ΣΑΒΒΑΤΟ

Τα μπαλάκια της οργής Χ

(Balls of fury)

Star 13.20

Ένας ξεπεσμένος πρωταθλητής του πινγκ πονγκ συνεργάζεται με το FBI αναζητώντας τον δολοφόνο του πατέρα του. Χοντροκομμένη κωμωδία παραγωγής 2007 με Νταν Φόγκλερ. Έχει πλάκα όποτε εμφανίζεται ο Κρίστοφερ Γουόκεν. (Διάρκεια: 87′)

Η Παριζιάνα ΧΧ

Star 21.00

Η μικρότερη αδελφή μιας συνοικιακής μοδίστρας  έχει τη φαεινή ιδέα να εγκατασταθεί στο Κολωνάκι και να ανοίξει οίκο μόδας για τις πλούσιες κυρίες της περιοχής. One-woman-show της Ρένας Βλαχοπούλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Παραγωγής 1968, επίσης με Βαγγέλη Σειληνό. (Διάρκεια: 88′)

Μιας πεντάρας νιάτα Χ

ΣΚΑΙ 15.45

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πληρώσει εγκαίρως τις δόσεις για να αποκτήσει το πολυπόθητο σπιτάκι που θα στεγάσει το γάμο τους. Για κάποιους «κλασσικό» για μένα άκρως αντιδραστικό, και τότε, και τώρα. Του 1967, με Έλλη Φωτίου και Στέφανο Ληναίο. (Διάρκεια: 90′)

Ο συνοδός ΧΧ

(The extra man)

ΕΡΤ3 16.30

Ένας ώριμος άντρας- συνοδός κυριών, παίρνει υπό την προστασία του έναν νεαρό θεατρικό συγγραφέα και του μαθαίνει τα μυστικά της δουλειάς. Είναι το ξεκίνημα μιας ιδιόρρυθμης φιλίας. Μεταφορά ενός εύθυμου πλην πικρού μυθιστορήματος που ευτύχισε στο κάστινγκ: Οι Κέβιν Κλάιν και Πολ Ντέινο φτιάχνουν ένα υπέροχο δίδυμο – δε ξέρεις ποιον θα πρωτοθαυμάσεις. Έστω κι αν η ταινία είναι τόσο χλιαρή. Του 2010. (Διάρκεια: 90′)

V for Vendetta XX

Star 22.10

«Πολιτική περιπέτεια» λέει, μόνο που δεν αντιλαμβάνομαι σε ποια πολιτική δράση ωθεί μια ταινία τον εθατή, όταν επιλέγει να επιτελέσει κάθε «επαναστατική πράξη» γι’αυτόν, στο φινάλε, χρησιμοποιώντας την ως τίποτα παραπάνω από ένα δραματουργικό τέχνασμα. Πέραν τούτου, η Νάταλι Πόρτμαν είναι σέξι ακόμα και κουρεμένη γουλί, προσπαθώντας να ανατρέψει ένα βάρβαρο καθεστώς σε μια μελλοντική κοινωνία, με τη βοήθεια ενός παράξενου μασκοφόρου εκδικητή. Του 2005, επίσης με Τζον Χαρτ και Χιούγκο Γουίβινγκ. (Διάρκεια: 120′)

Το εξπρές του μεσονυχτίου ΧΧΧ

(Midnight express)

Mega 23.00

Ο νεαρός αμερικανός τουρίστας που συλλαμβάνεται στην Κωνσταντινούπολη για κατοχή χασίς περνά του Χριστού τα Πάθη (κυριολεκτικά, μιας και τα πάντα εδώ δείχνουν να αναπαριστούν μια κατάβαση στην Κόλαση) και ο Άλαν Πάρκερ μένει απολύτως συνεπής σ’ αυτή την ιδέα, σκηνοθετώντας την πιο γνωστή ταινία του, βασισμένος σε αληθινή ιστορία (όχι τυχαία, το σενάριο εδώ υπογράφει ο Όλιβερ Στόουν). Με Μπραντ Ντέιβις και Τζον Χαρτ, παραγωγής 1978. Για γερά νεύρα. (Διάρκεια: 120′)

Η σιωπή των αμνών ΧΧΧΧ

(The silence of the lambs)

