Πραγματοποιήθηκε μία ώρα πριν από την τελετή παράδοσης του υπουργείου Πολιτισμού από τον Αριστείδη Μπαλτά στη νέα διαχειρίστρια του χαρτοφυλακίου Λυδία Κονιόρδου. Και με τον τρόπο της η συνέντευξη Τύπου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου για τον απολογισμό των φεστιβαλικών πεπραγμένων αναδείχθηκε στην πρώτη κρίση που οφείλει να επιλύσει η νέα υπουργός. Κι αυτό επειδή η ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ εξελίχθηκε σε προσωπική διαμαρτυρία εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του στη μετά τον Γιώργο Αντωνακόπουλο περίοδο. Στην πραγματικότητα ήταν μια «παραίτηση που δεν ανακοινώθηκε». Οπως απάντησε ο ίδιος σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ανασχηματισμός θα έκανε διαφορετικές ανακοινώσεις χθες, δείχνοντας προς την επιλογή της παραίτησης. Ηταν ένα χαρτί που είχε ξαναρίξει το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε ζητήσει από τον Μπαλτά να παρέμβει υπέρ του και κατά της υπονόμευσης που ένιωθε ότι βίωνε από το τότε ΔΣ (εξαιρώντας προφανώς τον «φιλικό» πρόεδρο Γιώργο Αντωνακόπουλο).

ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Τονίζοντας ότι το κλίμα ανασφάλειας μετά την αποπομπή Λούκου και την παραίτηση Φαμπρ έχει πια αναστραφεί χάρη στο «αξιοπρεπές» Φεστιβάλ, προχωράει στον σχεδιασμό της επόμενης διοργάνωσης, με κύριο άξονα τις 1.200 προτάσεις που κατατέθηκαν επίσημα και την υποστήριξη της εγχώριας δημιουργίας. Παράλληλα θα επιδιώξει τη συνεργασία με φεστιβάλ ανά την Ελλάδα αλλά και διεθνείς φορείς για την προώθηση των παραγωγών του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ως προς το λογιστικό κομμάτι, πάντως, περιορίστηκε στο θέατρο της Επιδαύρου, λέγοντας πως οι 14 παραστάσεις που ανέβηκαν έκοψαν 151.576 εισιτήρια προσελκύοντας συνολικά 186.209 θεατές κι έχοντας πληρότητα 69,7%. Οι εισπράξεις έφτασαν τα 2,943 εκατομμύρια ευρώ, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και μειωμένες κατά μερικές χιλιάδες σε σχέση με το 2014. Για τους χώρους του Ηρωδείου και της Πειραιώς 360 άφησε στο σκοτάδι τα νούμερα σχετικά με τη λειτουργία τους, με το επιχείρημα ότι τα μέλη του παρόντος ΔΣ αρνούνται να του χορηγήσουν πλέον στοιχεία. Προσπάθησε, λοιπόν, να αποφύγει τον σκόπελο για τη χαμηλή πληρότητα της Πειραιώς, εμφανή και διά γυμνού οφθαλμού σε όσους παρακολούθησαν παραστάσεις το καλοκαίρι. Για τον συγκεκριμένο χώρο, άλλωστε, προανήγγειλε ότι έχει σκοπό να περιορίσει τη χρήση του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου και 15 Ιουλίου για τη νέα σεζόν.

Το κομμάτι που μονοπώλησε την ομιλία του ήταν οι καταγγελίες εναντίον των εκπροσώπων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τις προσωποποίησε μάλιστα αναφερόμενος κυρίως στην πρόεδρο Λιάνα Θεοδωράτου και την αντιπρόεδρο Κατερίνα Παπανικολάου, στις οποίες χρέωσε μόνιμη δυσπιστία κι εχθρότητα απέναντι στον ίδιο και το έργο του. Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον τους, ο Θεοδωρόπουλος ισχυρίστηκε πως τον έχουν αποκόψει από κάθε ενημέρωση σχετικά με τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ, ενώ δεν εγκρίνουν κονδύλια για τα ταξίδια του ιδίου και των συνεργατών του στο εξωτερικό για τους σκοπούς του Φεστιβάλ. Από την πλευρά της η Κατερίνα Παπανικολάου δήλωσε στο «Νσυν» ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής έχει πλήρη επίγνωση των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού γνωρίζοντας κατ’ αρχάς ποια είναι η τακτική επιχορήγηση του Φεστιβάλ και το μέρος εσόδων που τού αναλογούν από τα καζίνα. Αναφερόμενη στις απαιτήσεις κονδυλίων που έχει ο ίδιος για τα επαγγελματικά ταξίδια ανέφερε πως «δεν μπορούμε να χορηγήσουμε χρήματα από τα δημόσια ταμεία χωρίς σαφή παραστατικά και αιτιολογία του ταξιδιού».

ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ. Αναπόφευκτα ένα από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ήταν και η διακοπή λειτουργίας του προσωπικού του τηλεφώνου για οκτώ ημέρες με απόφαση του οικονομικού διευθυντή. Αιτία, η υπέρβαση κατά 800 ευρώ του πλαφόν που θεωρούσε ότι έχει από το συμβόλαιό του κατά το ταξίδι του στη Μόσχα και της «λανθασμένης χρήσης της περιαγωγής» όπως εξήγησε. «Ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει πάγιο 100 ευρώ μηνιαίως –και όχι 500 –όπως αφήνεται να διαφανεί. Οποιοσδήποτε υπερβαίνει το ποσό αυτό οφείλει να το πληρώνει ο ίδιος. Είναι αδιανόητο να καταβληθεί το υπερβάλλον ποσό από το ΔΣ» ανταπαντά η Κατερίνα Παπανικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα μπορεί να έχει συνέχεια εάν η υπέρβαση του ποσού αφορά και τον λογαριασμό του επόμενου μήνα.

Το Λύκειο Επιδαύρου. Συνεχίζοντας τις βολές του, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έθιξε την πολύμηνη εκκρεμότητα που αφορούσε τη μη έγκριση του σχεδίου λειτουργίας για το Λύκειο Επιδαύρου παρά τις οικονομικές συνεργασίες που έχει κλείσει ο ίδιος. «Λόγω του τρόπου που υλοποιείται το δημόσιο λογιστικό δεν γίνεται να έχει τεθεί η πρόταση στο ΔΣ χωρίς να έχει κατατεθεί συγκεκριμένη οικονομικοτεχνική μελέτη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αντ’ αυτού μας έκανε μια έκθεση ιδεών χωρίς να υπάρχει ούτε ένας αριθμός. Του ζητήσαμε να την φέρει εκ των υστέρων, αλλά δεν την έφερε ποτέ», καταθέτει από την πλευρά της η αντιπρόεδρος. Με πρωτοβουλία της ιδίας και των υπόλοιπων μελών της διοίκησης αναμένεται μάλιστα σήμερα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που δίνει την αρμοδιότητα στο ΔΣ να εκπονεί νέες συμβάσεις εργασίας μέχρι την τελική προκήρυξη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, λύνοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Φεστιβάλ, θέμα που έθιξε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Σε μια άλλη αποστροφή του, ο τελευταίος κατήγγειλε και την καθυστέρηση διαμόρφωσης οργανογράμματος. Κι όμως, ισχυρίζεται η Κατερίνα Παπανικολάου, το οργανόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο. «Η όποια καθυστέρηση αφορούσε τις ενστάσεις μας ότι ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Παναγιώτη Δούρου ως υποψηφίου για τη θέση του γενικού διευθυντή. Ζητήσαμε μάλιστα να γίνουν διαβουλεύσεις και με τους εργαζομένους ως άμεσα ενδιαφερομένους».

Στην αποφώνησή του ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε σε μια προβληματική παραμονή. «Περνάω άσχημα. Χάνω ενέργεια. Δεν αντέχω πολλές μέρες ακόμα. Δεν έχω λόγο να μένω σε κάτι που με δηλητηριάζει» υποστήριξε και είπε πως αν δεν βρει σύντομα λύση η νέα υπουργός, ο ίδιος δεν θα παραμείνει στο τιμόνι. Ισως αυτό τής μετέφερε και όταν τη συνάντησε χθες στο υπουργείο, όπου συνομίλησαν για αρκετή ώρα. Προφανώς, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον του θεσμού η νέα υπουργός θα συναντηθεί και με τα μέλη του ΔΣ.