Ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Δέκα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν τον θρησκευτικό όρκο και 22 έδωσαν τον πολιτικό όρκο. Τους δέκα βουλευτές όρκισε ο μητροπολίτης Μεθώνης, Κλήμης.

Mε θρησκευτικό όρκο ορκίσθηκαν η Λυδία Κονιόρδου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Έλενα Κουντουρά, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, ο Τέρενς Κουίκ, ο Γεώργιος Βασιλειάδης, ο Νικόλαος Μαυραγάνης και ο Βασίλειος Κόκκαλης.

Πρώτος υπέγραψε ο Πάνος Σκουρλέτης, νέος υπουργός Εσωτερικών. Πολλά τα χαμόγελα, αλλά και έκδηλη η αμηχανία από τους νέους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς. Την παράσταση φαίνεται να έκλεψε η νεαρή υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου, μόλις 31 ετών.

«Περιμένουμε καλύτερες ημέρες και θα έρθουν με αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ερωτηθείς κατά την προσέλευσή του για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δήλωσε ότι πρέπει «να υπάρξει μια λογική» και συμπλήρωσε πως μπορεί να βρεθεί λύση για να μην υπάρξουν άνεργοι.

«Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να πάμε μπροστά, να υπάρχει δουλειά, προκοπή και τιμιότητα» είπε ο Σωκράτης Φάμελος και υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ισονομία για όλους και την εφαρμογή των νόμων.

H προσέλευση

Λίγο πριν τις 12:30 ξεκίνησε η προσέλευση των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο για την καθιερωμένη ορκωμοσία.

Πρώτος έφτασε ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους έδωσε και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας.

«Ο διάλογος με την Εκκλησία δεν σταμάτησε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «αλάργα – αλάργα το φιλί για να ‘χει νοστιμάδα».

Ακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η νέα υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ενα τέταρτο πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία κατεύφθασε και ο κ. Νίκος Παππάς που αναλαμβάνει το βαρύ χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής. «Είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και για να το πετύχει πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Χωρίς σακάκι εμφανίστηκε ο νέος υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, όμως, αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις καθώς όπως είπε δεν έχει ορκιστεί ακόμα. Περιορίστηκε απλά να πει ότι δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γεροβασίλη: «Κυβέρνηση επανεκκίνησης»

Για κυβέρνηση επανεκκίνησης έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας το νέο υπουργικό σχήμα.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ τόνισε ότι στόχος θα είναι η προώθηση σταθερών πολιτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη διευθέτηση του χρέους και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατά την ίδια αιχμή παραμένει η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη.

Σταθάκης: «Προχωράμε μπροστά»

«Υπάρχουν προκλήσεις, προχωράμε μπροστά» δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Κουρουμπλής: «Ανοίγουμε πανιά»

Επιδίωξή μου είναι να νιώσουν τα νησιά και οι νησιώτες μας την έννοια της ισοπολιτείας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι «η ελληνική σημαία να είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε πανιά» κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Βερναρδάκης:«Να συγκροτήσουμε μια ισχυρή επιτελική ομάδα»

Η συγκρότηση μιας ισχυρής επιτελικής ομάδας, η οποία θα είναι η «καρδιά» παραγωγής της κυβερνητικής πολιτικής, είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Χαρακτηριστικά, ο Χρ. Βερναρδάκης σημειώνει:

«Κατ’ αρχήν πρέπει να ενημερωθώ και δεύτερον να φτιάξουμε μια πολύ καλή ομάδα που θα μπορέσει να φέρει άμεσα και γρήγορα εις πέρας όλο αυτό το έργο του στρατηγικού σχεδιασμού, συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικών και ανάδειξης νέων ζητημάτων. Το πρώτο πράγμα από Δευτέρα είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής επιτελικής ομάδας η οποία θα είναι η «καρδιά» παραγωγής της κυβερνητικής πολιτικής».

Παππάς: «Ανασχηματισμός ανανέωσης, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης»

Βήμα για να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση, χαρακτηρίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Αναλυτικά, «νομίζω ότι είναι ένας ανασχηματισμός ανανέωσης, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Είναι ένα βήμα για να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση. Είναι σαφείς οι προτεραιότητες και οι συμβολισμοί, είναι παρά πολλά νέα παιδιά που μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχει και η πείρα και η ορμή και ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, ξεκινάμε δουλειά από το πρώτο λεπτό», καταλήγει ο Ν. Παππάς.

