Οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στις κρίσιμες πολιτείες έσπευσαν στις κάλπες μαζικά το Σαββατοκύριακο, κάνοντας χρήση της πρόωρης ψήφου –μια εκδήλωση πολιτικής ισχύος που ενισχύει τις ελπίδες της Χίλαρι Κλίντον και απειλεί να κλείσει τον δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 36 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη στις πολιτείες όπου επιτρέπεται. Η προσέλευση είναι μεγαλύτερη εκείνη των προεδρικών εκλογών του 2012 και αυτό σημαίνει ότι αναμένεται μεγάλη προσέλευση και αύριο, επίσημη ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Στη Φλόριδα ενισχυμένη από το κύμα υποστήριξης των ισπανόφωνων η Δημοκρατική υποψήφια επισκέφθηκε κοινότητες μεταναστών, σε μια πόλη γεμάτη πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. «Παρατηρούμε μια εντυπωσιακή δυναμική, κόσμο να προσέρχεται μαζικά σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ» δήλωσε στο Πίμπροκ Πάινς πριν πάει στη συνοικία του Μαϊάμι που αποκαλείται «μικρή Αϊτή». Η Κλίντον δίνει μάχη σε μία σειρά πολιτειών με κυρίως λευκό πληθυσμό όπως το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Νιου Χαμσάιρ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υψηλά ποσοστά, ενώ φαίνεται να αποκτά προβάδισμα σε πιο πολυπολιτισμικές πολιτείες.

Αυτή η μακρά, απρόβλεπτη και ασυνήθιστη προεκλογική περίοδος φαίνεται να τελειώνει με τον ίδιο τρόπο που εξελίχθηκε: με τους Αμερικανούς βαθιά διχασμένους βάσει των δημογραφικών στοιχείων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να διατηρούν το πάνω χέρι, εν μέρει χάρη στην αλλαγή της διαμόρφωσης του εκλογικού σώματος στις πιο κρίσιμες πολιτείες: τη Φλόριδα και πολιτείες στον Νότο και στα ανατολικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης επισκέφθηκε την εξαιρετικά σημαντική Φλόριδα. Σε συγκέντρωση στην Τάμπα, απευθύνθηκε σε ισπανόφωνους που βρίσκονταν στο κοινό και φώναξε: «Οι Κουβανοί με στηρίζουν» επικαλούμενος την τιμητική πλακέτα που του είχε απονείμει μια οργάνωση Κουβανοαμερικανών. Συνέχισε να επιτίθεται κατά της Κλίντον για τη χρήση ιδιωτικού e-mail όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επισκέφθηκε και τη Βόρεια Καρολίνα, το Κολοράντο και τη Νεβάδα. Μάλιστα στο Ρίνο της Νεβάδας μέλη της φρουράς του τον απομάκρυναν από τη σκηνή βιαστικά, καθώς ακούστηκε από το πλήθος μια φωνή που έλεγε πως κάποιος κρατούσε όπλο. Επέστρεψε στο βήμα λίγο αργότερα, όπλο δεν βρέθηκε.

Κάνοντας προεκλογικές εμφανίσεις σε αυτές τις τέσσερις τόσο διαφορετικές πολιτείες ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε το μήνυμα ότι θα πολεμήσει μέχρι την τελευταία στιγμή, αρνούμενος τη στρατηγική προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονταν σε συγκεκριμένες εκλογικές περιοχές. Μάλιστα πρόσθεσε στο πρόγραμμά του και μια ξαφνική επίσκεψη στη Μινεσότα που θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών, μια πολιτεία στην οποία μέχρι τώρα, γι’ αυτό τον λόγο, δεν είχε κάνει προεκλογική συγκέντρωση.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία και τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη διαδικασία της πρόωρης ψήφου δείχνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλες ήττες σε πολιτείες που έχουν σημαντικό ισπανόφωνο πληθυσμό, κυρίως λόγω των προσβολών που τους έχει εκτοξεύσει τους τελευταίους 16 μήνες. «Η μεγάλη ιστορία αυτών των εκλογών ίσως είναι η κινητοποίηση των ισπανόφωνων» σχολιάζει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, που τάσσεται εναντίον του υποψηφίου του κόμματός τους. «Πρέπει να δώσουμε στον Τραμπ το βραβείο για την προσέλευση των ισπανόφωνων στις κάλπες. Εκανε περισσότερα εκείνος από όσα θα μπορούσε να έχει κάνει οποιοσδήποτε Δημοκρατικός».

