Τη μεγαλύτερη γιορτή στην ιστορία του Αυθεντικού Μαραθωνίου θέλει να διοργανώσει φέτος ο ΣΕΓΑΣ, με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο επιβλητικό Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα το 1896, η ελληνική ομοσπονδία στίβου καλεί όλους τους Ελληνες την Κυριακή 13 Νοεμβρίου να αποθεώσουν αφενός τους μαραθωνοδρόμους και δρομείς όλων των αγώνων του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου και αφετέρου τα μέλη της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής που μας έκαναν υπερήφανους με τις επιτυχίες τους στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

«Χάρις στη συστηματική προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια, χιλιάδων εθελοντών, τη στήριξη των συλλόγων και των απλών δρομέων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο, ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα από τα πιο σημαντικά δρομικά γεγονότα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού που πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να τη ζήσει κανείς από όποια θέση και αν επιλέξει, ως δρομέας, ως εθελοντής, ως φίλαθλος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

«Θέλω να καλέσω όλες και όλους να είναι μαζί μας στον 34ο Μαραθώνιο της Αθήνας, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, πολύ περισσότερο γιατί φέτος ο αγώνας συνδυάζεται με μια πολύ σημαντική επέτειο. Την επέτειο των 120 χρόνων από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και την επέτειο των 120 χρόνων από την πρώτη επίσημη διεξαγωγή μαραθωνίου δρόμου στον κόσμο.

Συνεπώς αξίζει τον κόπο στις 13 Νοεμβρίου να είμαστε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, να είμαστε στη διαδρομή, να χειροκροτήσουμε τους δρομείς, να τιμήσουμε την επέτειο των 120 χρόνων από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον πρώτο Μαραθώνιο, και να γεμίσουμε την Αθήνα με χαμόγελα, με δεκάδες χιλιάδες χαμόγελα που τόσο πολύ τα χρειαζόμαστε όλοι. Σας περιμένουμε» έκανε το μεγάλο κάλεσμα στον κόσμο ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προγραμματίσει αυτή την εκδήλωση για τους ολυμπιονίκες.

Περί τις 10.45 το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων και ενώ θα αναμένεται ο πρώτος μαραθωνοδρόμος στο Στάδιο (λογικά θα μπει κατά τις 11.10) σε αυτό το ημίωρο θα γίνει η εκδήλωση τιμής για τους ολυμπιονίκες μας (μεταλλιούχους και μη) που θα βρίσκονται στις εξέδρες του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Παράλληλα ο κόσμος που θα έχει έρθει να γεμίσει το Στάδιο θα μπορεί να χειροκροτήσει και τους πρώτους μαραθωνοδρόμους που σιγά σιγά θα καταφθάνουν προς τον τερματισμό μέσα σε ένα ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα.

Συμμετοχές από 105 χώρες

Ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα έχει συμμετοχές από 105 χώρες και για πρώτη φορά θα υπάρξει και εκπρόσωπος (αθλήτρια) από μια μακρινή χώρα της Αφρικής, τη Ναμίμπια. Παράλληλα ο αντίκτυπος που δημιουργεί αυτό το μεγάλο δρομικό κίνημα στη νεολαία είναι μοναδικός και δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο έρχονται όλο και περισσότερα σχολεία (φέτος θα συμμετέχουν από Πολωνία και Γερμανία μεταξύ άλλων) από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν και να ζήσουν αυτές τις στιγμές.

Φέτος μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα 25 παιδιά με τους δασκάλους τους από ένα σχολείο στη Σίφνο –είχαν έρθει και πέρυσι –πληρώνοντας μάλιστα τη διαμονή και τα εισιτήριά τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συμμετέχουν στους αγώνες των 5 (κυρίως τα παιδιά γυμνασίου) και 10 (τα παιδιά του λυκείου) χιλιομέτρων. Η εμπειρία είναι μοναδική σαν ένα μαγευτικό κρασί που όλοι θέλουν να πιουν μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Συνεπώς, όλοι στο Στάδιο την Κυριακή 13 Νοεμβρίου είναι το σύνθημα.