Ένας στους δύο πάσχοντες από καρκίνο αντιμετωπίζει προβλήματα όταν επιστρέφει στη δουλειά του, τα οποία μερικές φορές τον οδηγούν στην παραίτηση ή στην απόλυση, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Όπως έδειξε, το 15% των ασθενών επιστρέφουν στη δουλειά πριν νιώσουν ότι είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Ακόμα όμως και όταν νιώθουν έτοιμοι, συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με έλλειψη κατανόησης και υποστήριξης από τους συναδέλφους ή/και τους προϊσταμένους τους.

Έτσι, σχεδόν ένας στους πέντε (το 18%) αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο γραφείο και το 14% παραιτούνται ή απολύονται.

Επιπλέον, το 35% των ασθενών έχουν αρνητικές εμπειρίες μετά την επιστροφή τους στη δουλειά, καθώς νιώθουν ενοχές όταν παίρνουν άδεια για να πάνε στα ραντεβού με τον γιατρό τους ή χάνουν την πίστη στον εαυτό τους ότι μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του βρετανικού οργανισμού στήριξης ασθενών με καρκίνο Macmillan Cancer Support,συμμετείχαν 1.009 πάσχοντες από καρκίνο οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι όταν διαγνώσθηκαν με τη νόσο.

Το 85% είπαν ότι η συνέχιση της εργασίας μετά τη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για διάφορους λόγους, με κυριότερους ότι συμβάλλει στη διατήρηση της ζωής όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικής (60% των ερωτηθέντων) και παρέχει οικονομική ασφάλεια (45% των ασθενών).

«Είναι απαράδεκτο ότι, σε μια ήδη πολύ δύσκολη και στρεσογόνο περίοδο της ζωής τους, τόσο πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν την στήριξη που χρειάζονται στον χώρο της εργασίας και εξωθούνται στην παραίτηση ή απολύονται», δήλωσε η εκπρόσωπος του Macmillan Λιζ Έγκαν.

«Έχει ζωτική σημασία οι εργοδότες να βελτιώσουν τη στήριξη προς τους εργαζόμενούς τους, προνοώντας να εκπαιδεύσουν κατάλληλα και τους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησής τους».