Alpha 23.40

Ένας ψυχοπαθής, γνωστός ως Μπάφαλο Μπιλ , απαγάγει και δολοφονεί νεαρές γυναίκες και η νεαρή Κλαρίς χρειάζεται την βοήθεια ενός ιδιοφυή ψυχίατρου που όμως βρίσκεται στην φυλακή για δολοφονίες, όντας ο ίδιος ψυχασθενής με κανιβαλικές τάσεις. Από τη μια, το μυστήριο. Από την άλλη το ψυχογράφημα. Αναπτυσσόμενα παράλληλα με ακρίβεια μοναδική από τον Τζόναθαν Ντεμ, που υπογράφει εδώ το κορυφαίο του φιλμ. Για τις ερμηνείες των Τζόντι Φόστερ και Άντονι Χόπκινς, τι να πει κανείς; Παραγωγής 1991. (Διάρκεια: 120′)

Potiche X

ΕΡΤ1 00.30

Μεγαλοαστή αναλαμβάνει τη διεύθυνση του εργοστασίου του συζύγου της, όταν οι εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία – όλα αυτά στη Γαλλία του 1977. Οι σημάνσεις ξεκινούν από την γαλλική κόμικ κουλτούρα της post-1968 περιόδου και φτάνουν μέχρι τον Τζον Γουότερς, αλλά η μόνη χαρά μας, εντοπίζεται στις συναντήσεις Ντενέβ – Ντεπαρτιέ. Του Φρανσουά Οζόν, παραγωγής 2010. (Διάρκεια: 103′)

Παντρεμένος με τη Μαφία ΧΧ

(Mickey Blue Eyes)

Star 01.30

Ο Χιου Γκραντ ανακαλύπτει ότι η κοπέλα του είναι κόρη ενός αφεντικού της Μαφίας. Καλογυαλισμένα ευτράπελα σε συμπαθητική ρομαντική κομεντί. Επίσης με Τζέιμς Κάαν (που είναι, όπως πάντα, εξαίρετος). Παραγωγής 1999. (Διάρκεια: 92′)

Μαϊμουδομπελάδες ΖΑΠ

(Monkey trouble)

Star 03.45

Ένα κοριτσάκι βρίσκει μια μικρή μαϊμου και την «υιοθετεί» δίχως να γνωρίζει πως είναι εκπαιδευμένη στην κλεψιά από έναν τσιγγάνο. Χαζοκωμωδία παραγωγής 1994 με Χάρβεϊ Καϊτέλ (που κάπως πρέπει να ζήσει) και Μίμι Ρότζερς (κι αυτή επίσης). (Διάρκεια: 89′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Looney tunes: επιστροφή στη δράση ΧΧ

(Looney tunes: back in action)

Star 13.20

Σ’ έναν κόσμο όπου οι χαρακτήρες των Looney Tunes συνυπάρχουν με τους ανθρώπους, μια υπερκινητική μαύρη πάπια, που δεν είναι άλλη από τον Ντάφι Ντακ, μπλέκει σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Ο Τζο Νταντέ σκηνοθετεί έναν φρενήρη συνδυασμό ηθοποιών και καρτούν, με αυτοσαρκαστική διάθεση και μπόλικο χαβαλέ. Του 2003, με Μπρένταν Φρέιζερ, Στιβ Μάρτιν, Τίμοθι Ντάλτον και Τζίνα Έλφμαν. (Διάρκεια: 81′)

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες ΧΧΧ

Alpha 15.15

Αναζωπυρώνεται η παλιά βεντέτα και τρέχουν φοβισμένοι ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Κώστας Χατζηχρήστος στη κλασσική κωμωδία του Αλέκου Σακελάριου, παραγωγής 1960. Που δε ξέρω αν θα ήταν τόσο κλασσική σήμερα αν δεν είχαν βάλει το χεράκι τους ο σπουδαίος Γιαννακόπουλος στο σενάριο (μέτριες σχεδόν όλες οι ταινίες που έστησε ο Σακελάριος δίχως τη συνδρομή του), και ο Νίκος Δημόπουλος στη φωτογραφία. Επίσης με Λαυρέντη Διαννέλο. (Διάρκεια: 90′)

Άννα Καρένινα ΧΧΧ

(Anna Karenina)

ΕΡΤ3 16.30

Ο τραγικός έρωτας της Άννας, παντρεμένης με τον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο Καρένιν και μητέρας ενός μικρού παιδιού, για το νεαρό αξιωματικό Βρόνσκι, με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας. Ακαδημαϊκή μεν, πεντάμορφη δε μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος του Λέον Τολστόι που διαθέτει ως υπέρτατο πλεονέκτημα τη Βίβιαν Λι στον πρώτο ρόλο, για πολλούς η πιο εμβληματική Καρένινα της μεγάλης οθόνης. Παραγωγής 1947, επίσης με Ραλφ Ρίτσαρντσον. (Διάρκεια: 111′)

