Παίκτες-κολοσσοί και παίκτες – φωτοβολίδες παρήλασαν σε βάθος δεκαετιών από το Νέο Φάληρο. Είτε ως Ποδηλατοδρόμιο είτε ως Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης ή (στις μέρες μας) απλά Γ. Καραϊσκάκης, το «σπίτι» του αυριανού ντέρμπι έχει φιλοξενήσει ορισμένες από τις ωραιότερες εγχώριες ιστορίες.

Αξίζει να θυμηθούμε ορισμένες από αυτές, να τις ξεφυλλίσουμε σαν τις σελίδες ενός παραμυθιού.

Περίοδος ’63-’64: Ο Παναθηναϊκός στην πορεία για το αήττητο πρωτάθλημα περνά με νίκη (1-0) από την κόκκινη έδρα. Και σκόρερ δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από έναν Μπουλντόζα: Βαγγέλης Πανάκης, φορ δυναμίτης, ο σπουδαίος σκόρερ που τίναξε κάθε αμφισβήτηση.

Τη σεζόν ’66-’67 ένας Φόντακας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε ένα αποτέλεσμα που δεν συμβαίνει συχνά και προκαλεί πάταγο όταν έρχεται: 4-0 με χατ-τρικ του ασυναγώνιστου Γιώργου Σιδέρη, ενός εκ των καλύτερων κυνηγών που φόρεσαν την ερυθρόλευκη.

Στο μακρινό 1978 ο Χρήστος Γιαννακούλας δεν έμελλε να κάνει καριέρα με το Τριφύλλι, ωστόσο σημάδεψε ένα επεισοδιακό ντέρμπι: τότε έφυγε στην αντεπίθεση, με τους γηπεδούχους να ωρύονται για οφσάιντ, αλλά το γκολ να κατακυρώνεται. Το 1-2 ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενός ματς που έληξε μόνο στο φύλλο αγώνα –γιατί κάποιοι κυνηγήθηκαν πολύ και το ντέρμπι διεκόπη!

Μεταγραφή – κλειδί ήταν για τον Νταϊφά η έλευση του Τάκη Νικολούδη τον χειμώνα του ’80 από τη Νέα Φιλαδέλφεια και την ΑΕΚ. Σε ένα ντέρμπι με σημειολογική σημασία, καθόσον έριξε φως σε λεωφόρο τίτλων για τον Ολυμπιακό, ο πολυτάλαντος μέσος «έγραψε» το 1-0.

Το ντέρμπι της σεζόν ’81-’82 διεξήχθη στην Πάτρα: Σεπτέμβριος ήταν και το δυνατό πρωτοβρόχι είχε κάνει παπιά τους θεατές. Ενταση, πάθος, φανατισμός ένεκα της μετακίνησης των Γαλάκου – Κυράστα στον Παναθηναϊκό και το τελικό 1-1 άφησε τους Αιώνιους με ικανοποίηση. Γιατί ο ΠΑΟ είδε να βάζει γκολ ο Ρότσα, ενώ ο Ολυμπιακός διαπίστωσε πως ο Μητρόπουλος θα εξελισσόταν σε σούπερ μεταγραφή.

Σεζόν ’83-’84 και το ραντεβού θύμιζε παράδοση – παραλαβή εξουσίας: ο Παναθηναϊκός είχε σπάσει και μαθηματικά μια κόκκινη τετραετή κυριαρχία και το τελικό 2-1 ήταν απλά μια νίκη γοήτρου, με τον Μητρόπουλο να ανεβαίνει στα κάγκελα μετά το σκοράρισμά του.

Το 3-4 της περιόδου ’89-’90 έμεινε στην ιστορία γιατί οπαδοί των δύο ομάδων φώναζαν εν χορώ «είναι στημένο», προτού αφήσει τους πάντες άφωνος ο Σαμαράς στις καθυστερήσεις, και τον χειμώνα του ’95 ένας πρώην του Ολυμπιακού, ο Καπουράνης, έβαλε γκολ στο τέλος του ντέρμπι και ο Παναθηναϊκός έφυγε με το πολύτιμο 2-1 σε μια βραδιά που οι γηπεδούχοι είχαν χάσει και πέναλτι (Σκαρτάδος).

Περίοδος ’96-’97: Ο δρόμος για την ανατολή της κόκκινης δυναστείας φωτίζεται όλο και περισσότερο. Ο (ρέφερι) Παπουτσέλης σφυρίζει πέναλτι υπέρ του Ιβιτς εκτός περιοχής, ωστόσο αυτό ουδόλως ενοχλεί τον Τζόλε και το 1-0 είναι σφραγίδα αλλαγής μιας ολόκληρης εποχής.

Τον Μάιο του 2003 είχαμε το «ντέρμπι της Ριζούπολης», τον θρίαμβο (3-0) κατά τους Κόκκινους και τα αίσχη σύμφωνα με τους Πράσινους, και ανάποδο (0-3) αποτέλεσμα προέκυψε την άνοιξη του 2014, με την ταξιαρχία του Μπεργκ να σπάει το αήττητο του Ολυμπιακού.

Ξανά το 2014, φθινόπωρο ήταν, όταν ένας αμυντικός (Αυλωνίτης) έγινε πρόσωπο της ημέρας με το γκολ του στο 1-0. Η συνέχεια για τον ίδιο δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή.

Τώρα, ποιος έχει σειρά να γίνει ήρωας;