Θυμάστε το σχόλιο «Εβαψαν γαλάζια τη Βουλή; Τι σκαρώνετε πάλι;» της Ραχήλ Μακρή; Ηταν μια ανάρτηση στο twitter τής (τότε) βουλευτού των ΑΝΕΛ που… ανησύχησε όταν το κτίριο της Βουλής φωτίστηκε σε μπλε χρώμα λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη! Οσοι δεν το είδατε, η Βουλή (χωρίς να γίνει ΠΑΣΟΚ…) «πρασίνισε» τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου με στόχο να σηματοδοτήσει την έναρξη ισχύος της Διεθνούς Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Η Συμφωνία –με κεντρική επιδίωξή της τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη –κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον περασμένο Οκτώβριο και αποτελεί την πρώτη παγκόσμια νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη του Παρισιού στις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Σας θυμίζω με την ευκαιρία ότι προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία –που πέρασε από χίλια κύματα –ήταν τουλάχιστον 55 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, να έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσής της. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν από κοινού την κύρωση της συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά επικύρωσε επίσημα τη συμφωνία στις 5 Οκτωβρίου 2016.