Λένε ότι η κακή ημέρα φαίνεται από το πρωί. Και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, αυτό ισχύει απόλυτα. Οι Πράσινοι που έπαιξαν την ευρωπαϊκή επιβίωσή τους απέναντι στη Σταντάρ με τον τιμωρημένο και υπό επιτήρηση σε μπουθ από αξιωματούχο της UEFA Αντρέα Στραματσόνι (χρέη πρώτου κόουτς εκτέλεσε ο συνεργάτης του Ρομπέρτο Μούτσι) αλλά και χωρίς τους τραυματίες Ζέκα, Λεντέσμα, Χουλτ, Σάμπα, τους τιμωρημένους Γουακάσο, Βιγιαφάνιες και τους αποκλεισμένους από την ευρωπαϊκή λίστα Ρέις και Μπουμάλ, έχασαν νωρίς νωρίς τον πολυτιμότερο παίκτη τους. Ο Μάρκους Μπεργκ ένιωσε ένα τσίμπημα στον δικέφαλο και αποχώρησε με ενοχλήσεις μόλις στο 29′ παγώνοντας τη Λεωφόρο ενόψει (και) του μεθαυριανού ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε μια βαρύτατη ήττα (3-0) από την ομάδα της Λιέγης που εξελίσσεται σε κακό δαίμονα του Τριφυλλιού, με τέσσερις νίκες και δυο ισοπαλίες σε έξι ματς.

Κι όμως ο Παναθηναϊκός όπως και στα τρία προηγούμενα παιχνίδια των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ με Αγιαξ, Θέλτα και Σταντάρ μπήκε με αποφασιστικότητα στον αγωνιστικό χώρο δείχνοντας διάθεση για να σκοράρει νωρίς. Απείλησε μόλις στο 4′ με τον Ιμπάρμπο και μέχρι το 25′ είχε την πρωτοβουλία. Εκτοτε όμως και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η Σταντάρ πήρε μέτρα στο γήπεδο και έγινε επικίνδυνη φτάνοντας κοντά στο γκολ με τον Σα στο 26′ και τον Ραμάν στο 39′.

Ανάλογη εικόνα υπήρξε και με τη σέντρα του δεύτερου 45λέπτου με τους Πράσινους να πιέζουν ασφυκτικά για να προηγηθούν χάνοντας δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Εμποκού, ο οποίος στο 49′ νικήθηκε από τον Ουμπέρ και στο 50′ από το δοκάρι. Κόντρα στη ροή του αγώνα, όμως, ο Σισέ με σουτ έξω από την περιοχή (61′) κεραυνοβόλησε τον Στιλ παγώνοντας το ευρωπαϊκό όνειρο. Ακολούθησε η κατάρρευση με δύο γκολ του Μπελφοντίλ στο 75′ και στο 94′ και αποβολή του Εμποκού στο 77′.

Η επικράτηση (3-2) του Αγιαξ επί της Θέλτα στο Αμστερνταμ αφήνει μια απειροελάχιστη χαραμάδα ελπίδας στον ΠΑΟ, που όμως θα πρέπει να νικήσει στα δύο εναπομείναντα ματς με τον Αγιαξ (24/11) στο Αμστερνταμ και τη Θέλτα (8/12) στη Λεωφόρο, ελπίζοντας σε ισοπαλία στο Θέλτα – Σταντάρ και σε νίκη του Αγιαξ επί των Βέλγων. (Βαθμολογία: Αγιαξ 10, Θέλτα 5, Σταντάρ 5, Παναθηναϊκός 1).

Από το 75′, πάντως, το μυαλό των Πρασίνων βρισκόταν στη must win κυριακάτικη αναμέτρηση με τον Αιώνιο αντίπαλο στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μέστο (76′ Χατζηγιοβάννης), Χουχούμης, Μολέντο, Ιβανόφ, Κουτρουμπής, Λουντ, Κουλιμπαλί, Εμποκού, Ιμπάρμπο (85′ Ρινάλντι), Μπεργκ (29′ Λέτο).

Σταντάρ: Ουμπέρ, Φάι, Ελντερσον (46′ Φιορέ), Λαΐφης, Σολτς, Τρεμπέλ, Σισέ, Ραμάν (62′ Μπαντιμπαγκά), Σα, Εντμίλσον (88′ Εμπενζά), Μπελφοντίλ.