Το μέγα ερώτημα για τους Ρεπουμπλικανούς, 12 χρόνια αφότου ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μπόρεσε να κερδίσει το 1/3 των ψήφων των ισπανόφωνων, είναι πόσο μεγάλη ζημιά θα κάνει στο κόμμα σχετικά με τους ψηφοφόρους αυτούς ο Τραμπ. Υπενθυμίζοντας πόσο μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζουν στην Καλιφόρνια οι Ρεπουμπλικανοί από τότε που ο κυβερνήτης Πιτ Ουίλσον αποφάσισε να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, ο Γκράχαμ τόνισε: «Αν δεν κατανοήσουμε τις δημογραφικές προκλήσεις που έχουμε με τους ισπανόφωνους στις προεδρικές εκλογές, δεν θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε το πλοίο στη σωστή κατεύθυνση». Η Χίλαρι Κλίντον συνέχισε τις εμφανίσεις της με διάσημους υποστηρικτές της. Στη Φιλαδέλφεια η τραγουδίστρια της ποπ Κέιτι Πέρι τραγούδησε σε προεκλογική συγκέντρωση της υποψήφιας των Δημοκρατικών, όπως έκανε η Τζένιφερ Λόπεζ στο Μαϊάμι και η Μπιγιονσέ με τον Τζέι Ζι στο Κλίβελαντ. «Οταν τα παιδιά και τα εγγόνια σας ρωτούν τι κάνατε το 2016 όταν διακυβεύονταν τα πάντα» είπε η Κλίντον, «θέλω να μπορείτε να τους απαντήσετε ότι ψηφίσατε για μια καλύτερη, πιο δυνατή Αμερική».

Επικράτηση της Κλίντον δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις

Νίκη της Χίλαρι Κλίντον δίνουν οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής. Παρότι το προβάδισμά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να έχει μειωθεί, όλα τα γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκαν χθες προβλέπουν ότι εκείνη θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες της Κλίντον να εκλεγεί υπολογίζονται στο 84%.

Σε δημοσκόπηση του ABC και της «Washington Post» η Κλίντον συγκεντρώνει 48% έναντι 43% του Τραμπ. Στην ανάλυση της έρευνας η Δημοκρατική υποψήφια συγκεντρώνει 55% της θετικής γνώμης των ερωτηθέντων έναντι 43% του αντιπάλου της. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Τραμπ δηλώνει ότι τον επιλέγουν «κυρίως επειδή δεν θέλουν την Κλίντον». Στη δημοσκόπηση του δικτύου NBC και της εφημερίδας «Wall Street Journal» η Κλίντον φαίνεται να προηγείται 4 ποσοστιαίες μονάδες με ποσοστό 44% έναντι 40% του Τραμπ. Περίπου 6% των συμμετεχόντων υποστηρίζει τον Ελευθεριακό υποψήφιο Γκάρι Τζόνσον και 2% την υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν. Το προβάδισμα του 4% είναι πολύ κάτω από τις 11 ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προηγούνταν η Κλίντον στα μέσα Οκτωβρίου, στην αντίστοιχη δημοσκόπηση, πριν ανακοινωθεί η νέα έρευνα του FBI εις βάρος της. Επίσης, στην αλλαγή αυτή φαίνεται να έπαιξε ρόλο ότι τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την υποστήριξη από κάποια επιφανή στελέχη των Ρεπουμπλικανών, με αποτέλεσμα να συσπειρωθούν γύρω του αρκετοί ψηφοφόροι του κόμματος, που μέχρι τότε δεν είχαν πεισθεί.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το αδύνατο σημείο του νεοϋορκέζου μεγιστάνα είναι οι μορφωμένοι λευκοί ψηφοφόροι – μια ομάδα την οποία ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ είχε κερδίσει με 14 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα η Κλίντον προηγείται στους λευκούς ψηφοφόρους με πανεπιστημιακό πτυχίο με 7 μονάδες διαφορά από τον Τραμπ. Στις λευκές γυναίκες με πτυχίο ο Τραμπ υπολείπεται με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά – φθάνει το 18%. Το προβάδισμα της Κλίντον έναντι του Τραμπ είναι 8 μονάδες στις γυναίκες που κατοικούν στα προάστια – μια πολύ σημαντική ομάδα που αποτελεί σχεδόν το 1/3 του εκλογικού σώματος.

Από την άλλη, ο Τραμπ συνεχίζει να κυριαρχεί στους λευκούς ψηφοφόρους χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση με το εντυπωσιακό ποσοστό 57% έναντι 25% της Κλίντον. Πάντως η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι όποιος κι αν νικήσει αύριο, θα αντιμετωπίσει τεράστια αναταραχή, καθώς το εκλογικό σώμα είναι βαθιά διχασμένο.