Είναι γνωστό το τρακ (και η τύχη) του πρωτάρη, αλλά όταν αναφερόμαστε σε παίκτες με την ποδοσφαιρική εμπειρία του Οσκαρ Καρντόσο ή του Κριστιάν Λεντέσμα, αν μη τι άλλο, έχουν φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και μόνο πρωτάρηδες δεν θεωρούνται. Και όμως αυτό που θα ζήσουν αύριο το βράδυ (19.00, Novasports 1) στο Γ. Καραϊσκάκης θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οπως και για τους υπόλοιπους «πρωτάρηδες» που θα βρεθούν έστω και σε αποστολή ενός ντέρμπι Αιωνίων.

Σαφώς τα ντέρμπι Μπενφίκα – Πόρτο στα οποία ο Οσκαρ Καρντόσο έχει γράψει τη δική του ιστορία (και με γκολ) είναι ξεχωριστά, αλλά ο επιθετικός των πρωταθλητών θα έχει την ευκαιρία να ζήσει από πρώτο χέρι ένα από τα πιο διαχρονικά και παραδοσιακά ντέρμπι της Ευρώπης. Η ευχή όλων είναι να το ζήσει, τόσο αυτός, όσο και οι συμπαίκτες αλλά και οι αντίπαλοί του, σε όσο το δυνατόν πιο κόσμια πλαίσια, ώστε πράγματι να απολαύσουν καθαρά αθλητικές στιγμές. Μάλιστα ο Ιντέγε μπορεί να προϊδεάσει τον Πορτογάλο για το τι να περιμένει ακόμα και από τον πάγκο, αν τελικά δεν παίξει. Ο Στέφανος Καπίνο το έχει ζήσει αρκετές φορές και μάλιστα ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον είχε ρίξει στα βαθιά τον Νοέμβριο του 2011 βάζοντάς τον βασικό στο Γ. Καραϊσκάκης σε ηλικία μόλις 17 ετών και τα είχε πάει εξαιρετικά βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να φύγει αήττητος (1-1). Τότε που φιλούσε το τριφύλλι στο στήθος μπροστά στην «7» για να πάρει κουράγιο. Μάλιστα ήταν βασικός και στο εκκωφαντικό 3-0 των Πρασίνων πριν από δύο χρόνια. Πλέον για πρώτη φορά θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού σε ντέρμπι Αιωνίων. Φυσικά από τον πάγκο, ο Λεάλι θα πάρει μια πρώτη ιδέα, όπως και το βάπτισμα του πυρός θα πάρουν τόσο ο Πορτογάλος Μάρτινς όσο και ο συμπατριώτης του Φιγκέιρας. Πρώτη γεύση και λογικά ως βασικός θα πάρει ο Νορβηγός Ελιουνούσι, επίσης ο Ντε Λα Μπέγια που λογικά θα επανέλθει στα μετόπισθεν, ενώ πρωτάρηδες είναι και οι Βιάνα και Ρομάο σε αντίστοιχο ντέρμπι.

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Οι δέκα μεταγραφές που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός εκ των πραγμάτων φέρνουν πολλούς πρωτάρηδες στο Γ. Καραϊσκάκης. Μάλιστα δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, οι Πράσινοι να παρατάξουν μια ενδεκάδα με επτά νέα πρόσωπα τα οποία δεν έχουν βιώσει ξανά ούτε την ατμόσφαιρα, ούτε την ένταση, ούτε τον φανατισμό, ούτε το πάθος ενός ελληνικού clasico. Και σύμφωνα με όσα ομολογούν παίκτες που έχουν ζήσει –πέραν των ελληνικών –τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον πλανήτη, όπως είναι το Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, το Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ και το Μίλαν – Ιντερ, οι κόντρες των Αιωνίων είναι μοναδικές. Ο Κολομβιανός Βίκτορ Ιμπάρμπο, ο Σουηδός Νίκλας Χουλτ, ο Βούλγαρος Ιβάν Ιβανόφ, ο Αργεντινός Κριστιάν Λεντέσμα, ο Γκανέζος Μουμπάρακ Γουακάσο, ο Κονγκολέζος Ζαν Πολ Εμποκού, ο Σενεγαλέζος Ουσμάν Κουλιμπαλί, εκτός απροόπτου θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός, ενώ στα «πρωτάκια» συγκαταλέγονται και ο Νούνο Ρέις από την Πορτογαλία, ο Λαουτάρο Ρινάλντι από την Αργεντινή και ο Κρίστοφερ Σάμπα από τη Δημοκρατία του Κονγκό. Θα βοηθήσει άραγε τον Παναθηναϊκό η άγνοια κινδύνου της πλειονότητας των ποδοσφαιριστών του; Ή μήπως θα επηρεαστούν (αρνητικά) και θα τους συμπαρασύρει η δυναμική της έδρας και ο ενθουσιασμός που μεταδίδει το Γ. Καραϊσκάκης στους Ερυθρόλευκους; Οι απαντήσεις θα δοθούν εντός του αγωνιστικού χώρου.