To Eurogroup «σφυρίζει» σήμερα την έναρξη, από την ερχόμενη Δευτέρα, του δεύτερου ημιχρόνου της δεύτερης αξιολόγησης, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μόνο μία εβδομάδα αλλά στην πράξη δεν αποκλείεται να χρειαστεί να φθάσει ώς το 2017.

Ολα τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης παραμένουν ανοικτά, με σημαντικότερο ίσως τα εργασιακά, τον χειρισμό των οποίων αναλαμβάνει πλέον, με υψηλές προσδοκίες, η νέα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου.

Ομως, περισσότερο και από τα θέματα της αξιολόγησης, εκείνο που δημιουργεί δυσκολίες και ενδέχεται να την οδηγήσει σε καθυστέρηση είναι η απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι. Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει αν προηγουμένως δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η ευρωζώνη έχει κάνει πλέον σαφές ότι θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ κατά καιρούς το ίδιο έχει διαμηνύσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλωστε και το ίδιο το ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, έχει κάνει γνωστό ότι έχουν αρχίσει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το δικό του Μνημόνιο.

Ωστόσο, για να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να μπει στο τραπέζι η ευρωπαϊκή πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους και προς το παρόν δεν είναι καθόλου σαφές αν αυτή θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της αξιολόγησης, τα κυριότερα αφορούν τα εξής:
* Τα εργασιακά. Συγεκριμένα, με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ, οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και μη επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως θέλει η κυβέρνηση.

* Το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020. Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το κενό είναι 0,2% του ΑΕΠ το 2017 (350-400 εκατ. ευρώ) και 0,3% του ΑΕΠ το 2018 (500-600 εκατ. ευρώ) και ζητούν ισόποσα μέτρα. Η ελληνική πλευρά αρνείται ότι θα υπάρξει κενό, επικαλούμενη ως επιχείρημα την υπεραπόδοση των εσόδων που εμφανίζεται φέτος αλλά και τη δυνατότητα να γίνουν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες (που δεν έγιναν φέτος, παρά τη σχετική δέσμευση). Το όλο θέμα συνδέεται με τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένα μέρος του οποίου θα εξασφαλισθεί από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων.