Ο στόχος είναι να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία, η οποία εκτός της β’ αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και το χρέος- για την Ελλάδα έως το τέλος του έτους επανέλαβε ο Π.Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Ελλάδα πριν τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποιήσή του για το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ωστοσο, με τον Σόιμπλε να επιμένει ότι δεν θα συζητηθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος, την ίδια στιγμή βέβαια που επιμένει για συμμετοχή του ΔΝΤ, η κατάσταση περιπλέκεται.

Σε σωστή τροχιά οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, εφικτή η επίτευξη των στόχων και του πλεονάσματος για το 2017, σημειώνει ο Ντομπρόβσκις.

Μοσκοβισί: Ν’ αναλάβουν και οι εταίροι τις ευθύνες τους

«Θα παρουσιάσω σήμερα στο Eurogroup την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την Ελλάδα, είναι επιθυμητό να φθάσουμε να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο Επιτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία δημιουργεί ενθαρρυντικό κλίμα» για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Τώρα που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό να τις αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας», υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου υπάρχει η δέσμευση των εταίρων για συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη υπό εφαρμογή, την ανάκαμψη που δρομολογείται και το χρέος. Ελπίζω πως όλα αυτά θα συζητηθούν πριν το τέλος του έτους», κατέληξε ο ίδιος.

Προαναγγέλοντας δε την επίσκεψή του στην Αθήνα είπε ότι «θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους νέους Έλληνες υπουργούς», καθώς αναμένω να επισκεφθώ τη χώρα πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που θα συμβάλει στην «επιτυχία» των συζητήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα σύσταση της κυβέρνησης, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τον χαρακτήρισε «αξιόπιστο» και «θετικό» συνομιλητή.

Επιπλέον, ανέφερε πως στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τα νέα μέλη της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία.

Θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και την εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

Σόιμπλε: Στο τέλος του προγράμματος συζήτηση για χρέος

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ίδια στιγμή βέβαια σημειώνει ότι η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει», τονίζει ο Σόιμπλε, αρνούμενος να δει την αντιφατικότητα των δηλώσεων αυτών, αφού το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως χωρίς συμφωνία για μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Έλεγχος και στις χώρες που βγήκαν από μνημόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται εδώ για να επιβάλει τον σεβασμό των κοινών, αποτελεσματικών και ευέλικτων κανόνων, επισήμανε ακόμη ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, πριν το Eurogroup που εκτός του ελληνικού ζητήματος και της πορείας της β’ αξιολόγησης θα ασχοληθεί ακόμη με τα αποτελέσματα του ελέγχου σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα διάσωσης, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, αλλά και ζητήματα της τραπεζικής ενοποίησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της πρώτης αποστολής ελέγχου της τρόικας στην Κύπρο (που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου), μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος διάσωσης.

Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου της τρόικας κάνουν λόγο για «ισχυρή ανάπτυξη» και για βελτιωμένη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστόσο, παραμένουν προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια.

Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της έκτης αποστολής ελέγχου της τρόικας στην Ισπανία, μετά την ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης.

Όσον αφορά τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης, η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νου, θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις δραστηριότητες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, από τον Απρίλιο του 2016 και μετά.