Με στόχο να δημιουργήσει και να ενισχύσει ένα κλίμα εθνικής αισιοδοξίας, ως αντίβαρο στη βαριά ατμόσφαιρα που προκαλούν οι συνεχιζόμενες περικοπές, η υφεσιακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και η κλιμακούμενη αποεπένδυση, κινείται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο νέος σχεδιασμός, όπως αναγνωρίζουν επιτελικά στελέχη της ΝΔ, είναι επακόλουθο της εικόνας πολιτικής κυριαρχίας του κόμματος που διαμορφώνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις και επιτρέπουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απεγκλωβιστεί από ένα κλασικό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και να παρουσιάσει μια διαφορετική ατζέντα.

Στην πραγματικότητα, μέσω της επιχείρησης «ελπίδα» που καταστρώνεται από το γαλάζιο επιτελείο, ο απώτερος πολιτικός στόχος είναι να παγιωθούν οι μη αναστρέψιμες δημοσκοπικές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μετατραπεί η ευρεία αποδοχή που φαίνεται να καταγράφει αυτή την ώρα η ΝΔ σε θετική ψήφο για το κόμμα, και όχι να αποτελεί μια αρνητική ψήφο για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Μέσα από αυτή την τακτική, εξάλλου, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη αποδοχή και το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες καθώς οι εκλογές προβάλλονται ως εθνική αναγκαιότητα και όχι ως μια αντιπολιτευτική προσδοκία, στη βάση ενός καταγγελτικού λόγου. Το μήνυμα είναι ότι η ΝΔ δεν υποδεικνύει εκλογές μόνο για να μπει τέλος στην «αυθαιρεσία» και στην «ανικανότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά επειδή αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση και να επιστρέψει σε μια αναπτυξιακή τροχιά.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Προς την κατεύθυνση αυτή άρχισε να κινείται ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, προεξοφλώντας μια «θεαματική ανάκαμψη» της Ελλάδας μέσα από μια κυβερνητική αλλαγή. Ενα δυνατό σήμα αισιοδοξίας μάλιστα φρόντισε να εκπέμψει κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Ευρω-αραβική Σύνοδο, η οποία συνδυάστηκε και με ανοικτή πρόσκληση για επενδύσεις στη χώρα μας από τις χώρες του αραβικού τόξου.

«Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Πιστεύουμε ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία μπορεί από το 2018 να αναπτύσσεται με ρυθμούς που θα πλησιάζουν το 4%. Και πρέπει να θέσουμε έναν φιλόδοξο στόχο, τη δημιουργία 120.000 νέων καθαρών θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση. Η δυναμική της πραγματικής οικονομίας είναι πραγματική», τόνισε με έμφαση –για να προβάλλει αμέσως μετά ως προαπαιτούμενο για μια επενδυτική έκρηξη την κυβερνητική αλλαγή: «Φοβάμαι πως η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να τα κάνει αυτά. (…) Η κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τους φόρους, αντί να περιορίσει δαπάνες. Και το αποτέλεσμα είναι ο στραγγαλισμός της πραγματικής οικονομίας. Ως αντιπολίτευση, η σημερινή κυβέρνηση υπονόμευσε κάθε αλλαγή. Ως κυβέρνηση σήμερα αδυνατεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις…».

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η λέξη-κλειδί για μια πορεία ανάκαμψης είναι η αξιοπιστία, την οποία έχει απολέσει η χώρα κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι, αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη, θα κινηθεί άμεσα για να επιστρέψει η χώρα ως αξιόπιστος συνομιλητής απέναντι στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

«Στις άμεσες προτεραιότητές μας θα είναι η διασφάλιση ενός φιλικού και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, με δεσμευτικά σταθερή φορολογία και δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας» ήταν το μήνυμα προς τα αραβικά κεφάλαια, παράλληλα με τη δέσμευση για τομές που θα μετατρέψουν το τραπεζικό σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό –τους δύο «μεγάλους ασθενείς», όπως τους χαρακτήρισε –σε επιταχυντές ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού. «Το κράτος μας νοσεί. Είμαστε αποφασισμένοι και είμαι προσωπικά αποφασισμένος αυτό να το αλλάξω» διαμήνυσε.