Ο ανασχηματισμός επετεύχθη. Είναι ανασχηματισμός του συριζαϊκού πυρήνα (4%), χωρίς ανοίγματα. Αμυντικός. Ολοκληρώνεται έτσι η μνημονιακή στροφή του κ. Τσίπρα με ίδιες δυνάμεις. Μέχρι εκεί μπορεί. Προσπαθεί ασμένως να θεραπεύσει την καθυστέρηση και το κόστος που επέφερε η πρώτη κυβερνητική του θητεία. Αναμένει γρήγορη κατάληξη της αξιολόγησης, μήπως και συμπεριληφθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται πλέον από τον κ. Φίλη, ο οποίος, με βεβαιότητα, θα καταστεί «αιώνιος» βουλευτής! Ο κ. Παππάς αναβαθμίστηκε με σκοπό να ρυθμίζει τη διαπλοκή. Ο νόμος του ξηλώθηκε. Εκανε πίσω, αλλά όχι τόσο όσο θα ήθελαν η ΝΔ και ο κ. Βενιζέλος. Στο καθυστερημένο αίτημα συναίνεσης, απαντούν: «Τα ρέστα σου»! Κι όμως, ΕΣΡ επιβάλλεται να υπάρξει.
Τα δύσκολα είναι εδώ, δεν ξορκίζονται με τον ανασχηματισμό, όση υπεραισιοδοξία και να εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Η διαλαλούμενη επιμονή για την απομείωση του χρέους ευγενώς απεσύρθη. Το Ασφαλιστικό έκλεισε, αλλά μένει ανοιχτό! Οι ερωτικές επιστολές του κ. Κατρούγκαλου δεν βρήκαν ανταπόκριση. Μια νεαρά και ικανή, όπως λέγεται, συνεργάτις του αναλαμβάνει την καυτή πατάτα. Θα παρηγορήσει τους απόμαχους της δουλειάς, που δεν διευκολύνουν όντας σκληροί και κορακοζώητοι;! Ο ΟΑΕΕ παραπαίει, για χάρη του σπάνε κουμπαράδες!
Τα κόκκινα δάνεια πληθαίνουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται. Το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι 3,5% το 2018 και να παραμείνει τέτοιο για δέκα χρόνια! Γίνεται; Οχι. Η φορολογική βάση διευρύνεται και οι φόροι γιγαντώνονται. Οι επιχειρήσεις, όσες δεν κλείνουν, φεύγουν στο εξωτερικό. Οι νέοι επίσης. Μην ξεχνάμε ότι μόνο ύστερα από σαράντα χρόνια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το χρέος θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ!
Επενδύσεις δεν προσελκύονται. Οι εξαγωγές μειώνονται. Το 2018 λήγει το τρίτο Μνημόνιο και αν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, θα πάμε για τέταρτο! Οπερ και πιθανότερο. Λίγο πριν, θα γίνουν και οι εκλογές ώστε να το υπογράψει ο νικητής! Ποια όμως θα είναι τότε η ΕΕ; Θα θελήσει να συνεχίσει τον δανεισμό ή θα ξαναθυμηθεί το Grexit;
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός