«Αυτοκτονικός ιδεασμός». Πρόκειται για ψυχιατρική γνωμάτευση, αλλά αποτελεί κι ένα από τα βασικά σχόλια που καταγράφηκαν στη γαλάζια έδρα της οδού Πειραιώς την ώρα που ο Βύρων Πολύδωρας αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου με την πρωθυπουργική πρόταση για την προεδρία του ΕΣΡ στα χέρια. Η γνωμάτευση, ως πολιτική αντίδραση, αφορούσε περισσότερο στην κυβέρνηση Τσίπρα παρά στον πρώην υπουργό –εν ολίγοις, στη ΝΔ έχουν καταλήξει ότι ανάλογες κινήσεις επιβεβαιώνουν πως οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο και κάθε προσπάθεια διαφυγής παράγει τα αντίθετα αποτελέσματα, φέρνοντας πιο κοντά το τέλος.

Φλερτ με τα γαλάζια

στελέχη

Κατά σύμπτωση, ο όρος αναδείχθηκε στα στερνά της διακυβέρνησης Καραμανλή, με την υπόθεση Ζαχόπουλου –και σε αυτόν ανατρέχει γενικότερα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να χαρακτηρίσει τις κινήσεις προσέγγισης του Μαξίμου με στελέχη του ευρύτερου καραμανλικού συστήματος. Προφανώς έχει την αξία του ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποσυνδέει πλήρως από αυτές τις προσεγγίσεις τον Κώστα Καραμανλή ενώ αντίστοιχα μηνύματα σπεύδει να εκπέμψει και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, μεταφέροντας την ενόχληση Καραμανλή για την όποια προσπάθεια ανάμειξής του στο κυβερνητικό φλερτ με πρώην ή νυν γαλάζια στελέχη. Εξάλλου, η άμεση αντίδραση της Παναγή Κυριακού στη φημολογία που αναπτύχθηκε με φόντο τη συνάντηση Τσίπρα – Πολύδωρα φανερώνει και μια αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά Καραμανλή, η οποία περνά πλέον από την αποκήρυξη κάθε στελέχους της ΝΔ που προσεγγίζει το Μαξίμου. Η στροφή προφανώς υπαγορεύεται και από τη δημοσκοπική εικόνα μιας πρωτοφανούς κυβερνητικής καθίζησης και της συνακόλουθης εκτόξευσης των ποσοστών της ΝΔ.

Ανάλογες αντιδράσεις καταγράφηκαν στην Πειραιώς και με την εμπλοκή του Κώστα Μίχαλου στις προεργασίες του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Ο γαλάζιος πρόεδρος των Εμπορικών – Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων είχε ήδη δώσει εξηγήσεις στον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για την αμφισβήτηση της κομματικής γραμμής ως προς την αναγκαιότητα της προσφυγής στις κάλπες –και το κλίμα αυτό ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στη διάψευση των σεναρίων υπουργοποίησής του. Στο γαλάζιο επιτελείο, ωστόσο, κινούνται με τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει γαλάζια στελέχη ή να εμφανίζεται ότι η κυβέρνηση διεμβολίζει τον συντηρητικό χώρο θα συνεχιστεί ως ένα απονενοημένο διάβημα παρά ως πολιτική κίνηση με στρατηγικό βάθος.

Είναι βέβαιο ότι η ανάγνωση που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διαφορετική. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται να εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο να συμπιεστεί η ΝΔ μέσω της αποσκίρτησης στελεχών της ή της ανοικτής διαφοροποίησης απέναντι σε επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αφετηρία τους εναγκαλισμούς με τον Βύρωνα Πολύδωρα, άλλωστε, επανέρχεται στο προσκήνιο ένας σχεδιασμός που στοχεύει σε ένα ανακάτεμα στο εσωτερικό της ΝΔ και υπήρχε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ήδη από την αντιπολιτευτική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και η διαρροή που προηγήθηκε της συνάντησης με τον Πολύδωρα επιβεβαιώνει ότι στόχος της κίνησης ήταν σχεδόν αποκλειστικά οι γαλάζιες ισορροπίες. Η νέα πρόταση που θα κόμιζε η κυβέρνηση για την προεδρία του ΕΣΡ ήταν «μια πρόταση που η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει».

Η αποτυχία

του εγχειρήματος

Οι εξελίξεις έδειξαν ότι σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες το Μαξίμου και ο Πολύδωρας δεν έβαλαν δύσκολα στην Πειραιώς. Η κυβερνητική αποτυχία προφανώς συνδέεται με το νέο πολιτικό κλίμα και το «μπετονάρισμα» στη γαλάζια συσπείρωση, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την αδυναμία και τον εκφυλισμό ενός σχεδιασμού που δύο χρόνια νωρίτερα στηριζόταν σε άλλες βάσεις. Το φλερτ του Τσίπρα με τους καραμανλικούς που είχε αρχίσει από το καλοκαίρι του 2014 μπορούσε να παραγάγει αποτελέσματα όσο απέναντι βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς –έκτοτε, ο ζωτικός χώρος για να αναπτυχθεί συνεχώς περιορίζεται. Από την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το συναινετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να προσφέρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έως τη συμπόρευση με τον Πολύδωρα ή μια υπουργοποίηση του Μίχαλου, είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός για έναν εμβολισμό της ΝΔ διολισθαίνει. Πλέον, ακόμη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει μήνες να προβεί σε θετικά σχόλια για τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα στον «ρεαλισμό», ενώ ο Κώστας Αγοραστός προέκυψε ως θεσμική παρουσία (πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειαρχών) στην επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, κατόπιν της άρνησης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Τσίπρα.

Ο Βύρων Πολύδωρας, εξάλλου, αντιμετωπιζόταν από καιρό ως «ξένο σώμα» για τη ΝΔ, έχοντας δημιουργήσει δικό του πολιτικό φορέα που συζητούσε εκλογικές συμμαχίες με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου –συνεπώς, το Μαξίμου αδυνατεί πλέον να βρει συνομιλητές στον σκληρό πυρήνα της ΝΔ ενώ οι επιλογές του έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εκτιμούν ότι ένας νέος δίαυλος ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και το γαλάζιο στερέωμα μπορεί να ανοίξει με φόντο τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, πολύ περισσότερο εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί στα βήματα του Κώστα Καραμανλή απέναντι στο σχέδιο Ανάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιστεί ως υπέρμαχος ενός νέου σχεδίου λύσης. Η αναφορά δείχνει προς τη συγκρότηση ενός εθνικοπατριωτικού μετώπου που θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς και στη ΝΔ, αλλά πρωτίστως επιβεβαιώνει ότι η κυβερνητική προσπάθεια να προκληθούν γαλάζιες αναταράξεις δεν έχει ολοκληρωθεί –έστω και αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να αγκαλιάσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Φαήλο Κρανιδιώτη με την προσδοκία ότι θα πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.