Το τρέξιμο είναι καλή μορφή άσκησης για όσους έχουν περάσει τα πρώτα -άντα και κοντοζυγώνουν τα -ήντα. Βάζει φρένο στην επέλαση του γήρατος και δρα αποτρεπτικά στην εκδήλωση περισσότερων προβλημάτων που συνδέονται με την ηλικία. Δεν είναι τυχαίο πως το ποσοστό των δρομέων που έχουν συμπληρώσει τον 45ο χρόνο της ζωής τους έχει αυξηθεί 30% την τελευταία πενταετία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πια μια δεκαετία εμπειρίας στους στίβους και συνεχίζουν να στέκονται στις γραμμές εκκίνησης πολλών αγώνων με μεγάλη ζωντάνια. Σημαντικό ρόλο στη διατήρησή τους σε καλή δρομική κατάσταση παίζει η διατροφή, μιας και τους οπλίζει με τα κατάλληλα στοιχεία για να αντέξουν την επέλαση του χρόνου.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δρομείς επί της ουσίας δεν έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους νεότερους συναθλητές τους. «Η ιδιαίτερη λεπτομέρεια ωστόσο που τους αφορά σχετίζεται με τις μικρές παρασπονδίες που δεν έχουν το περιθώριο να κάνουν» παρατηρεί ο αμερικανός προπονητής Ματ Φιτζέραλντ, εξειδικευμένος σε θέματα διατροφής των δρομέων αντοχής με πολυάριθμα βιβλία στο ενεργητικό του. «Ετσι», συνεχίζει, «πρέπει να φροντίζουν τι βάζουν στο πιάτο τους ακολουθώντας συστηματικά τους κανόνες σωστής διατροφής, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι περισσότερο ορατές από ό,τι στους νεότερους».

Η δίαιτά τους λοιπόν πρέπει να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά που σταματούν τους μηχανισμούς του γήρατος και κατ’ επέκταση την ελλειμματική δρομική τους απόδοση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Διεθνούς Κοινότητας Αθλητικής Διατροφής (https://jissn.biomedcentral.com) διατύπωσαν την άποψη ότι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε όσους γυμνάζονται παρά την προχωρημένη ηλικία τους.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους εξέτασαν 16 άνδρες ποδηλάτες 50 έως 73 χρόνων που περνούν τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε αντιοξειδωτικό χάπι σε καθημερινή βάση για τρεις εβδομάδες, ενώ στους υπόλοιπους ένα απλό πλασίμπο. Ολοι τους επιδίδονταν σε τακτικές προπονήσεις, ενώ ακολουθούσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προκειμένου να ελέγξουν την κατάστασή τους οι ειδικοί τούς εξέτασαν πριν από την έναρξη λήψης του χαπιού, μία φορά στο τέλος της πρώτης εβδομάδας και όταν ολοκλήρωσαν τον έλεγχο με το πέρασμα της τρίτης εβδομάδας. Την πρώτη εβδομάδα, αυτοί που λάμβαναν το αντιοξειδωτικό χάπι παρουσίασαν αύξηση στην αεροβική τους ικανότητα κατά 16,7%, βελτίωση στην απόδοσή τους που διατηρήθηκε για το σύνολο των τριών εβδομάδων. Η αλλαγή δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, αλλά επηρέασε και τις δυνάμεις των δρομέων που ενισχύθηκαν σημαντικά σε σχέση με εκείνους που τρέφονταν με το πλασίμπο.

Οσον αφορά τους λοιπούς τομείς των διατροφικών πρακτικών που οφείλουν να υιοθετήσουν οι ώριμοι δρομείς, δεν πρέπει να ξεχνούν τα τρόφιμα που καταναλώνουν για αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις ή τις κούρσες τους. Μια και όλη αυτή η κατηγορία αθλουμένων είναι ευάλωτη στις κακώσεις μυών ως αποτέλεσμα των έντονων συσπάσεων στο κορμί τους, δεν καταφέρνουν να αναρρώνουν εύκολα από την καταπόνηση ή τους τραυματισμούς. Μια εύκολη λύση για να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό είναι η κατανάλωση ενός καλού ενεργειακού ποτού. Διαφορετικά, καλή δουλειά ως προς την επιτάχυνση της ανάπλασης των ιστών κάνουν και τα σκευάσματα πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες εντός 45 λεπτών από το τρέξιμο.

Μύες και ενέργεια

Για τη διατήρηση της σωστής μυϊκής μάζας σημαντικό ρόλο είναι ικανή να παίξει η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τονίζει ο Ματ Φιτζέραλντ. Μετά την ηλικία των 35 ετών, οι άνθρωποι γενικότερα τείνουν να χάσουν μέρος της μυϊκής μάζας τους γιατί παράγεται στον οργανισμό μικρότερη ποσότητα αναβολικών ορμονών από ό,τι αυξητικές ορμόνες. Για να συμπληρωθεί το κενό, ένα σκεύασμα πρωτεϊνών μπορεί να επαναφέρει τις κατάλληλες αναλογίες στο σώμα. Πάντα φυσικά με πρόγραμμα εκγύμνασης που θα ενισχύει τα αποτελέσματα της δίαιτας.

Ως προς το θέμα της ενέργειας, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας, ο οργανισμός δεν καίει με την ίδια ευκολία τις απαραίτητες ουσίες που συνδέονται με την ενδυνάμωση και οι μεταβολικές λειτουργίες του μεταβάλλονται σημαντικά. Οι ωριμότεροι δρομείς ας προτιμήσουν να φάνε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη μαζί με ωμέγα 3 λιπαρά. Από το μενού δεν πρέπει να λείπουν ακόμα τρόφιμα ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες. Αυτές οι τροφές βοηθούν όχι μόνο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, αλλά κάνουν τη διαφορά στην τόνωση του οργανισμού.