Πρώτα τους μίλησε για την ανάγκη στροφής τής οικονομίας σε νέους παραγωγικούς κλάδους. Μετά τους περιέγραψε το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τη συμφωνία με τους δανειστές, έπειτα τους ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα, όπως ο αναπτυξιακός νόμος. Και στο τέλος, κατά την αποφώνησή του, εξήρε τις ιστορικά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Πρωταγωνιστής, ο μέχρι χθες υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που την Πέμπτη μίλησε από το βήμα της Ευρω-αραβικής Συνόδου στο Μέγαρο Μουσικής.

Δεν θα σταθώ σε αυτό που λένε οι κακές γλώσσες, ότι η ομιλία του ήταν copy paste με την προηγούμενη ή ότι πολλές «κελεμπίες» (δηλαδή επιχειρηματίες) απουσίαζαν από το συνέδριο. Αλλά θα σας μεταφέρω ως αυτόπτης μάρτυρας εικόνα από διπλανό μου τραπέζι με στελέχη από πρεσβείες αραβικών χωρών στην Αθήνα, που καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας Σταθάκη έπαιζαν με τα κινητά τους. Πάλι καλά που δεν άρχισαν να κυνηγούν μέσα στην αίθουσα του Μεγάρου και Πόκεμον!

Οπου πάμε, θα πάμε με τον ΑΦΜ μας και τα χρέη μας…

Χθες στην Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ κατέθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης. Και καθώς η εμφάνισή του συνέπεσε χρονικά με τη δημόσια διαφοροποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου για την υποστήριξη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη των τροπολογιών για την επαναφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, αναγκάστηκε με το «καλημέρα» να δώσει πληρωμένη απάντηση στον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο όταν τον πίεσε να απαντήσει αν πιθανή συνεργασία του Βενιζέλου με κάποιο κόμμα θα συμπαρασύρει δανειακά βάρη από το ΠΑΣΟΚ.

Ο συριζαίος βουλευτής υποστήριξε μάλιστα ότι μια κάποια διάσπαση προκύπτει από τα λεγόμενα του Βενιζέλου και κάλεσε τον Σαλαγιάννη να αξιολογήσει αν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει συνεργασία με τη ΝΔ. «Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι αυλή κανενός ηγέτη… Ποτέ δεν άκουσα τον Βενιζέλο να θέλει να πάει στη ΝΔ. Εχασε τις εκλογές, έδωσε τη μάχη του. Ηρθε η Φώφη, δίνει τη δική της. Εσείς τι θα κάνετε αν ο Σκουρλέτης κάνει κόμμα;».

Λίγα λεπτά νωρίτερα πάντως ο Σαλαγιάννης έδωσε οριστικό τέλος στα σενάρια αλλαγής ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ – σ.σ. που θα είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποπληρωθούν τα δάνεια του κόμματος. Σε ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού από τον ΣΥΡΙΖΑ (υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής πιά), ξεκαθάρισε πως όποιες εξελίξεις κι αν υπάρξουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς – π.χ. ομοσπονδιοποίηση ή ενοποίηση κομμάτων – «εμείς πάμε ως κόμμα με τον ΑΦΜ μας». Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε μάλιστα ότι δύο φορές είχε τη δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν προχώρησε.

Ο Φάμελλος πάντως ήταν από νωρίς σε υπερένταση καθώς ανέμενε με αγωνία το τηλεφώνημα της υπουργοποίησής του. Χρειάστηκε τελικά να περιμένει μέχρι το βράδυ για να «δικαιωθεί» για τη μέχρι τώρα διεύθυνση των εργασιών της Επιτροπής, αναλαμβάνοντας αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μείωση δαπανών κατά 96%

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο Σαλαγιάννης ήταν σαφής: παραδέχτηκε ότι έγιναν σπατάλες και υπερβολές σχετικά με τις δαπάνες του ΠΑΣΟΚ και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των χρεών, τα οποία αγγίζουν τα 190 εκατ. ευρώ, απάντησε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό. Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει διαβάθμιση των απαιτήσεών τους, όπως γίνεται σε κάθε επιχείρηση.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, έχει προχωρήσει σε μείωση των δαπανών του κατά 96%, «έσπασε το ταμπού των οικονομικών του και πήρε δύσκολες αποφάσεις, έκανε έμπρακτα την αυτοκριτική του και περιόρισε με δραματικό τρόπο στο 96% τις δαπάνες του».

Το κτίριο της Κουμουνδούρου

Φεύγω απο το ΠΑΣΟΚ και τα χρέη του για να σας θυμίσω ότι το προηγούμενο Σάββατο είχα μοιραστεί μαζί σας κάποιες απορίες μου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τού κτιρίου της Κουμουνδούρου που ο ΣΥΡΙΖΑ «κληρονόμησε» από τον Συνασπισμό, ο οποίος με τη σειρά του είχε κληρονομήσει την ΕΑΡ. Υπογραμμίζω ότι στη μακρά αυτή κληρονομική διαδοχή υπάρχουν κενά, τα οποία επιχειρήθηκε άρον άρον να «επουλωθούν» μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Μάρτιο του 2016.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στις δικές μου απορίες απευθείας. Φαίνεται όμως ότι δεν θα τις αποφύγει. Θα υποβληθούν απευθείας στον υπεύθυνο των Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δαρειώτη, που έχει προγραμματιστεί να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, επικαλούμενος το δημοσίευμα του «Μικροπολιτικού», ζήτησε να κατατεθούν οι συμβολαιογραφικοί τίτλοι που αφορούν το κτίριο της Κουμουνδούρου. Ζήτησε επιπλέον ο μάρτυρας να προσέλθει εφοδιασμένος με όλα τα παραστατικά – αποδεικτικά πληρωμής φόρου μεταβίβασης και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας – που δικαιολογούν τη χρήση του ακινήτου ως εμπράγματης εγγύησης για τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιμένω να δω τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εξονυχίζουν τον Δαρειώτη με τον ανακριτικό οίστρο που έχουν επιδείξει και στους υπόλοιπους μάρτυρες. Εντάξει, για να είμαι ειλικρινής, δεν το περιμένω από εκείνους. Περιμένω όμως «χαρτοπόλεμο». Τα έγγραφα – και οι υπογραφές τους – μιλούν από μόνα τους.