Ο ευφυής δικηγόρος που από τη μικρή επενδυτική εταιρεία Marfin έστησε τον όμιλο Marfin Investment Group, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ελληνικής οικονομίας, σημάδεψε αναμφισβήτητα με τις κινήσεις του τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος πέθανε ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή τα ξημερώματα του Σαββάτου –για περισσότερα από 20 χρόνια κυριάρχησε στην επιχειρηματική ζωή της χώρας.

Από την επενδυτική εταιρεία Marfin (τη δεκαετία του 1990) ο Ανδρέας Βγενόπουλος δημιούργησε τον όμιλο MIG (τη δεκαετία του 2000) που απασχολεί 22.000 εργαζομένους και έχει υπό τον έλεγχό του εταιρείες όπως η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα, η Μπάρμπα Στάθης, τα Goodys και τα Εverest, η ναυτιλιακή Επιχειρήσεις Αττικής, η Singular Logic και το θεραπευτήριο Υγεία.

ΑΥΞΗΣΗ ΜΑΜΟΥΘ. Στις κινήσεις – σταθμούς στην επιχειρηματική του πορεία περιλαμβάνονται εκτός από την ίδρυση της MIG –με τη συμμετοχή και αραβικών κεφαλαίων –η είσοδός του στον τραπεζικό τομέα το 2001 και η αύξηση ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα του μετοχικού κεφαλαίου της MIG το 2006 ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή ο όμιλος άνοιξε τον μεγάλο κύκλο των εξαγορών επιχειρήσεων Leader στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη. Στον έλεγχο της MIG είχαν περάσει και οι πρώην κρατικές Ολυμπιακές Αερογραμμές, οι οποίες στη συνέχεια πωλήθηκαν στον όμιλο της Aegean Airlines. Ακόμη και στον χώρο του ποδοσφαίρου είχε δραστηριοποιηθεί ο υπερδραστήριος επιχειρηματίας. Το 2008 ίδρυσε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση ΠΕΚ με σκοπό την πολυμετοχικότητα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Μερικά χρόνια μετά την αγορά της Prime Bank με την οποία ο Ανδρέας Βγενόπουλος εισήλθε στον τραπεζικό τομέα θα εκδηλώσει επιθετική εξαγορά για την απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζας Πειραιώς. Τελικά, η MIG θα αποκτήσει την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Η είσοδος της Ελλάδας στην εποχή των Μνημονίων και το PSI θα έχει επιπτώσεις και στην τράπεζα. Οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της θα οδηγήσουν στην υποχρεωτική κρατικοποίηση της Τράπεζας ενώ η MIG προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία.

Οι τραπεζικές Αρχές της Κύπρου άρχισαν έρευνες με κατηγορίες για κακοδιαχείριση αλλά ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Ομως το θέμα άνοιξε εκ νέου με πειθαρχικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν στους δικαστικούς λειτουργούς που είχαν θέσει στο αρχείο την υπόθεση.

To 2010 θεωρείται ορόσημο για τον όμιλο MIG, όπως άλλωστε και για την ελληνική οικονομία. Η μεγάλη κρίση στη χώρα επηρέασε αρνητικά τον όμιλο που άρχισε να καταγράφει ζημιές, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε πωλήσεις συμμετοχών. Σήμερα η πλειονότητα των μετοχών του ομίλου ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο όμιλος MIG

Από τη δεκαετία του 2000 που ιδρύθηκε απασχολεί 22.000 εργαζομένους και έχει υπό τον έλεγχό του εταιρείες όπως η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα, η Μπάρμπα Στάθης, τα Goodys και τα Εverest, η ναυτιλιακή Επιχειρήσεις Αττικής, η Singular Logic και το θεραπευτήριο Υγεία