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια Χ

Star 21.00

Μοναχοκόρη εργοστασιάρχη, επιστρέφει από το Λονδίνο και ετοιμάζεται να αναλάβει τη διεύθυνση του εργοστασίου, αλλά οι προοδευτικές ιδέες της την οδηγούν σε σύγκρουση με τον μπαμπα. Ταξική φαρσοκωμωδία σκηνοθετημένη από τον Σακελλάριο. Με Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ. Του 1966. (Διάρκεια: 94′)

John Carter: Ανάμεσα σε δυο κόσμους ΧΧ

(John Carter)

Alpha 21.00

Ο Τζον Κάρτερ, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Αμερικανικό Εμφύλιο που μαίνεται στην ήπειρο, για να μεταφερθεί στον πλανήτη Μπαρσούμ. Θεαματική μα εντελώς κούφια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που αποτέλεσε μεγάλο εμπορικό φιάσκο για την παραγωγό εταιρία Disney. Με Τέιλορ Κιτς, Λιν Κόλλινς, Σαμάνθα Μόρτον, Μαρκ Στρονγκ, του 2012. (Διάρκεια: 130′)

Αυστηρώς κατάλληλο Χ

Star 23.15

Δαιμόνιος παραγωγός γυρίζει κρυφά, στα πλατό της νέας «κουλτουριάρικης» του δημιουργίας, μια… τσόντα. Αλήθεια, θα άλλαζε η αίσθηση που σου αφήνει η εν λόγω ταινία αν μόνταρες τις σκηνές της εντελώς στην τύχη; Με Χριστίνα Τσάφου, Πηνελόπη Πιτσούλη, Κατερίνα Λέχου, Αννα Παναγιωτοπούλου και πολλούς άλλους – του 2008. (Διάρκεια: 100′)

Legion X

Mega 23.40

Μετά από βιβλική καταστροφή, η ελπίδα του Ανθρώπινου Γένους κρέμεται από μια ομάδα αγνώστων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα μικρό, φθηνό εστιατόριο στην μέση της ερήμου. Περνάει η ώρα μ’ αυτό το μεταφυσικό θρίλερ, αλλά θα μπορούσε και να προκύψει κάτι πολύ καλύτερο. Με Πολ Μπέτανι, Ντένις Κουέιντ και Νταγκ Τζόουνς, του 2009. (Διάρκεια: 100′)

Επικίνδυνες αποστολές ΧΧΧ

(Mission: impossible)

ΑΝΤ1 00.30

Ο Τομ Κρουζ φέρνει τον κόσμο ανάποδα, καταδιωκόμενος από τους διεφθαρμένους συναδέλφους του, και ο Μπράιαν Ντε Πάλμα φιλμάρει μάλλον την τελευταία πραγματικά αξιόλογη ταινία του. Λίγο στενάχωρο να γράφω αυτό το τελευταίο, αλλά είναι αλήθεια. Από όλες τις ταινίες της σειράς πάντως, αυτή εδώ πάντα θα ξεχωρίζει, τόσο για την εντυπωσιακή της δράση αλλά και για την υπογείως μελαγχολική της θεματική που ενσωματώνεται εντέχνως στην πλοκή. Του 1996, επίσης με Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Εμμανουέλ Μπεάρ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ζαν Ρενό, Γιόν Βόιτ. (Διάρκεια: 111′)

Arthur XX

Star 01.45

Ένας μέθυσος εκατομμυριούχος κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του όταν ερωτεύεται ένα «λαϊκό» κορίτσι. Πρόσφατο ριμέικ μιας παλαιότερης μεγάλης επιτυχίας με τον Ντάντλεϊ Μουρ, στο ρόλο του οποίου βρίσκεται τώρα ο Ράσελ Μπραντ. Επίσης με Έλεν Μίρεν και Τζένιφερ Γκάρνερ. Πιο συμπαθές απ’ ότι το περιμένεις. Του 2010. (Διάρκεια: 102′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Απρόσκλητος επισκέπτης ΧΧ

(Homefront)

Star 22.00

Ένα τυχαίο γεγονός κάνει έναν πρώην αστυνομικό της δίωξης, στόχο μεγαλέμπορου ναρκωτικών. Σκληρή περιπέτεια με Τζέισον Στέιθαμ και Τζέιμς Φράνκο σε σενάριο Σιλβέστερ Σταλόνε. B-movie μεν, σφιχτοδεμένο δε. Του 2012. (Διάρκεια: 90′)

