Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγκάζεται να παρέμβει με έγγραφη προσωπική δήλωση –και η πρώτη φορά που το κάνει για το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, στον έναν και πλέον χρόνο που εμφανίζεται ότι είχε προσφέρει την απαραίτητη βάση συναίνεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα για να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη Αρχή και να αποφευχθούν πολλά από τα συνταγματικά εμπόδια που βρήκε μπροστά του ο νόμος Παππά.

Υπό αυτή την έννοια, μάλλον πρόκειται για μεταχρονολογημένες εξηγήσεις από την πλευρά Μεϊμαράκη, οι οποίες αποτελούν απάντηση στη φημολογία που εξακολουθούν να διακινούν κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά προφανώς έχει αποδέκτες και στο εσωκομματικό πεδίο.

«Ως πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο δεν είχα συμφωνήσει, αλλά ούτε καν είχα συζητήσει με οποιονδήποτε για το ΕΣΡ. Οταν μάλιστα σε συνέντευξη είχα ερωτηθεί, είχα ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι το θέμα αυτό θα το συζητούσε και θα ελάμβανε απόφαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ» αναφέρει ο Μεϊμαράκης.

Και προσθέτει: «Επίσης, ως πρόεδρος της Βουλής και ως είχα υποχρέωση, κατέβαλα προσπάθειες –λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων –ώστε να επιτύχω τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις επί προσώπων που διέθεταν τα απαραίτητα κριτήρια. Κατά συνέπεια, οι όποιες προτάσεις για πρόσωπα δεν ήταν προσωπικές, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής συνεννόησης που υπήρχε».

Δεν έχω αμφιβολία ότι έναν χρόνο νωρίτερα η ίδια δήλωση θα είχε άλλον αντίκτυπο.

Καμίνης υπέρ τεμένους

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δεν μας έχει συνηθίσει σε συχνές δημόσιες παρεμβάσεις για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Γι’ αυτό, επειδή εξεπλάγην όταν την έλαβα, σας παραθέτω τη δήλωση που έκανε σχετικά με την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στον Ελαιώνα –και όσους διαφωνούν (που αυξήθηκαν προσφάτως…) ή όσους την παρεμποδίζουν.

«Το μουσουλμανικό τέμενος πρέπει να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν. Η θρησκευτική λατρεία σε συνθήκες αξιοπρέπειας είναι συνταγματικό δικαίωμα, νόμος του κράτους και διεθνής υποχρέωση της χώρας. Οι περίπου 200 άτυποι χώροι λατρείας που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο και δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας. Σχετικά με την κατάληψη ακροδεξιών στοιχείων, παραστρατιωτικού χαρακτήρα, στον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το τέμενος, η κεντρική διοίκηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, πράττοντας τα δέοντα».

Στο Συμβούλιο Εφετών η τύχη των Τούρκων

Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται η τύχη των οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι αιτούμενοι τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η πρωτοβάθμια επιτροπή απέρριψε τα πρώτα αιτήματα και εν αναμονή του δεύτερου κύκλου της διοικητικής αυτής απόφασης, μόλις αφέθησαν ελεύθεροι, συνελήφθησαν και πάλι στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας ενόψει του αιτήματος των τουρκικών Αρχών για την έκδοσή τους. Ετσι, χθες οι οκτώ Τούρκοι οδηγήθηκαν στο Εφετείο της Αθήνας.

Οπως έγινε γνωστό, οι Αρχές στη χώρα τους ζητούν την έκδοσή τους για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αρπαγής διά της βίας ελικοπτέρου.

Ο δικηγόρος τους Χρίστος Μυλωνόπουλος τονίζει πως ως προς τα δύο πρώτα αδικήματα το αίτημα των τουρκικών Αρχών είναι απαράδεκτο καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιοποίνου.

Επίσης, οι συνήγοροι των οκτώ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην έκδοσή τους επικαλούμενοι πως δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, καθώς έχουν γίνει ήδη στην Τουρκία εξαγγελίες περί επαναφοράς της επιβολής της θανατικής ποινής, ενώ θεωρείται βέβαιο πως με την έκδοσή τους τους επιφυλάσσουν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση». Και όλα αυτά βέβαια έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ποια θα είναι η μεταχείρισή τους; Επ’ αυτού μένει να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας που θα κρίνει το αίτημα έκδοσης των τουρκικών Αρχών.