Μελετώντας τα αποτελέσματα της έρευνας του ποδοσφαιρικού παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου του Νοσατέλ της Ελβετίας, θυμήθηκα την ταμπέλα του σουπερμάρκετ που ενημέρωνε τους πελάτες πως τα σκόρδα είναι κινεζικά.

Η αναζήτηση ελληνικού συλλόγου στη λίστα με τις πενήντα πιο παραγωγικές ομάδες στον τομέα της ανάδειξης ποδοσφαιρικών ταλέντων αποδείχτηκε εις μάτην.

Θα μου πείτε «εδώ εισάγουμε ντομάτες και σκόρδα, οι ποδοσφαιριστές είναι το πρόβλημα;».

Το ποδοσφαιρικό μας αφήγημα των δύο τελευταίων δεκαετιών οικοδομήθηκε πάνω στην τρωτότητα που επέδειξαν οι εκάστοτε κλαρούχοι απέναντι στον ισχυρό.

Χαθήκαμε στους λαβυρίνθους της ποδοσφαιρικής κενολογίας και η καταχνιά της υποψίας δεν επέτρεψε να διαφανεί πως το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι καθαρά δομικό.

Θα το διαπιστώσουμε για πολλοστή φορά αύριο, στο ελληνικό κλάσικο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Από τους είκοσι δύο ποδοσφαιριστές που θα ξεκινήσουν στο ντέρμπι το πολύ τρεις – τέσσερις να είναι Ελληνες, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τους Πράσινους να παρατάσσουν ένδεκα παίκτες από εννέα διαφορετικές χώρες που θα θυμίζουν συνεδρίαση ολομέλειας του ΟΗΕ.

Η ανάσχεση της αντιδρόμησης στο ποδοσφαιρικό μας μονοπάτι με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών από τα φυτώρια θα είχε διττό όφελος για συλλόγους.

Πρώτον, δεν θα χρειάζονταν να σπαταλούν χρήματα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν αλλά δανείζονται από μελλοντικά έσοδα, για την απόκτηση ξένων παικτών.

Δεύτερον, θα ενίσχυαν τα ταμεία τους από τις μεταγραφές των παικτών τους σε πλουσιότερες ομάδες, όπως κάνουν τόσο επιτυχημένα εδώ και χρόνια οι Πορτογάλοι.

Για τους πλούσιους συλλόγους, η επένδυση στην ανάδειξη νέων ταλέντων με τη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών συνιστά επίσης ζήτημα αγωνιστικής ταυτότητας. Τρανταχτό παράδειγμα η Μπαρτσελόνα, η οποία αποφάσισε να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό για την περίφημη Μασία γιατί διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού των παικτών που στελεχώνουν την πρώτη ομάδα.

Μήπως τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας είναι η έλλειψη ειδικών για να νουθετούν τους αδαείς περί θεμάτων της στρογγυλής θεάς;