Νέος πονοκέφαλος προέκυψε χθες για τον –μόνιμο… θαμώνα της στήλης –Νίκο Φίλη, αυτή τη φορά εκ των έσω. Ελαβε επιστολή από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) Νίκο Θεοτοκά, τον οποίον ο ίδιος είχε αναδείξει σε αυτή τη θέση όταν σχεδίαζε τον διάλογο για την Παιδεία, με την οποία ο Θεοτοκάς και ακόμα 3 πρόεδροι συμβουλίων του ΕΣΥΠ απειλούν με παραίτηση!

Γιατί; Επειδή ο Φίλης, λένε, δεν ορίζει εκπροσώπους του υπουργείου στο ΕΣΥΠ ώστε επιτέλους να συνεδριάσει, δηλαδή το έχει ουσιαστικά αποδυναμώσει. Λέτε να θεωρεί ολοκληρωμένη τη συζήτηση με τις γνωστές προτάσεις του Αντώνη Λιάκου και την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή υπό τον Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία θα προσπαθήσει μάλλον να τις στρογγυλέψει για να μην προκαλέσουν εξέγερση των συριζαίων εκπαιδευτικών;

Οι επιστολογράφοι είναι αρκούντως επιθετικοί: «Εκλαμβάνουμε τη σιωπή και τις ρητές αρνήσεις σας ως δηλώσεις της επιλογής σας να ακυρωθούν οι όροι που συμφωνήσαμε ώστε να αποδεχτούμε την τιμητική τοποθέτησή μας στο ΕΣΥΠ. Και οι όροι αυτοί συμπυκνώνονται στη ρητά διατυπωμένη αξίωσή μας να ξεκινήσει επιτέλους ο αναγκαίος στις μέρες μας διάλογος για την ανάδειξη και την εις βάθος συζήτηση των πολλών προβλημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος», λένε και ρίχνουν καρφί: «Το ότι δεν έχετε απαντήσει σε καμία από τις ιδιωτικές και επίσημες επιστολές μας το εκλαμβάνουμε πλέον ως απόλυτη διαφωνία με τις εισηγήσεις μας ή ως έμμεση υπόδειξη να οδηγηθούμε σε παραίτηση».

Τα άκουσε αυτά ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει και λογαριασμούς ανοικτούς με τον Φίλη, και χάρηκε η ψυχή του: «Δυστυχώς, ο κ. Φίλης επέλεξε να λειτουργήσει εξωθεσμικά, συστήνοντας μια σχεδόν κομματική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Λιάκο, η οποία και κατέληξε στο γνωστό πόρισμα, από το οποίο –όπως φαίνεται –επιχειρεί τώρα, μετά την απόρριψή του από την εκπαιδευτική κοινότητα, να λάβει αποστάσεις» δήλωσε και τον κάλεσε να πάψει να αντιμετωπίζει με αλαζονεία τους θεσμούς και να συγκροτήσει άμεσα το ΕΣΥΠ.