Κεντρικό στόχο αποτελεί πλέον για τη ΝΔ ο Νίκος Παππάς, καθώς αντιμετωπίζεται ως «αδύναμος κρίκος» στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Η διπλή πίεση που δέχεται ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης από το «ναυάγιο» στην επιχείρηση αναδιαμόρφωσης του τηλεοπτικού τοπίου και το μυστηριώδες ταξίδι στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να επικεντρώσει πάνω του τα πυρά της, με τη βεβαιότητα ότι η θωράκισή του είναι ανεπαρκής και ο ίδιος πολιτικά ευάλωτος.

Η χθεσινή υπόδειξη της Πειραιώς για παραίτηση του Νίκου Παππά –με αφορμή τα νεότερα στοιχεία που έρχονται στο φως για το «σχέδιο Καράκας» –αποτελεί, ουσιαστικά, την αφετηρία ενός νέου σχεδιασμού που κατ’ αρχάς αποβλέπει στη ρηγμάτωση του πρωθυπουργικού επιτελείου και στην αποδυνάμωση του στενού κύκλου των συνεργατών τού Αλέξη Τσίπρα. Επιτελικά στελέχη της ΝΔ προαναγγέλλουν κλιμάκωση της επίθεση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, προεξοφλώντας ότι αργά ή γρήγορα θα απομονωθεί απο το Μέγαρο Μαξίμου καθώς θα εξελιχθεί σε «βαρίδι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, για το πλάνο αναστήλωσης της κυβερνητικής εικόνας που έβαλε σε εφαρμογή ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του ανασχημαστισμού.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΑΧΩΜΑ. Στην πραγματικότητα, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιες πηγές, ένας πολιτικά απογυμνωμένος Νίκος Παππάς θα αφήσει εκτεθειμένο και τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για ανάγνωση που βλέπει τον υπουργό ως ανάχωμα μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα –και τη διάσταση αυτή επιδιώκει εν πολλοίς να αναδείξει το γαλάζιο επιτελείο μέσω της χθεσινής επίθεσης, κάνοντας λόγο για δίδυμο Τσίπρα – Παππά. Στη βάση αυτή του σχεδιασμού, άλλωστε, η ΝΔ θα επιμένει να προβάλλει την απόλυτη ταύτιση του Πρωθυπουργού με κάθε κίνηση του εξ απορρήτων υπουργού του.

Στην Πειραιώς εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι όχι μόνο θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία που διαγράφουν οι πολιτικές μετοχές του Νίκου Πάππα μετά το κάζο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά σύντομα ο υπουργός θα βρεθεί στο στόχαστρο και σκληρής εσωκομματικής κριτικής –από στελέχη που θα αρνούνται να αναλάβουν έναν ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης των κινήσεών του.

Σε κάθε περίπτωση, το φωτογραφικό υλικό από το επίμαχο ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στον «Ελεύθερο Τύπο», ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της ΝΔ, η οποία κατήγγειλε τον υπουργό ως ψευδόμενο «τροχονόμο συμφερόντων». Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από το «μυστικό» ταξίδι τού –ειδικού στις οφσόρ –δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου με τον Παππά στο Καράκας «διαψεύδουν πανηγυρικά τον αποτυχημένο υπουργό – καναλάρχη, που αρχικά είχε ισχυριστεί ότι βρέθηκαν στη Βενεζουέλα “για να διερευνήσουν την αγορά αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ”, αλλά και όσα είπε στη συνέχεια περί συζητήσεων που έγιναν για θέματα τα οποία σχετίζονται με το πετρέλαιο».

ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. «Στις συναντήσεις του “τροχονόμου” συμφερόντων Νίου Παππά, στις οποίες συμμετείχαν και στελέχη ελληνικής επιχείρησης αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, ορισμένοι εκ των οποίων φέρεται να έχουν κατηγορηθεί για υποθέσεις διαφθοράς, βρισκόταν διαρκώς μαζί του ο δικηγόρος των Panama Papers Αρτέμης Αρτεμίου. Γιατί άραγε;» ήταν το ερώτημα με το οποίο συνέδευσε η ΝΔ τη σφοδρή επίθεσή της, ενώ σχεδόν ανοικτά έθεσε ζήτημα αποπομπής του Παππά από την κυβέρνηση: «Σε μια κανονική κυβέρνηση ο Νίκος Παππάς θα είχε ήδη παραιτηθεί. Στην κυβέρνηση, όμως, της “πρώτη φορά α λα Βενεζουέλα Αριστεράς”, ο Τσίπρας αντί να πράξει το αυτονόητο αποφάσισε να επιβραβεύσει τον υπουργό του, δίνοντάς του περισσότερες αρμοδιότητες».

Υπό αυτό το πρίσμα, στην Πειραιώς καταλήγουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «απόλυτα έκθετος», καθώς αναδεικνύεται ότι «Τσίπρας – Παππάς είναι ένα και το αυτό» και συνεπώς «μαζί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν στους Ελληνες για τους τυχοδιωκτισμούς τους».