα σεβίτσε είναι αρκετά ικανοποιητικά, µπορούν όµως να βελτιωθούν και σε αρώµατα και στις κοπές των ψαριών.

Και µιας και το sushi είναι στα φόρτε του, στην κουζίνα υπάρχει ο εξειδικευµένος sushi master Yujiro Harada. Οταν ήρθαν τα πιάτα µε τα ρολά και είδα πάνω κάτι σαν µαγιονέζα µε έπιασε ανατριχίλα. Τελικά ήταν µια περουβιανή σος ελάχιστα καυτερή και πολύ γευστική, που ταιριάζει απόλυτα µε το ρύζι και το ψάρι. Ειδικά το ρολό µε καπνιστό σολοµό «τα έσπαγε».

Αν, τώρα, κάποιος από την παρέα θέλει να παραµείνει κοντά στις γνώριµες ελληνικές γεύσεις µε ένα twist, θα λατρέψει τα ζουµερά, αφράτα και άψογα καραµελωµένα χοιρινά παϊδάκια και τα καλαµάκια κοτόπουλου µε γιαπωνέζικη BBQ. Επιπλέον, διατίθεται µενού γευσιγνωσίας µε 30 ή 35 ευρώ, στο οποίο περιλαµβάνονται έξι πιάτα.

Αν µε το ίδιο budget θέλει κάποιος να βιώσει αποκλειστικά τη γιαπωνέζικη εµπειρία του sushi, το µόνο εστιατόριο που µου θυµίζει καθαρόαιµο φαγάδικο που συναντάς στους δρόµους του Τόκιο είναι το Sushimou (Σκούφου 6, Αθήνα, τηλ. 211-4078.457). Ενα sushi bar µε 11 σκαµπό και sushi master τον ΑντώνηΔρακουλαράκο. Εναν Ελληνα που έκανε και κάνει σεµινάρια στο Τόκιο και έχει µεταφέρει µε απόλυτη επιτυχία τις ζωντανές γεύσεις του ιωδίου όπως ακριβώς σερβίρονται στη χώρα καταγωγής τους.