Ξύπνα Βασίλη ΧΧ

ΣΚΑΙ 22.15

Ένας κάργα δεξιός υπάλληλος χάνει τα λογικά του όταν ο συνδικαλιστής γαμπρός του, που τον αντιπαθεί, κερδίζει στο λαχείο ένα μεγάλο ποσό. Η αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά μεταφέρεται όμορφα στην οθόνη από τον Δαλιανίδη. Έξοχοι οι Κωνσταντίνου, Αλεξανδράκης, Ναθαναήλ. (Διάρκεια: 90)

Ένα τρελό τρελό τζακούζι ΧΧ

(Hot tub time machine)

Star 01.45

Έπειτα από μια τρελή βραδιά ατελείωτου αλκοόλ σε τζακούζι, τέσσερις φίλοι ξυπνούν στο έτος 1986! Παράλογη, ενίοτε χοντροκομμένη, αλλά κατά βάθος τρυφερή κωμωδία, που υποστηρίζεται από εξόχως κωμικές ερμηνείες. Με Τζον Κιούζακ, Τσέβι Τσέις, Σεμπάστιαν Σταν και Κλαρκ Ντουκ, παραγωγής 2010. (Διάρκεια: 88′)

ΤΡΙΤΗ

Μην είδατε τον Παναή ΧΧ

ΝΕΡΙΤ 16.30

Δύο φίλοι μπλέκουν σε μια σειρά από εύθυμες αισθηματικές ιστορίες και παντρεύονται τα κορίτσια τους, αλλά ο ένας, την πρώτη νύχτα του γάμου του, το βάζει στα πόδια. Ο Βέγγος είναι απολαυστικός σε αυτήν εδώ τη κωμωδία του Ορέστη Λάσκου, παραγωγής 1962. (Διάρκεια: 75′)

Χωρίς ταυτότητα ΧΧΧ

(The Bourne identity)

Star 23.45

Ο Ματ Ντέιμον επιβιώνει με δυο σφαίρες στην πλάτη, χάνει όμως εντελώς την μνήμη του. Ξυλοφορτώνει όμως άνετα τους κατασκόπους που τον καταδιώκουν! Συναρπαστικό φιλμ, ακολουθήθηκε από δυο εξαίρετα σίκουελ. Επίσης με Κλάιβ Όουεν, Φράνκα Ποτέντε και Κρις Κούπερ, παραγωγής 2002. (Διάρκεια: 110′)

Χαμένες ψυχές Χ

(Lost souls)

Star 02.15

Μια κοπέλα, που έχει αφιερώσει τον εαυτό της στον αγώνα κατά του Κακού, αναζητά τον άνθρωπο που θα ενσαρκώσει τον Εωσφόρο στη Γη. Ο σπουδαίος φωτογράφος Γιάνους Καμίνσκι υπογράφει τη σκηνοθεσία αυτού του στυλιζαρισμένου αλλά και κακογραμμένου θρίλερ. Με Γουινόνα Ράιντερ και Μπεν Τσάπλιν, παραγωγής 2000. (Διάρκεια: 90′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Καληνύχτα και καλή τύχη ΧΧΧΧ

(Goodnight and good luck)

ΕΡΤ2 21.50

Οι θρυλικές live αντιμαχίες ανάμεσα στον παρουσιαστή ειδήσεων του CBS Έντουαρντ Ρ. Μάροου και τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του κακόφημου πολιτικού στα μέσα της δεκαετίας του 50, φιλμογραφημένες σε ασπρόμαυρο και εντεταγμένες σε ένα φιλμ εντυπωσιακά χαμηλόφωνο και αφηγηματικά ώριμο από τον Τζορτζ Κλούνεϊ, σε μια κορυφαία σκηνοθετική στιγμή. Του 2005, με Ντέιβιντ Στράθερν και τον ίδιο. (Διάρκεια: 125′)

Ο Μάγειρας ο Κλέφτης η Γυναίκα του και ο Εραστής της ΧΧΧΧ

(The Cook the Thief his Wife and her Lover)

