Η αναζήτηση κάποιας προσωπικότητας την οποία να μην έχει προσβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στ’ άχυρα. Από τον Πάπα Φραγκίσκο έως τη Σερ, ο Ντόναλντ έχει επιτεθεί σε όλους. Οι οπαδοί του τον εκτιμούν γι’ αυτό –ένας νεοϋορκέζος επιχειρηματίας που ξέρει τον κόσμο της αγοράς και δεν μασάει τα λόγια του, λένε. Ομως μια γυναίκα φαίνεται να ξεφεύγει από τα βέλη του: η Μισέλ Ομπάμα.

Η δημοφιλέστατη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει γίνει ισχυρό σύμβολο αντίστασης των γυναικών –αλλά και των ανδρών –που αντιδρούν παρακολουθώντας τα συνεχή υβριστικά και σοβινιστικά σχόλια του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου προς τις γυναίκες. Η 52χρονη Μισέλ, δικηγόρος που μεγάλωσε σε ένα μικρό διαμέρισμα του Σικάγου, «κάρφωσε» την περασμένη εβδομάδα τον Τραμπ, δισεκατομμυριούχο γιο ενός εκατομμυριούχου πατέρα.

«Εχουμε υποψήφιο πρόεδρο κάποιον που κάνει δηλώσεις για τις γυναίκες τόσο υβριστικές, τόσο σοκαριστικές, τόσο υποτιμητικές που απλά αρνούμαι να τις επαναλάβω» είπε μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον στη Νέα Υόρκη. «Είδαμε αυτόν τον υποψήφιο ακόμα και να περηφανεύεται για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος γυναικών. Δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι. Με έχει σοκάρει βαθιά».

Η Μισέλ αρνήθηκε να αναφέρει έστω και το όνομα του Τραμπ, όμως όλοι κατάλαβαν ποιον εννοούσε. Εκείνος πάντως τήρησε σιγήν ιχθύος –κάτι πρωτοφανές για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Η Μισέλ Ομπάμα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, με επιρροή ακόμα και σε ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών.

Ολοι γνωρίζουν ότι η Μισέλ παράτησε μια καλοπληρωμένη δουλειά σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο για να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, είχε αντιδράσει έντονα στην ενασχόληση του συζύγου της με την πολιτική και συνηθίζει να αγκαλιάζει πολλούς από εκείνους με τους οποίους συναντάται –ιδιαίτερα τα παιδιά. Εχοντας αποφοιτήσει από το Πρίνστον και κατόπιν από τη Νομική του Χάρβαρντ είναι μια από τις μόλις τρεις Πρώτες Κυρίες που έχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα. Εχει έντονες απόψεις, χαρακτηριστικό το οποίο επιβεβαίωσε και η μητέρα της, η οποία ζει μαζί με την οικογένεια στον Λευκό Οίκο. Η Μάριαν Ρόμπινσον είπε ότι η μικρή κόρη του ζεύγους, η Σάσα, της θύμιζε συχνά τη Μισέλ στην ίδια ηλικία. «Ηταν τόσο επίμονη που έπρεπε να της τις βρέχω πού και πού».

Τα 8 χρόνια που έμεινε στον Λευκό Οίκο, στο πλευρό του συζύγου της, απέφυγε οποιαδήποτε ανάμειξη με την πολιτική, μιλούσε όμως με πάθος για όσα την ενδιέφεραν.

Σε συνέντευξή της στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είχε παραδεχθεί πως πιο νέα ήταν ντροπαλή, όμως τώρα αναγνωρίζει τη σημασία του να μη μένει σιωπηλή. «Πάντα λέω στις κόρες μου: Εχετε φωνή, πρέπει να τη χρησιμοποιείτε».

Με τον Μπαράκ Ομπάμα γνωρίστηκαν σε δικηγορικό γραφείο. Εκείνη ήταν 25 και ανώτερή του στην ιεραρχία. Εκείνος ήταν 27 και σχεδόν αμέσως της πρότεινε να βγουν ραντεβού. Η Μισέλ αρνήθηκε τις πρώτες φορές, εκείνος επέμενε και τελικά έγιναν ζευγάρι. Στην ιστορία της γνωριμίας τους βασίζεται η ταινία «Southside with you» που κυκλοφόρησε φέτος στους κινηματογράφους.

Κατά την παραμονή της στον Λευκό Οίκο η Μισέλ ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τα παιδιά και προωθεί το πρόγραμμα «Αφήστε τα κορίτσια να μορφώνονται». Τη φράση που είπε πρόσφατα στο Νιου Χάμσαϊρ την έχει επαναλάβει σε ομιλίες της στην Καμπότζη και την Ουγκάντα: «Οι δυνατοί άνδρες –άνδρες που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση –δεν χρειάζεται να υποτιμούν τις γυναίκες για να αισθανθούν πιο ισχυροί».

«Οταν μιλά, στα λόγια της ακούει κάποιος μια Αμερική πολυπολιτισμική που τους περιλαμβάνει όλους» παρατηρεί η Κάθριν Τζέλισον, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Είναι ικανή να μεταδώσει μεγάλες ιδέες με συναισθηματικό τρόπο. Οταν επέκρινε τον Τραμπ, φαινόταν να μιλά από προσωπική εμπειρία για θέματα σεξισμού. Συνδέεται συναισθηματικά με το ακροατήριό της». Και τις δύο φορές κατά τις οποίες ο σύζυγός της διεκδίκησε τον Λευκό Οίκο, η Μισέλ έκανε προεκλογικές ομιλίες που συνήθως είχαν μεγάλη απήχηση. Το ενδιαφέρον είναι πως δεν κατέφυγε στη βοήθεια λογογράφων, αλλά επέμενε στο να τις γράφει μόνη της. Ακόμα και συντηρητικοί πολιτικοί αναλυτές την έχουν συγχαρεί όχι μόνο για το περιεχόμενο των ομιλιών της, αλλά και για το πάθος με το οποίο τις εκφωνεί. Το ίδιο κάνει και τώρα στο πλευρό της Δημοκρατικής υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον. Τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίσθηκαν μαζί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και ο ενθουσιασμός με τον οποίο αντιδρά το πλήθος δείχνει πόσο αγαπητή είναι σήμερα η Μισέλ Ομπάμα.

Το πάθος με το οποίο επιτίθεται στον Τραμπ έχει προκαλέσει το σύνθημα «Η Μισέλ για πρόεδρος». «Η Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν της αρέσει η πολιτική, παρ’ όλα αυτά όταν χρειάστηκε να κάνει προεκλογικές ομιλίες ήταν μοναδική. Το μήνυμά της είναι ισχυρό και το μεταδίδει θαυμάσια στον κόσμο» παρατηρεί ο Τζιμ Μάνλεϊ, στέλεχος των Δημοκρατικών. «Κάποιος στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να συνειδητοποιήσει πως εάν ο Τραμπ τής έκανε επίθεση, η Μισέλ θα μπορούσε να τον διαλύσει».