Με μια ομιλία που έσταζε δηλητήριο κατά του Αρχιεπισκόπου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης έφυγε χθες ύστερα από 13 μήνες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Εχοντας μείνει και εκτός κυβέρνησης ο απερχόμενος υπουργός, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής, κατηγόρησε ευθέως τον Ιερώνυμο ότι μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης ζήτησε ουσιαστικά από τον Πρωθυπουργό την καθαίρεσή του.

Ο Φίλης υποστήριξε πως παρότι το έργο του στο υπουργείο έχει κριθεί θετικό από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, «αιφνιδίως το άριστα 20 μετατράπηκε, σε μόλις ενάμιση μήνα, σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Συνηθίζεται σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις να ερευνούμε προσεκτικά ποιος κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής που χωρίς εξηγήσεις ακυρώνει μια τόσο υψηλή βαθμολογία ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής που ξαφνικά βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο δραματικής αντιστροφής των επιδόσεών του».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλύοντας το έργο του στο υπουργείο, «αντί της κλασικής και αποτυχημένης συνταγής ο υπουργός να ασχολείται κατά προτεραιότητα με τα πανεπιστήμια, εμείς ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειάς μας στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια, στην τεχνική εκπαίδευση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, στα εκπαιδευτήρια των φυλακών και ειδικά στην ξεχασμένη και εγκαταλειμμένη ειδική αγωγή».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Εκκλησία, κατηγορώντας την Ιεραρχία της ότι αναζητά κεντρικό πολιτικό ρόλο. Μάλιστα, ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για συμβόλαιο πολιτικού θανάτου που οργανώθηκε και εκτελέστηκε εις βάρος του με τη συνέντευξη του Ιερώνυμου, παρότι διά στόματος Αρχιεπισκόπου λίγο καιρό πριν είχε γίνει «άρση των παρεξηγήσεων». Πρόσθεσε μάλιστα πως σε συνέχεια της τηλεοπτικής εκπομπής εκτοξεύτηκε η «προβληματική» απειλή περί πρόθυμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση, αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Ο Φίλης διευκρίνισε πως μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του ως βουλευτή από δω και πέρα θα αφιερωθεί στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας καθώς, όπως δήλωσε, «είναι κρίμα οι εκκρεμότητες στις σχέσεις αυτές να αντιμετωπίζονται με αφορισμούς και αναθέματα ή ακόμη χειρότερα με λογιστικούς υπολογισμούς για το παγκάρι, τα οικόπεδα, τα στρέμματα και τα χρυσόβουλα. Είναι λογικό λοιπόν να μας διατρέχει ανατριχίλα όταν ακούμε από τα χείλη του κ. Ιερώνυμου τέτοιου είδους τοποθετήσεις, την ώρα που ο λαός μας ταλαιπωρείται και υποφέρει. Πρόκειται για εξουσιαστικές αντιλήψεις που μετατρέπουν τον “οίκο του Πατρός σε οίκο εμπορίου”».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η κατοχύρωση όσων έχουν γίνει στο υπουργείο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. «Παρά τις όποιες δυσκολίες και παρά τις όποιες αντιδράσεις ατόμων που μου είναι πολύ δύσκολο να τους φανταστώ σαν μέλη της κοινωνίας, θα κάνουμε το παν για την εκπαίδευση των προσφύγων. Γιατί για εμάς τα προσφυγόπουλα δεν είναι ούτε μουσουλμανάκια ούτε Σύροι ούτε Ιρακινοί. Ούτε Χριστιανοί. Είναι πρωτίστως παιδιά». Σε ό,τι αφορά τα βιβλία των Θρησκευτικών, ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε πως θα προχωρήσει ο σχεδιασμός τους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα γίνουν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.