ΕΡΤ2 24.00

Ο κτηνώδης γκάγκστερ επιλέγει να παίρνει τα δείπνα του παρέα με τους άξεστους μπράβους και την όμορφη γυναίκα του σ’ ένα μοντέρνο εστιατόριο του Λονδίνου που του ανήκει. Εκεί, η γυναίκα συναντά κρυφά τον εραστή της, υπό την προστασία του μάγειρα. Μοναδική αλληγορία πάνω στο Θατσερικό καθεστώς, αλλά και μια πανδαισία χρωμάτων και ραφινάτης, αισθητικής με το κόκκινο μπαροκ να πρωταγωνιστεί (τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γκοτιέ), τούτη η κορυφαία στιγμή του σπουδαίου Πίτερ Γκρίναγουέι πηγαινοέρχεται από την τραγωδία στη φάρσα. Με Ρισάρ Μπορινζέ, Μάικλ Γκάμπον, Έλεν Μίρεν, Άλαν Χάουαρντ, Τιμ Ροθ, του 1989. (Διάρκεια: 120′)

ΠΕΜΠΤΗ

Ένας βλάκας και μισός ΧΧ

ΣΚΑΙ 15.00

Αφελέστατος ανθρωπάκος παγιδεύεται από πονηρή χήρα, η οποία ζει πλουσιοπάροχα από την ασφάλεια του δήθεν νεκρού συζύγου της. Κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά όπου ο  Χρήστος Ευθυμίου επαναλαμβάνει το ρόλο του στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Δαλιανίδη. Του 1959. (Διάρκεια: 80′)

300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας ΖΑΠ

(300: Rise of an empire)

Star 22.00

Το νέο κεφάλαιο εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στη θάλασσα με τον Θεμιστοκλή (Σάλιβαν Στέιπλετον) να ενώνει όλους τους Έλληνες ενάντια στην Αρτεμισία (Έβα Γκριν), την εκδικητική αρχηγό του Περσικού στρατού. Πορνογραφική απεικόνιση θεαματικών σφαγών, και λίγο γυμνο. Για κάποιους, αυτά αρκούν. Του 2014. (Διάρκεια: 93′)

Ο Σεφ και ο Σεφ του ΧΧ

(Le chef)

Alpha 23.50

Δυο μάγειροι της παραδοσιακής κουζίνας εναντίον στους απατεώνες της μοριακής! Με Ζαν Ρενό και Μισέλ Γιούν, γαλλικό και κωμικό φιλμάκι, ελαφρύ αλλά στημένο με έναν αναντίρρητο επαγγελματισμό. Παραγωγής 2012, επίσης με Ραφαέλ Αγκογιέ. (Διάρκεια: 78′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τζιπ, περίπτερο και αγάπη Χ

ΣΚΑΙ 15.00

Ένας περιπτεράς κοψοχωλιάζεται με τα αυτοκίνητα που περνούν ξυστά από το περίπτερό του. Με Νίκο Σταυρίδη, Σοφία Μαθιουδάκη και Νίκο Ρίζο, παραγωγής 1957, μια κωμωδιούλα παραγωγής 1957. (Διάρκεια: 78′)

Χωρίς προορισμό ΧΧ

(Adrift in Manhattan)

Alpha 02.00

Ένας μανιακός της φωτογραφίας ακολουθεί στην πόλη μια φωτογενή κοπέλα μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με μια «κρυφή» της πτυχή. Την ίδια στιγμή οι ιστορίες δυο άλλων μοναχικών ανθρώπων διασταυρώνονται. Δραματάκι που αναζητά κάποιο βαθύτερο νόημα στα μελοδραματικά του κλισέ, καλοπαιγμένο όμως από τους Χίδερ Γκράχαμ, Γουίλιαμ Μπάλντουιν, Ντομινίκ Τσιανίζ, Ελίζαμπεθ Πένα. Παραγωγής 2007. (Διάρκεια: 90′)

Ψυχώ ΧΧΧΧ

(Psycho)

Star 02.30

Η Μάριον, έχοντας καταχραστεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το σκάει από το Φοίνιξ της Αριζόνα προκειμένου να συναντήσει τον εραστή της στο Λος Άντζελες. Κυνηγημένη, αναγκάζεται να καταλύσει σε ένα κατά τα φαινόμενα συνηθισμένο μοτέλ της εθνικής. Το μοτέλ όμως ανήκει στον Νόρμαν Μπέιτς ένα ντροπαλό και συνεσταλμένο νεαρό, ο οποίος κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό. Το απέριττο, ασπρόμαυρο αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Παραγωγής 1960, φυσικά με Άντονι Πέρκινς και Τζάνετ Λι. (Διάρκεια: 107′)