Φλαμπουράρης: «Επανεκκίνηση»

Για επανεκκίνηση έκανε λόγο ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στον ανασχηματισμό.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έχει δύο κατευθύνσεις: «η μια κατεύθυνση είναι με εντατικό ρυθμό και με επιμονή να τελειώνουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση και με το χρέος» με στόχο όπως είπε την επόμενη χρονιά -εάν πάνε καλά τα πράγματα- να μπορούμε να βγούμε στις αγορές.

Ο κ. Φλαμπουράρηςείπε ότι παλιοί και νέοι υπουργοί θα δώσουν μάχη για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Αναφορικά δε με το χρέος δήλωσε αισιόδοξος για την διευθέτησή του ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να λυθεί το ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα. Χρωστά όλη η Ελλάδα». Τέλος για τα ραδιοτηλεοπτικά είπε ότι πρέπει να συνδράμει η ΝΔ ενώ για τον αριθμό των αδειών είπε ότι θα το καθορίσει το ΕΣΡ.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο «Πρακτορείο» είπε ότι το κρίσιμο θέμα είναι η ανάπτυξη.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «το δεύτερο στοιχείο του ανασχηματισμού είναι ότι έχει συνειδητοποιηθεί πως το κρίσιμο θέμα (και θα δώσουμε όλοι μαζί την μάχη) είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων για να αρχίσουν να καταγράφονται έσοδα για τα δημόσια ταμεία και για τους πολίτες.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση η μείωση της ανεργίας και οι νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κερδίσουμε τα επόμενα 3 χρόνια και μέσα από αυτή την πορεία θα αρχίσουμε να βλέπουμε να βελτιώνεται όλο το πλέγμα των κοινωνικών κατακτήσεων που έχουν χαθεί σε μεγάλο βαθμό τα χρόνια της κρίσης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς για τα νέα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε: «Καινούργια πρόσωπα και σε μικρή ηλικία θα έχουν μεγαλύτερο πείσμα. Είναι κοντά στη γενιά του πρωθυπουργού, θα είναι μια ομάδα ανθρώπων που θα δώσουν τη μάχη, θα πάρουν από την εμπειρία τη δική μας και θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη και θα πετύχουμε» υπογράμμισε.

Πιτσιόρλας: «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα»

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποίησεων είπε ότι είχε πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό του. «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ» είπε. Για το εάν έχουν μείνει ανοικτά μέτωπα με την αποχώρηση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι «προφανώς υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα τα οποία όμως πιστεύω θα προχωρήσουν κανονικά και θα υλοποιηθούν».

Βασιλειάδης: «Θετικός ο απολογισμός για την καταπολέμηση της διαφθοράς»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είπε ότι «είναι θετικός ο απολογισμός από τη δουλειά που έχει γίνει στη γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, κάναμε μια πρωτοποριακή δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι’ αυτόν τον λόγο βραβευτήκαμε κιόλας». Σημείωσε ότι φεύγει από ένα πολύ δύσκολο πόστο και πάει σε ένα ίσως δυσκολότερο, συνεχίζοντας και διαδεχόμενος έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική στην ίδια λογική, με σκοπό, όπως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, την απόλυτη διαφάνεια και την κάθαρση στο σύνολο και του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής», τόνισε. Στο ερώτημα τι ομάδα είναι, είπε: «από σήμερα Εθνική Ελλάδος».

Κατρούγκαλος: «Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη»

«Έχω πει πολλές φορές ότι θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη» και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση πως «είναι σαν να είμαι εγώ» στο υπουργείο Εργασίας δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλοςo οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας στο ΑΠΕ δήλωσε ότι «Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματατην περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα,την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την υπουργία. Το ένα έχει ήδη ολοκληρωθεί -νομίζω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- ενόψει των συνθηκών και ήταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όταν λέω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν ισχυρίζομαι και ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι οι συντάξεις που δίνονται τώρα είναι υψηλές. Το αντίθετο. Ισχυρίζομαι ότι είναι αυτές που μπορεί να δώσει τώρα η οικονομική κατάσταση. Επίσης, μέσω της μεταρρύθμισης, εξαλείψαμετις δομικές αιτίες που παρήγαγαν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και το κάναμε με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως κάθε μεταρρύθμιση της αριστεράς.

Το δεύτερο θέμα που διαχειρίζεται το υπουργείο -και αυτό είναι στην εξέλιξή του- είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Ησυνέχεια της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η νέα υπουργός ήταν άμεσο στέλεχος -της δικής μου επιλογής- η Διευθύντρια του Γραφείου μου με άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, η διαπραγμάτευση συνεχίζεταισαν να ήμουν εγώ εκεί. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένουνα γυρίσει ηΕλλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».