«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι επιβληθείσες, από το 2010, κυρώσεις κατά της Bank Saderat Iran ήρθησαν από την 23η Οκτωβρίου 2016. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επανασύνδεσής μας με το SWIFT και το TARGET2 (ευρωπαϊκές τραπεζικές διαδικασίες), θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε και πάλι πλήρης υπηρεσίες στους πελάτες και στις ανταποκρίτριες τράπεζες».

Αυτό υποστηρίζει σε έκτακτη ανακοίνωση που ανέβασε στην ιστοσελίδα του ελληνικού υποκαταστήματος που διαθέτει από το 1977 η Saderat στην Αθήνα.

Δεν ξέρω αν πράγματι έπιασε… τόπο το βέτο της χώρας στις κυρώσεις εναντίον της, μαθαίνω άλλωστε ότι η ΕΚΤ δεν έχει δώσει ακόμη στη Saderat πράσινο φως να επαναλειτουργήσει στην Αθήνα.

Μαθαίνω ωστόσο, επίσης, ότι οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Saderat βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε χθες τη δική του απάντηση στο θέμα. Συνοψίζεται στο γεγονός ότι η χώρα σεβάστηκε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε από τον Απρίλιο του 2015 παράνομες τις κυρώσεις κατά της τράπεζας.

Πάνω – κάτω το ΥΠΕΞ λέει τα εξής: «Δεν μπορούμε να καταχωρούμε τράπεζες σε λίστες κυρώσεων δίχως τεκμήρια. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε πρακτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών. Είτε είμαστε, ως ΕΕ κοινότητα δικαίου, είτε δεν είμαστε».

Είναι προφανές ότι το παιχνίδι που θέλει ή νομίζει ότι μπορεί να παίξει η Ελλάδα στο Ιράν είναι τέτοιο ώστε να θεωρεί πως αξίζει να βγει από την επίσημη γραμμή. Τα λεφτά που μας έχουν τάξει οι Ιρανοί είναι πολλά, από αγωγούς φυσικού αερίου, μέχρι μαζική αποστολή ιρανών τουριστών και επιχειρηματιών που μέσω της χρυσής βίζας θα επενδύσουν σε ακίνητα.

Καλό είναι να ψάχνεις για ανοίγματα και για επενδύσεις, αρκεί να μη ρισκάρεις περισσότερα από όσα διεκδικείς. Την υπόθεση άλλωστε παρακολουθεί στενά η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.