Με ηχηρό τρόπο αποχώρησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης. Ούτε χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, έκανε ένα βήμα πίσω από τη θέση του να μην ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ.

«Πρέπει να επιμείνουμε στην άρνηση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ» τόνισε χαρακτηριστικά. Και δικαιολόγησε τη θέση του λέγοντας πως πρόκειται για παρωχημένο σχέδιο που θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Οπως είπε: «Δεν υπέγραψα και δεν υπογράψαμε καμία εντολή για την ιδιωτικοποίηση του 17%». Μάλιστα, ξεκαθαρίζοντας τη στάση που θα κρατήσει –παρά την υπουργοποίησή του –έστειλε το μήνυμα πως απ’ όπου κι αν είναι θα υπερασπιστεί τη θέση του.

Την ίδια ώρα, ο διάδοχός του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Σταθάκης δεν πήρε ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα. Περιορίστηκε να πει ότι «η ενέργεια έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας και ότι προφανώς θα υπάρξουν και αλλαγές στον έως τώρα σχεδιασμό». Στο τέλος δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Πάνου Σκουρλέτη λέγοντας πως τον «θαυμάζει ως πολιτικό στέλεχος».

Για τον Πάνο Σκουρλέτη, η στάση του είναι πιστή στις προγραμματικές δεσμεύσεις. «Φεύγουμε ικανοποιημένοι, με το κεφάλι ψηλά και πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις» επισήμανε μεταξύ άλλων. «Δεν κινηθήκαμε ούτε χιλιοστό έξω από αυτές και θεωρώ ότι σήμερα (χθες) μπορούμε να πούμε ότι το πρόσημο αυτής της περιόδου είναι απόλυτα θετικό».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, συνέστησε στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι, όπως είπε, «δεν μπορείς να παίζεις με μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και να διαρρέεις ψευδή πράγματα γι’ αυτήν».

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση. «Εγώ δεν είχα τόσο κόσμο όταν αναλάμβανα το υπουργείο» επισήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης. Και πριν αναφερθεί στον απολογισμό του έργου, έριξε τα βέλη του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Ακόμη και μια ώρα πριν από τον ανασχηματισμό με θεωρούσαν –κατά 99% –εκτός κυβέρνησης» τόνισε. «Πολλά σοβαρά πράγματα που έγιναν στο υπουργείο δεν αναδείχθηκαν. Αντίθετα, πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης, διαστρέβλωσης κι αυτό δεν είναι τυχαίο».

Ολα αυτά, ο Πάνος Σκουρλέτης τα απέδωσε σε δυνάμεις –μέσα και έξω από τη χώρα –που «ενοχλούνται να βλέπουν μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά να βάζει το αποτύπωμά της».

Ο απερχόμενος υπουργός είπε πως αν έφτιαχνε –ύστερα από χρόνια –μια κυβέρνηση, ο πρώτος που θα σκεφτόταν για τη θέση του υπουργού Ενέργειας θα ήταν ο διάδοχός του, ο Γιώργος Σταθάκης.